Због шала са Мухамедом запаљена редакција сатиричног листа

Непознати починиоци јутрос су "молотовљевим коктелом" уништили редакцију Француског сатиричног листа "Шарли Ебдо" у Паризу, чије је јучерашње издање посвећено "арапском пролећу". "У пожару који је избио око један ујутро није било повријеђених", саопштила је полиција. Наиме, у јучерашњем специјалном издању које је намјерном игром ријечи названо "Шариа Ебдо", пророк Мухамед је именован извршним уредником, […]

среда, новембар 2, 2011 / 19:48

Непознати починиоци јутрос су "молотовљевим коктелом" уништили редакцију Француског сатиричног листа "Шарли Ебдо" у Паризу, чије је јучерашње издање посвећено "арапском пролећу".

"У пожару који је избио око један ујутро није било повријеђених", саопштила је полиција.

Наиме, у јучерашњем специјалном издању које је намјерном игром ријечи названо "Шариа Ебдо", пророк Мухамед је именован извршним уредником, а на насловној страни је објављена његова карикатура на којој он говори: "Стотину удараца бичем ако не умреш од смијеха".

У овом издању има још низ карикатура Мухамеда иако ислам стриктно забрањује сваку врсту скрнављења имена пророка Мухамеда.

Уредници листа казали су АФП-у да су само радили свој посао и одбацили оптужбе да су хтјели некога да провоцирају.

Они су нагласили да њихове опаске нису биле злонамјерне и да је специјално издање посвећено победи исламистичке странке Енахда на изборима у Tунису и назнакама да би шеријатски закон могао постати основа новог либијског устава.

Редакција листа је још рекла да су преко друштвених мрежа Tвитер и фејсбук последњих дана примили пријетећа и увредљива писма.

Иначе, овај лист је примио пријетње и 2006. године када су у њему објављене карикатуре пророка Мухамеда.Оставите одговор