Геј парада у Загребу: Насиље се третира као злочин из мржње

Данашњу "Геј параду" у Загребу обезбјеђиваће до сада највећи број полицајаца, а сваки облик насиља према учесницима поворке биће третиран као злочин из мржње. Портпарол хрватског Министарства унутрашњих послова Крунослав Боровец није јуче на конференцији за новинаре желио да открије тачан број полицајаца који ће обезбјеђивати овај скуп, на којем се очекује око хиљаду учесника, […]

субота, јун 18, 2011 / 07:24

Данашњу "Геј параду" у Загребу обезбјеђиваће до сада највећи број полицајаца, а сваки облик насиља према учесницима поворке биће третиран као злочин из мржње.

Портпарол хрватског Министарства унутрашњих послова Крунослав Боровец није јуче на конференцији за новинаре желио да открије тачан број полицајаца који ће обезбјеђивати овај скуп, на којем се очекује око хиљаду учесника, али је рекао да ће припадника МУП-а бити више него у Сплиту.

Он је додао да ће полиција обезбјеђивати шире градско подручје а не само руту којом ће се кретати поворка.

Према његовим ријечима, полиција је замолила организаторе да измијене руту, како би избјегли Варшавску улицу, Цвјетни трг, те Прерадовићеву улицу, међутим ти приједлози нису уважени.

"Увијек постоји опасност од ирационалних починилаца, чије је намјере тешко унапријед предвидјети, али ми смо спремни да спријечимо било какво организовано насиље", истакао је Боровец.

Током "Геј параде" која је недавно одржана у Сплиту повријеђено је више лица, међу којима и четири новинара, а скуп је прекинут након што је поворка засута камењем, петардама, топовским урадима и бакљама. Скуп је обезбјеђивало око 700 полицајаца, и то већином интервентне полиције под пуном спремом./Оставите одговор