Да ли ће се Канада одрећи дабра?

Више од 35 година, дабар је званична животиња ове државе. Та част указана му је због марљиве природе и значајне улоге коју је његово крзно имало у историји земље. Али, уколико једна сенаторка истјера своје, дабар би ускоро могао да буде замијењен као национални симбол другом животињом – такође блиском Канади. Прошле недеље сенаторка Никол […]

среда, новембар 2, 2011 / 19:54

Више од 35 година, дабар је званична животиња ове државе.

Та част указана му је због марљиве природе и значајне улоге коју је његово крзно имало у историји земље. Али, уколико једна сенаторка истјера своје, дабар би ускоро могао да буде замијењен као национални симбол другом животињом – такође блиском Канади.

Прошле недеље сенаторка Никол Итон је затражила од својих колега посланика да размотре избор бијелог медведа за званичну животињу Канаде. Назвавши дабра „пацовом са дефектним зубима”, Итонова је додала да је он права напаст и да и сама има невоље са једним у својој викендици.

С друге стране, каже она, бијели медвед посједује „снагу, храброст, довитљивост и достојанство”, квалитете који би били савршени симбол за Канаду.

Активисти за заштиту животне околине брже-боље су критиковали овај приједлог, ријечима да Конзервативна странка Итонове подржава еколошку политику која би могла да дође главе бијелим медвједима прије краја 21. века. Политичарка је узвратила да Канада има одличне резултате у надгледању популације бијелих медведа, у чему се огледа посвећеност земље очувању ове угрожене врсте.

Још је рано да знамо хоће ли глодар бити замијењен грабљивицом, али ова дебата ће се свакако одразити на сличне тежње у САД која такође размишља о смењивању орла са мјеста званичне животиње.Оставите одговор