Кунић: ВСТС контролишу кланови

Посланик у Представничком дому парламента БиХ Петар Кунић сматра да је Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ рак-рана домаћег правосудног система и да га контролишу кланови адвоката и тужилаца који воде главну ријеч приликом именовања кадрова у институцијама на свим нивоима. Актуелни модел рада тог органа није примјењив на нашим просторима.Такав начин рада могуће […]

уторак, јун 14, 2011 / 09:17

Посланик у Представничком дому парламента БиХ Петар Кунић сматра да је Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ рак-рана домаћег правосудног система и да га контролишу кланови адвоката и тужилаца који воде главну ријеч приликом именовања кадрова у институцијама на свим нивоима.

Актуелни модел рада тог органа није примјењив на нашим просторима.Такав начин рада могуће је провести само у развијеним друштвима у којима је свијест грађана на високом нивоу, што није случај код нас", рекао је Кунић за "Прес".

Он је истакао да је ВСТС ван државне контроле, као и да је дужан да подноси извјештаје парламенту, али да парламент не може да утиче на рад ВСТС-а никаквим мјерама.

Кунић је додао да у структури тог тијела не би требало да буду адвокати и тужиоци, већ да га чине судије, универзитетски професори, представници парламента, па и поједини начелници општина.Оставите одговор