Злостављани дјечак покушао да се убије?

Шеснаестогодишњак, жртва сексуалног искориштавања, за које су осумњичени Анђелко Ђокић, дугогодишњи радник Центра за социјални рад Бањалука, и његови саучесници, покушао је недавно да се убије и од тада се налази на лијечењу у Психијатријској клиници Бања Лука, сазнају "Независне" од извора блиског породици жртве. "Након недавних вербалних пријетњи смрћу које му је упутио Ђокић, […]

четвртак, октобар 13, 2011 / 12:37

Шеснаестогодишњак, жртва сексуалног искориштавања, за које су осумњичени Анђелко Ђокић, дугогодишњи радник Центра за социјални рад Бањалука, и његови саучесници, покушао је недавно да се убије и од тада се налази на лијечењу у Психијатријској клиници Бања Лука, сазнају "Независне" од извора блиског породици жртве.

"Након недавних вербалних пријетњи смрћу које му је упутио Ђокић, и то на улици, и након што је пријавио читав случај полицији, те како тужилаштво и даље не реагује, умало се није догодила трагедија. Дјечак је сада добро, но ово је својеврсна ‘побједа’ осумњичених, јер ће сада рећи да је жртва психијатријски случај", испричао је извор близак породици малољетне жртве.

Борка Вукајловић, директорица Центра за социјални рад Бања Лука, потврдила је јуче за "Независне" како је малољетник збринут на Психијатријској клиници, те како су радници овог центра у свакодневном контакту с њим.

"Сваки дан га посјећују и разговарају с њим. У једном од разговора он је радницима Центра пренио како се једино на клиници осјећа сигурним", навела је Вукајловићева.

Иако смо још једном затражили детаљније одговоре о томе у којој фази је истрага против Ђокића и осталих осумњичених, који су на слободи, те да ли ће у будућем поступку као материјалне доказе искористити и шокантне видео-клипове педофилије, а који су пронађени на Ђокићевом рачунару, из бањоалучког Окружног тужилаштва јуче су кратко одговорили како је читав случај превише осјетљив да би се детаљније коментарисао.

Нада Граховац упозорила да малољетна жртва од почетка случаја нема адекватну заштиту

Идентичан одговор из Тужилаштва смо добили и прошли мјесец када је у питању истрага против Ђокића.

"Оптужница у наведеном предмету није подигнута. Иако наведени предмет изазива велику пажњу јавности, детаље из истраге и поступања Тужилаштва не можемо саопштити јер је ријеч о веома осјетљивом предмету. У том смислу не можемо доставити више информација о самом току кривичног поступка, нити о одлукама које се доносе из разлога јер је ријеч о предмету гдје се у погледу давања информација морају примијенити правила Закона о заштити и поступању са дјецом и малољетницима у кривичном поступку", наводи се у јучерашњем саопштењу Окружног тужилаштва Бања Лука.

Даље стоји да, када је у питању поступање у истрази у наведеном предмету, све радње које Окружно тужилаштво Бања Лука предузима траже хитност и оне се на тај начин и обављају.

"Реално је очекивати да ће истрага веома брзо бити окончана", наводи се у саопштењу надлежног тужилаштва.

Извор "Независних" близак истрази изјавио је јуче да надлежни тужилац све вријеме на неки начин опструише подизање оптужнице иако су прикупљени сви докази и изјаве.

"Тужилаштво би морало јасно одговорити да ли ће подићи оптужницу у овом случају, јер се стиче утисак да се све жели заташкати. Малољетна жртва је под константним притиском и пријете јој новим суочавањем са осумњиченим Ђокићем. Исти тужилац раније је говорио како ће након комплетирања предмета и подизања оптужнице поново затражити одређивање притвора за Ђокића, но предмет је одавно комплетиран, а реакције Тужилаштва нема", навео је извор близак истрази.

У једном од разговора он је радницима Центра пренио како се једино на клиници осјећа сигурним, навела Вукајловићева

Нада Граховац, омбудсман за дјецу РС, упозорила је јуче да малољетна жртва од почетка случаја нема адекватну заштиту, о чему, како је навела, свједочи и контакт осумњиченог Ђокића са жртвом у септембру ове године.

"Сама чињеница да је починилац имао контакт са дјететом послије извршеног дјела упозорава да дијете као жртва није било адекватно заштићено. Омбудсман РС је контактирао све институције надлежне за овај предмет у циљу заштите дјетета и у оквиру својих надлежности предузео је потребне мјере", истакла је Граховчева.

Шокантни снимци

Наш извор близак истрази је потврдио како је МУП РС прије десетак дана завршио вјештачење Ђокићевог рачунара, на коме су пронађени шокантни педофилски снимци, а налази вјештачења су достављени бањалучком тужилаштву.

"На овим снимцима се виде 60-годишњаци који имају сексуалне односе са дјецом у доби од 13 и 14 година, но како смо чули, Тужилаштво ово не жели уврстити у доказни материјал", појаснио је извор "Независних".

Случај "Ђокић"

Анђелко Ђокић, дугогодишњи радник Центра за социјални рад Бања Лука, ухапшен је у полицијској акцији кодног назива "Спарта" 23. јуна ове године заједно са суграђанином Игором Рачићем (37) из Бање Луке, те Миливојем Голићем (40) из Челинца. Током истраге утврђено је да је Ђокић дјечака из угрожене породице доводио у своју викендицу у селу Јаблан, код Бање Луке, а затим имао сексуалне односе са њим, као и друга два саучесника.

За разлику од Ђокића, остала двојица осумњичених одмах су признала извршење кривичних дјела за која се према важећем Закону о кривичном поступку могу изрећи казне од новчане до максимално три године робије.

Ђокић је у августу пуштен из притвора, а недуго затим вербално је на улици напао малољетну жртву и запријетио, како је потврдио наш извор, да ће је убити уколико не повуче пријаву. Након пријетњи малољеник је случај пријавио полицији. Мирослав Микеш, Ђокићев адвокат, након свега је демантовао да је Ђокић пријетио малољетнику.Оставите одговор