Здравство: Осигураници имате заштитнике

У свим пословницама Фонда здравственог осигурања Републике Српске именовани су заштитници права осигураника који ће свакодневно бити присутни не само у пословницама, већ и у здравственим установама и апотекама, како би помагали осигураницима у остваривању њихових права и спречавали њихово евентуално кршење. Имена и презимена, као и бројеви контакт телефона заштитника права осигураника већ су […]

недеља, јун 12, 2011 / 10:51

У свим пословницама Фонда здравственог осигурања Републике Српске именовани су заштитници права осигураника који ће свакодневно бити присутни не само у пословницама, већ и у здравственим установама и апотекама, како би помагали осигураницима у остваривању њихових права и спречавали њихово евентуално кршење.

Имена и презимена, као и бројеви контакт телефона заштитника права осигураника већ су доступни у свакој пословници и на интернет страници Фонда, али и на плакатима и лецима који су припремљени и дистрибуисани у здравствене установе и апотеке широм РС.

У Фонду здравственог осигурања РС Срни је речено да је отворена и-мејл адреса zaš[email protected] на коју се могу послати све примједбе, али и постављати питања у вези са правима осигураника и начином њиховог остваривања.

Планирано је да заштитници права дио радног времена проводе у здравственим установама како би у сваком тренутку били на располагању осигураницима.

Њихов примарни задатак је да буду на услузи осигуранику када му је потребан савјет, информација и помоћ код захтјева и поднесака, да посредује у случају евентуалних неспоразума са особљем здравствене установе и да спречавају појаве кршења права из здравственог осигурања.

Улога заштитника права је да обезбиједи дословно поштивање права из обавезног здравственог осигурања и да се старају да пацијенти своја права остварују на најлакши и најједноставнији начин.

Такође, замишљено је да заштитник права својим понашањем представља Фонд као јавни сервис осигураних лица, улива повјерење и чини све да буде препознат као подршка и пријатељско лице за све особе са којима разговара, било да се ради о осигураним лицима или здравственим радницима.

Заштитник права предвиђен је Правилником о заштити права осигураних лица, који је недавно ступио на снагу, а овим правилником је пописано 13 права осигураних лица и то тако да осигураник права из здравственог осигурања не користи било како, већ на начин који ће гарантовати поштивање његове личности, времена, права на друго мишљење, на љубазан однос, на доступност информација, на иницијативу….

Текст Правилника, Водича за заштитнике права у коме су наведени примјери како би заштитник требало и како не би требало да поступа, а и остале информације у вези с овом темом доступани су на интернет страници Фонда здравственог осигурања РС.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор