Зоран Пејић: Ко су сви људи предсједника стрипа у РС?

Поново дајемо простора стрипу. Предсједник Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске "Девета димензија" у разговору са својим пријатељем говори докле су ентузијасти стрип табли стигли у РС. Разговарао: Предраг Иконић Шта се дешава на стрип сцени РС? Стрип у Републици Српској иде даље. Прошао је 4. салон стрипа у Лакташима, са увијек занимљвим […]

субота, јун 18, 2011 / 07:26

Поново дајемо простора стрипу. Предсједник Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске "Девета димензија" у разговору са својим пријатељем говори докле су ентузијасти стрип табли стигли у РС.

Разговарао: Предраг Иконић

Шта се дешава на стрип сцени РС?

Стрип у Републици Српској иде даље. Прошао је 4. салон стрипа у Лакташима, са увијек занимљвим гостима и одличним промоцијама, регистровано је Удружење стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске „Девета димензија", чаоспис Парабелум је угледао свијетлост дана, школа стрипа Кљун сваким даном има све више полазника. Већина наших чланова успјешно приводи крају своја ауторска стрип издања а поједини чланови имају и одличну сарадњу са француским, америчким, канадским и јапанским издавачима.

Окончана је регистрација Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске „Девета димензија", ти си изабран за предсједника. Можеш ли нам рећи откуд идеја за такво нешто, како је то све ишло… Је ли било лажирања избора?

Наравно да је било лажирања избора, па како би иначе друкчије ја био изабран. То је свима јасно, али наш Високи представник није реаговао до сад тако да је за ширу јавност испоштована законска процедура. Гласање није било тајно већ јавно што је можда новина на овим просторима, али дало је резулате. (Смијех) Све се то наравно дешавало у просторијама култне библиотеке уз пјесму „Мито бекријо". Значи трудио сам се свим средствима да узмем власт у своје руке.

Зашто баш име „Девета димензија"?

Одговор на ово питање желио би да дам тако што би препоручио наш стрип часопис „Парабелум" јер у уводу који је иначе одлично написан, крије се рјешење зашто баш девета димензија и да ли ту можда има неког скривеног значења или не. Али мислим да већина зна о чему се овдје ради.

Какве су то све активности планиране за наредни период?

У плану нам је да успоставимо сарадњу са удружењима из окружења и да учествујемо у неким заједничким пројектима, постоји обострано интересовање за тако нешто. Наравно промоција нашег часописа је у првом плану у периоду који престоји.

Јеси ли задовољан концепцијом и садржајем првог магазина Парабелум?

Први број читам поново скоро сваки дан и у договору са уредништвом правимо концепцију наредног броја, могу само да откријем да концепција часописа остаје иста, али да размишљамо да уведемо још пар рубрика, које би можда имале и едукативни карактер.

Хоће ли у овој години бити још неких издавачких подухвата, и када излази „Парабелум" број 2?

Можда је преурањено, али у овој години планирамо још један број, с тим да за наредну годину направимо концепт који би се равнао по годишњим добима тј. ново годишње доба-нови стрип часопис што аутоматски значи 4 броја годишње.

Уредништво „Парабелума" мишљења је да су 4 броја више него довољна, али да остваримо планирана дешавања за ову годину било би одлично јер у плану је да изађе бр. 1 на енглеском, наравно број 2 такође излази у октобру ове године и вјероватно стрип албум једног нашег члана. То су планови на којима интензивно радимо, али вјероватно ће бити и издања која нису најављена у овој година, али да ипак угледају свијетлост дана.

Познат си као један од највећих фанова Загора на еx-Yу просторима, а ја поуздано знам да је то маска и да се испод те фасаде крије велика љубав према секси стриповима са Капетаном Микијем у главној улози. Који су то све стрипови који су те заразили од малих ногу, шта си све читао, шта читаш данас?

Хахахахаха све је тачно што си навео. Вјероватно сам прошао исти пут као и већина колекционара. Први сусрет са стриповима био је са Микијевим забавником, значи Мики, Паја, Шиља, Мини не смије заборавити итд. Прве стрипове мало озбиљније куповао ми је отац јер је и он сам велики обожавалац и поштовалац вестерна, за себе Док Холидеј, а за мене нови број Златне серије или Лунов магнус стрипа.

Сјећам се да сам Мистер Но-а првог прочитао. Остало је историја. Али само да напоменем ако је то уопште и битно скупљао сам ЗС док сам куповао и ЛМС, али послије читања служио је за размјену како би попунио колекцију ЗС, наравно послије тога Стрипотека, Стрип арт и Спунк налазе своје мјесто на полицама, а у данашње вријеме графичке новеле, албуми, интеграли и часописи, вјероватно сам нешто заборавио…

Стрипове којих све аутора купујеш без обзира на садржај, гдје је довољно само њихово име на корицама ревије или албума?

Признајем да кад једном заволим рад и цртеж неког аутора при чему није битно са којих је простора и која је тематика обавезно купујем албум и ако је можда лошији сценарио и цртеж. Конкретно не би о именима јер доста аутора вјероватно не би се нашло на списку, а то није коректно са моје стране.

Твојој огромној колекцији стрип издања (коју нико од нас још није видио) придружила се и колекција оригиналних стрип цртежа и табли домаћих и страних аутора. Откуд страст према цртежима углавном мушких аутора?

Хахаха па има ту и цртежа девојчица, али дјевојке које се баве стриповима немају баш пуно времена да се друже са колекционарима јер ту прије нас наступају стрип цртачи да питају „а који туш ти користиш?", и слично, тако да ми обични смртници немамо шансе, али ваљда ће се то све промјенити. Надам се да ће оне саме да схвате да од цртача нема ….. хахаха шала шала!

Да ли урамиш баш сваки од цртежа које покупиш на салонима из окружења? Стављаш ли можда и картонски паспартуу боји око цртежа или идеш онако само рам и стакло?

Не урамљујем баш све цртеже, има ту доста цртежа које имам, али ми се уопште не свиђају, јер има ту разних чудовишта. Хахахаха. Када урамљујем цртеж или стрип таблу обавезан је паспату, рам и стакло. То је минимум који мора да се испуни од стране урамљивачке радње. На урамљивању уопште не штедим, јер кад погледам цртеж на зиду вратим се у вријеме кад је цртеж настајао и под којим условима што ми уљепша дан. Непроцјењиво.

Намјераваш ли једног дана приредити изложбу тих цртежа и табли?

Морам да признам да је идеја одлична али колико би била занимљива то је сад питање? У сваком случају потрудићу се да то урадим, али исто тако би волио да цртачи чије се табле и цртежи буду изложени присуствују, јер то је више њима у част и један вид захвалности. Једна слика хиљаду ријечи.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор