Здравко Крсмановић: Ова власт мора да оде!

Начелнике општина у РС, са којима можете разговарати и о темама које нису директно везане за асфалтирање путева, можете пребројати на прсте једне руке. Један од њих је и начелник општине Фоча, Здравко Крсмановић, а колико му је у томе припомогла "америчка веза", нисмо пропустили питати. Повод за овај интервју била је и чињеница, да […]

среда, децембар 16, 2009 / 07:10

Начелнике општина у РС, са којима можете разговарати и о темама које нису директно везане за асфалтирање путева, можете пребројати на прсте једне руке. Један од њих је и начелник општине Фоча, Здравко Крсмановић, а колико му је у томе припомогла "америчка веза", нисмо пропустили питати.

Повод за овај интервју била је и чињеница, да је Здравко Крсмановић прва особа која се усудила тужити Премијера Милорада Додика, и то за клевету и наношење душевног бола. Интервју који предстоји, обављен је непосредно пред доношење пресуде.

Такође, Здравко Крсмановић је донедавно био и потпредсједник Социјалистичке партије, али и једини озбиљан кандидат за насљедника Петра Ђокића. Међутим, делегати на конгресу су ипак одлучили да о Ђокићу и даље пишемо као о предсједнику ове партије. Зато је прво питање начелнику Крсмановићу, био коментар на такав развој политичке ситуације.
Разговарао: Радован Ковачевић
– Ја сам био потпредсједник СП до тог дана, човјек са најбољим изборним резултатом и начелник општине који је побједио три пута као социјалиста, а чак сам једном побједио седам политичких партија. И када вас ваши другови из главног одбора избаце из странке, као човјека са најбољим резултатима, а да вас уопште не позову и да немају храбрости да вам у очи погледају и да вам то кажу, онда сам то доживио више као њихов страх. Њихову немоћ од нечега што је неминовност, а неминовност су промјене које се морају десити у Републици Српској и Босни и Херцеговини, па и у Социјалистичкој партији, јер она ће оваква, каква је тренутно, сигурно, прије или касније, нестати са политичке сцене.
(Напомена: Видео прилози су саставни дио интервјуа и њихов садржај није доступан у текстуалној форми!)

Крсмановић: Занимало ме колико ћу их затрести from Фронтал on Vimeo.

Медији већ увелико спекулишу са именом ваше будуће партије, али и са неким кадровским рјешењима. Можете ли за Фронтал.РС прекинути те спекулације?

Добио сам доста понуда да будем предсједник многих, већ постојећих партија, са подручја БиХ. Чак сам добио и понуде да будем предсједник партија чије су централе у Београду. Добио сам понуде од неких радикално десних, па до неких партија, које су радикално лијево. То показује да ме људи доживљавају на разне начине. Прво, начелник сам општине која је једна од најрадикалнијих српских општина у РС. С друге стране сам човјек који не воли границе, тако да ме доживљавају као човјека који је проевропски орјентисан, што је исто тако истина.

На основу тога сам хтио обавити разговоре са свим људима, до чијег ми је мишљења стало. Не волим брзе потезе, а очито је да је ово политички тренутак који тражи нова лица и који тражи промјене.

Истина је и да све више фактора упућује да ће бити основана нова партија, која ће бити лијеве оријентације, европског стила и европске организације. Исто тако је истина да ћу ја остати социјалиста и да ће она сигурно имати префикс "социјалистички" у своме имену. Међутим, када региструјете партију морате водити рачуна и о томе да ли име које ви желите већ постоји или не постоји, па зато не волим спекулисати са именима.

Ипак, сигуран сам да ће већ до краја мјесеца многи детаљи бити познати јавности.

Значи не прекидамо спекулације, а што се тиче кадровске структуре, да ли је до сада барем скицирана?

Што се тиче кадровске структуре, она ће у првом реду бити оријентисана на кадрове СП који су ме подржали на конгресу. Ја не желим да своје другове, који су у читавом овом периоду били уз мене, одмах у почетку не понудим да буду саставни дио неког побједничког тима и онога што се зове "нешто ново на политичкој сцени". Јер, то и јесте оно што грађани РС очекују, а очекују радикалне промјене у октобру 2010. године. И коректно је да то људима који су били уз мене и понудим.

Поред тога, логично је да ја не бих ни побјеђивао као социјалиста, да сам сам. Да нисам човјек који привлачи око себе и остале људе, својим резултатима или неком својом харизмом.

Да ли имате некога на кога тренутно можете да рачунате, а ко до сада није био члан СП, или је можда био члан неке друге политичке партије?

Гледајте, ако сте лијепи, ви онда идете у глумце, ако сте паметни идете у професоре, ако сте богати идете у бизнисмене, а ако сте у политици, онда морате имати политички капацитет иза себе. Ја сам, превасходно, присталица људи који имају политички резултат, а ту првенствено мислим на број гласова. Такви људи код мене имају приоритет.

Можемо ли овом приликом о некоме конкретно разговарати?

Много је људи који желе ући у нову партију, декана разних факултета у Бањој Луци, и томе слично. Ја за сада нисам хтио да са њима обављам разговоре, док не завршим процес регистрације, док не буде дефинисан програм и статут, док се не буде тачно знала финансијска конструкција једне такве политичке партије. Ја волим бити озбиљан човјек и када у нешто кренем, онда волим да побједим.

Послије тога ћу да разговарам са свим људима, јер не желим да некоме на бази његових ранијих заслуга, отворим неки простор, а да то касније буде кочница за друге.

Крсмановић Додику: Дозови се човјече! from Фронтал on Vimeo.

У сваком интервјуу и изјави користите конструкцију: "Није РС само дио од Господске улице у Бањој Луци до Лакташа и "нико у РС се не може понашати по принципу – Српска, то сам ја". Ви сте највиша инстанца власти у Фочи, да ли код вас важи принцип "Фоча, то сам ја", или у својој општини заговарате принцип поштовања процедура?

Како ћете се моћи у једној локалној заједници понашати по том принципу? Ја сам отац четворо дјеце и у мојој локалној заједници, скоро па сви знају и шта доручкујем, и како да се онда понашам по том принципу!? Ја сам саставни дио те екипе и тих људи и са њима дјелим све, и добро и зло.

Поставите питање актуелном премијеру када је дошао у Фочу и када је посјетио начелника те општине. Када је посјетио Фочу као један регионални центар, јер Фоча има 2.000 студената и пет факултета?! Шта је испунио од обећања, од дана када је одржао сједницу Владе у Фочи и када је обећао читавој тој регији да ће испунити обавезе које су били приоритети тих грађана?! А обећао је да ће доћи послије шест мјесеци и провјерити шта је од тога урађено!

Према томе, не може се онда поредити једно и друго. Ја сам човјек који живи са својим људима, са својим грађанима и испуњавам све обавезе које сам им обећао на почетку мандата. Зато су ми и дали други мандат.

Ви дакле критикујете непоштивање процедура…

Ја критикујем највише резултате. Значи, ако нешто кажете, онда мора постојати склад између ваших ријечи и ваших дјела. То код мене постоји. Све оно што сам ја рекао, ја сам и испунио.

Здравко Крсмановић и службено возило from Фронтал on Vimeo.

Многи вас оптужују да сте унитариста, па чак и „амерички човјек“. Помињу да је недуго по вашем доласку на позицију начелника општине Фоча, општина скинута са тзв. црне америчке листе. Ви то образлажете резултатима, али напримјер Бијељина, у којој је администрација остварила импозантне резултате, остала је на тој црној листи све до недавно?

Прво морате знати разлоге због којих су и уведене санкције појединим општинама. Дакле, Фоча је била на црној листи зато што је имала највећи број оптужених за ратне злочине, а то није имала Бијељина. Фоча је имала најгоре односе између Срба и Бошњака. Односи између Фоче и Горажда су били такви, да фактички комуникације између те двије општине уопште није ни било. Аутобуси између Фоче и Горажда су ишли под пратњом снага ЕУФОР.

А шта се десило када сам ја дошао на власт и екипа која је била уз мене? Сви људи који су јавно оптужени за ратне злочине су се добровољно предали. То је зато што смо обавили разговоре са њиховим породицама, што смо обављали разговоре на било који начин, да би смо створили услове у којима један град не би могао бити таоц једног човјека. А у Хашком трибуналу, који смо ми као Република Српска прихватили, нека неко доказује да ли је крив или невин. И то су људи послушали. Зато је Фоча почела да живи са једном новом политиком и потпуно новим односима.

Морате признати да су и у Бијељини остварени изузетни резултати, по питању повратка или обнављања вјерских објеката. Није ли то показатељ да ипак постоје двоструки аршини међународне заједнице?

Ја се не бих са тим сложио. Ја ћу вам рећи, да када сам први пут изабран за начелника општине Фоча, три мјесеца су ме прислушкивали, како би видјели да ли ме је Милошевић послао. То им је била енигма, социјалиста, сам, а побједио у Фочи.

Према томе, ја немам никакав бекграунд у смислу да неко стоји иза мене. Ја сам човјек који се за подршку свог града борио средствима која су ми стајала на располагању, а радио сам то искрено и из дубине душе. Тачно знам шта желим, а желим Фочу као отворен град, желим да нема лажи и не желим ни један проблем да гурам под тепих.

Тачно је да је у Фочи било 14 џамија, а да сада има само једна, али и она је довољна ако нема Бошњака у Фочи. Зашто да се лажемо и да гурамо једни другима прсте у очи. Мене су Бошњаци из тог разлога разумјели, што сам човјек који је искрен и што немам два лица. И само на тај начин сам стекао повјерење Бошњака, међународне заједнице, али и Срба; својих Срба који гласају за мене. На задњим изборима сам као појединац добио педесет одсто гласова својих грађана и то најбоље говори о мом капацитету.

Познат вам је текст, објављен о вама у "Лондон тајмсу" 28.05. ове године. Три дана послије сте изјавили да сте поносни на њега. Да ли по Вама постоји нешто спорно у њему?

