Завод за статистику: Пад производње, први пут за десет година

Први пут у посљедњих десет година у Републици Српској забиљежен је пад индустријске производње – подаци Завода за статистику Српске показују да је у априлу ове године у односу на март остварена мања производња за 5,2 одсто, док је у периоду јануар- април ове године, у односу на исти период лани, тај пад износио 3,7 […]

недеља, јун 10, 2012 / 10:35

Први пут у посљедњих десет година у Републици Српској забиљежен је пад индустријске производње – подаци Завода за статистику Српске показују да је у априлу ове године у односу на март остварена мања производња за 5,2 одсто, док је у периоду јануар- април ове године, у односу на исти период лани, тај пад износио 3,7 одсто.

У овом периоду у Републици Српској биљежи се и пад извоза, а повећање увоза. Подаци говоре да су негативни и остали показатељи пословања већине привредних субјеката.

Вијест о паду индустријске производње, коју су медији објавили прије неколико дана послије сједнице Управног одбора Привредне коморе Српске, "укључила" је звоно за узбуну. Послије те сједнице, која је одржана у Требињу, затражена је хитна заједничка сједница са Владом Републике Српске како би се што прије зауставили негативни трендови у привреди Српске.

С обзиром на све проблеме, за сваку похвалу су ријетка предузећа која упркос кризи и бројним проблемима још раде па чак и биљеже пораст производње и извоза.

Произвођачи намјештаја у Републици Српској су,напримјер, за четири мјесеца ове године у односу на исти период лани остварила повећање производње за 0,5 одсто. То је на први поглед занемарљиво, али ако се зна да је ова грана привреде у првом тромјесечју ове године у односу на исти период прошле имала пад производње од 5,5 одсто онда је то сигурно вриједно пажње.

Интересантно је да су осим произвођача намјештаја нешто повољнија привредна кретања забиљежена и у преради дрвета, упркос чињеници да је у првом тромјесечју ове године у шумарству остварена мања производња за 31,7 одсто у односу на исти период прошле године.

"Први квартал ове године у шумарству у Републици Српској био је прилично неповољан тако да је у односу на исти период прошле године остварен значајан пад производње. Висок снијег и изузетно ниске температуре нису дозвољавали никакав рад у шуми током цијелог тог периода. У таквим временским приликама нису могле да раде ни пилане.

Тек у априлу ове године у шумарству и преради дрвета почела је да се полако стабилизује производња, тако да у наредном периоду очекујемо још боље резултате", рекао је Срни Лазо Шиник, секретар Удружења шумарства и прераде дрвета у Привредној комори Српске.

Упркос паду производње у шумарству и преради дрвета, произвођачи намјештаја у Републици Српској су, чини се, на вријеме набавили довољно сировина и репроматеријала па су и у првом тромјесечју ове године забиљежили раст производње и извоза. Подаци говоре да је у првом кварталу ове године Република Српска повећала извоз намјештаја за 25,5 одсто у односу на исти период прошле године.

"Срећом, у посљедње вријеме повећана је потражња намјештаја из земаља Европске уније као и из земаља потписница Цефта споразума. Вјерујемо да ће се такви трендови наставити и у наредном периоду", објаснио је Шиник, који подсјећа да од 2005. године континуирано расте учешће намјештаја у укупном извозу дрвопрерађивачке индустрије.

Илустровао је то и податком да су 2005 године произвођачи намјештаја из Републике Српске једва успјели да извезу намјештај у вриједности од 44 милиона марака.

Прошле године је први пут од рата извоз намјештаја из Републике Српске премашио цифру од сто милиона марака. Од 273 милиона марака, колико је прошле године зарадила Република Српска извозом производа од дрвета и намјештаја, произвођачи намјештаја инкасирали су тек нешто више од једне трећине. С тим, наравно, нису задовољни.

"Жеља нам је да што прије достигнемо предратни ниво производње и извоза. Тада је учешће намјештаја у укупном извозу дрвопрерађивачке индустрије из Републике Српске било веће од 60 одсто. Још памтимо податке да су наши произвођачи намјештаја тих година на свјетској пијаци зарађивали и више од 200 милиона долара годишње. У та златна времена намјештај се одавде извозио у дијеловима и склапао на лицу мјеста, у Америци, Канади, Аустралији и другим земљама широм свијета“, присјећа се Лазо Шиник.

То су нажалост, бар за сада, само пусте жеље. Јер, чињеница је да је шумарство и прерада дрвета у Републици Српској оптерећено бројним проблемима и хипотеком прошлости.

Све досадашње макроекономске анализе показале су да су у овој области привређивања потребне брзе и радикалне промјене како би се учинила ефикаснијом и рационалнијом.

Шумског богатства, бар за сада, имамо и за извоз. У Привредној комори кажу да Република Српска има на располагању око два милиона кубних метара разних дрвних сортимената годишње. Од тога је нешто више од половине намијењено за дрвопрерађивачку индустрију и индустрију намјештаја.

Иако је у шумарству, дрвопрерађивачкој индустрији и производњи намјештаја у 667 привредних субјеката запослено више од 14 500 радника, извјесно је да би свима било боље када би се спријечиле огромне крађе и прелијевање шумског богатства у приватне џепове.
Одговорнима то, нажалост, већ годинама никако не полази за рукомОставите одговор