Kина: Aмурски леопард снимљен након 62 године

У данашње вријеме једна од врло ријетких животиња из породице великих мачака, амурски леопард, фотографисан је у Кини први пут након 1949. године, пише британски дневник "Дејли телеграф". Амурски леопард, који је познат и по називу дивљи манџуријски леопард, снимљен је камером у шуми у области Вангкинг на граници између Русије и Сјеверне Кореје. Одраслог […]

четвртак, октобар 13, 2011 / 12:32

У данашње вријеме једна од врло ријетких животиња из породице великих мачака, амурски леопард, фотографисан је у Кини први пут након 1949. године, пише британски дневник "Дејли телеграф".

Амурски леопард, који је познат и по називу дивљи манџуријски леопард, снимљен је камером у шуми у области Вангкинг на граници између Русије и Сјеверне Кореје.

Одраслог леопарда снимила је аутоматска инфрацрвена камера, коју је поставио истраживач Сун Ге са Универзитета у Пекингу.

"Радио сам истраживања о животињама биљоједима у три шуме широм те области и нисам уопште очекивао да ће бити снимљен амурски леопард", рекао је Сун.

Он је поставио око 40 камера у шуми и прикупљао снимке сваких 20 дана. Леопард је снимљен 19. септембра.

На свијету има нешто мање од 50 примјерака амурских леопарда (пантхера пардус ориенталис) у дивљини и скоро сви су у Русији. Ова мачка класификована је као изумрла у Кини, мада се сматра да их има око десет који лутају областима на кинеско-сибирској граници.Оставите одговор