Прво, оно што стално неко покушава, јесте да вади ствари из контекста. Ја апсолутно нисам никакав унитариста. Ја сам само човјек који жели да дефинише ствари, да је наша будућност и будућност ових простора у Европској унији. Видите, 75 одсто грађана и у Републици Српској и у Босни и Херцеговини жели ући у Европску унију.

Јесте, али спорења су око тога на који начин ући у Европску унију…

Па, морате да преговарате и разговарате. Ако желите ући у Европску унију, онда морате њих да питате да ли желе да вас приме и у којем капацитету. Ви онда преговарате, али немате право да то чините бесконачно и бескрајно. Морате направити односе и у преговорима бити тако вјешт преговарач, да створите најбоље услове за себе и за грађане које представљате.

Да ли сте за улазак у Европску унију без Републике Српске?

Апсолутно не! Ја сам за дејтонску структуру БиХ, али сам и за то да се са ентитета и кантона дају овлаштења локалним заједницама, која су им украдена. Јер, не смијем ја да ћутим ако се моја општина краде. Ако се сјече шума, а нико ништа не пита мене и моје грађане. Ако неко копа шљунак из Дрине и вози га негдје, а ми од тога немамо никакве користи. Ако неко експлоатише хидроенергију из Вишеграда, па та општина са 15.000 хиљада, спадне на 9.000 становника. Напросто, ја као неки регионални лидер не смијем да ћутим. Не смијете да ме крадете и носите паре из моје општине, моје регије и других општина РС у један центар, који се тренутно зове, простор од Бање Луке до Лакташа.
Да ли сматрате да одређена овлаштења требају прећи са ентитетског на државни ниво?
Гледајте, државни ниво и нема неки капацитет у области локалне власти. Ви у РС имате Министарство управе и локалне самоуправе и оно је једино надлежно.

Треба пренијети само она овлаштења, која су неопходна да се уђе у Европску унију. То је разлика између мене и других. Значи, имате ентитете и кантоне, али овлаштења морају ићи на локални ниво у складу са Европском повељом о локалној самоуправи. Да се локалне заједнице не краду, јер то је ниво на којем грађани рјешавају 90 одсто својих проблема.

Због чега постоји ентитет, због чега постоји Република Српска? Због својих грађана, а не због елите која живи на потезу од Господске улице до Лакташа.

Здравко Крсмановић поносан на припадност ВРС from Фронтал on Vimeo.

Поред осталог, у "Лондон тајмсу" пише и да американци вјерују да су овај пут пронашли правог човјека. На који начин то коментаришете?

Ја не знам шта то значи, пронаћи правог човјека. Ја сам човјек који никоме није дужан. Ја сам човјек који прави резулате и ја сам човјек који тачно зна шта хоће. Имам покриће за то што радим и имам харизму да то остварим.
Ја хоћу да овај простор постане саставни дио европских цивилизацијских вриједности, заједно са Србијом, Црном Гором и Хрватском. И хоћу да се одавде протјера мржња. Доста је мржње у БиХ и не видим разлоге због чега се не би протјерала. Сазрило је вријеме. Политика званичног Београда и званичног Загреба је таква да омогућава да се у БиХ направе промјене.

Једноставно, односи између Срба и Бошњака су такви да не видим ни једне ствари коју није могуће превазићи. Ако смо се разграничили и подјелили, на начин како се то десило у преиоду од 1992. до 1995. године, онда и ту чињеницу треба уважавати и поштовати, али нема никаквог разлога да не идемо ка нечему, што се зове заједнички пут према Бриселу и Европској унији.

Лидери ПДП, СДС и СРС РС, потписали су споразум о заједничком наступу на изборима у Билећи. Да ли планирате бити дио уједињене опозиције, и у Билећи и на општим изборима сљедеће године, обзиром да је Општински одбор СП из Билеће, иступио из странке и приклонио се вама?

Ја ћу бити саставни дио нечега што се зове промјена. Сви они који буду подржавали и тражили промјене, а ја ћу тражити радикалне промјене које ће ићи до преврата у октобру 2010. године, ја ћу их подржавати.

Сви они који буду заговарали постојеће стање, задржавање оваквих односа, овакве крађе и оваквог криминала, они ће бити моји противници и са њима ћу се обрачунати.

Све политичке партије које буду заговарале радикалне промјене и у РС и у БиХ, али и нудили грађанима перспективу за њихову дјецу и њихову унучад, имаће моју подршку.

Ако Србија трчи према Европској унији, граби, а узели су јој Косово пошто су га 22 земље Европске уније признале као независну државу. Ишчупали су нам душу. А шта ми ту онда треба да чекамо? Јесмо ли ми већи католици од Папе, јесмо ли већи Срби од Србије?

Једноставно, мој циљ је Европска унија по сваку цијену и најкраћим могућим путем. Погледајте, све реформе су стале, све је у застоју. РС је финансијска рушевина, само то још нико није прогласио. Ова власт мора да оде!Оставите одговор