Због Хаџића пали преговори у Брчком

Преговори у Брчком пропали су, према писању Слободне Босне, због само једне спорне позиције – замјеника министра безбједности! Ту је позицију лидер СДП-а Златко Лагумџија доста раније намијенио свом најближем партијском сараднику, потпредсједнику СДП Дамиру Хаџићу. Хаџић је донедавно био помињан као најозбиљнији кандидат СДП-а за функцију министра сигурности у новом сазиву Савјета министара БиХ, […]

понедељак, октобар 3, 2011 / 06:59

Преговори у Брчком пропали су, према писању Слободне Босне, због само једне спорне позиције – замјеника министра безбједности!

Ту је позицију лидер СДП-а Златко Лагумџија доста раније намијенио свом најближем партијском сараднику, потпредсједнику СДП Дамиру Хаџићу.

Хаџић је донедавно био помињан као најозбиљнији кандидат СДП-а за функцију министра сигурности у новом сазиву Савјета министара БиХ, али како се на преговорима у Брчком Лагумџија се између два понуђена “министарска пакета“ опредијелио за мањи пакет у коме је било Министарство спољних послова, али не и Министарство безбједности.

У наставку преговора Лагумџија се покушао изборити за замјеничку позицију у овом министарству, преузимајући обавезу да СДП истакне кандидата из реда “осталих“, како се национално изјашњава Дамир Хаџић, чији је отац Бошњак а мајка Хрватица. Шефови двају хрватских странка, Драган Човић и Божо Љубић, нису имали разумијевања за Лагумџијин осјећај одговорности према Хаџићу, па су осталипри своме да баш они попуне све хрватске позиције у Савјету министара БиХ, онако како су то СНСД и СДС урадили за српску, а СДП и СДА бошњачку квоту власти.

Барем због три крупна разлога, Лагумџија није хтио попустити обома ХДЗ. Најприје зато што је у небројеним јавним иступима након избора обећао да никада и ни под каквим условима неће пристати на формирање власти три национална блока на принципу 2+2+2, јер би тиме имплицитно сврстао "мултиетнички" СДП у једнонационални, бошњачки блок. Тако је на преговорима у Брчком, као и на свим ранијим преговорима страначке шесторке након избора, Лагумџија је трагао за било каквим рјешењем које би макар симболично пореметило тронационалну блоковску подјелу власти.

Други разлог произилази из значаја конкретног ресора – Министарство безбједности непосредно надзире и координише рад обавјештајне заједнице БиХ – СИПА) и ОСА. Лагумџија није наиван па да не зна да се политичка моћ темељи на контроли тајних информација обавјештајне заједнице.

Трећи разлог је везан за односе снага унутар врха СДП. У формалној хијерархији СДП-а Хаџић је један од пет допредсједника СДП, али у неформалној хијерархији слови као други човјек СДП, с неупоредиво већим унутарпартијским утицајем од било којег другог допредсједника, раћунајући и Жељка Комшића, с којим је Хаџић у дуготрајном сукобу, али у њему има Лагумџијину безрезервну подршку.

Слободна Босна оцјењује компромис који је понудио СДС као значајну и неочекивану концесију за формирање влати, те износи очекивање да ће након притиска међународног фактора два ХДЗ попустити по питању министарских мјеста, што ће им бити компензовано преко додјеле водећих функција у државним агенцијама, гдје је посебно изазовно мјесто директора РАК-а.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор