Дан када је убијено село Чемерно код Илијаша

У селу Чемерно код Илијаша данас ће бити обиљежено 20 година од страдања тридест двоје Срба које су убили припадници тадашње Армије РБиХ.

недеља, јун 10, 2012 / 10:21

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Српско Сарајево Мирко Вранић рекао је Срни да је злочин у Чемерном највећи покољ Срба у једном дану који се догодио протеклог рата на ширем подручју региона Сарајева, а за који још нико није одговарао.

"Тог кобног 10. јуна комшије муслимани извршише незапамћен злочин над Србима. Силовали су, поубијали, масакрирали недужне и запалили сву имовину", истакао је Вранић и додао да и данас налогодавци и извршиоци овог злочина слободно ходају, а Суд и Тужилаштво БиХ не раде ништа.

Он пита шта треба урадити да злочинци буду кажњени.

"Силовани, масакрирани и убијани поред оваквог једностраног Суда и Тужилаштва требало би да туже и суде Тужилаштву и Суду БиХ. Е то је немогуће али се питам гдје је правна држава, гдје су закони", рекао је Вранић.

Према његовим ријечима, Чемерно је данас потпуно пусто село у коме нема ниједног Србина повратника.

Полагање цвијећа и прислуживање свијећа заказано је за 12.00 часова, након чега ће бити служен парастос код спомен-обиљежја.

Муслиманске јединице из села Корита, Махмутовића Ријеке и Орахова напале су село Чемерно рано ујутро 10. јуна 1992. године.

Припадници тадашње Територијалне одбране Брезе убили су 32 српска цивила и војника, међу којима је највише било стараца, жена и дјеце, и сравнили село са земљом.Оставите одговор