Западне вриједности: Савјетник Зеленског обећава забрану "свега руског" на Криму

Руска култура ће бити забрањена на Криму ако Украјина поврати контролу над полуострвом, тврди Михаил Подољак, виши помоћник украјинског предсједника Владимира Зеленског.

петак, април 7, 2023 / 04:37

Заправо, он би да се настави оно што се ради у Украјини под контролом Кијева, од 2014. године уз терор и уцјене. Тим више, он иде тако далеко да не мисли само на руску државу, него да "све руско" мора бити искоријењено на Криму, као и да ће Украјина заузети то полуострву у року од седам мјесеци.

Колико је реална ова прва оцјена, односно жеља, толико ће реална бити и ова друга. Русија је нуклеарна сила, а конвенционални улазак војском у Крим, био би превише.

Подољак је додао да Кијев планира да изрекне законске казне за власнике руских пасоша и друге "издајнике" који живе у региону.

"Чим уђемо, морамо искоријенити све руско на Криму", рекао је Подољак у интервјуу за РСЕ/РЛ. Он је рекао да ће Крим, који је претежно руско говорно подручје, постати дио "украјинског културног простора".

Признајући да су његови ставови међу најрадикалнијим у руководству у Кијеву, Подољак је рекао да ће се инсистирати на томе да становници Крима неће моћи да читају руску литературу или гледају руске филмове, а камоли да говоре руски језик у јавности. "Умјесто тога, руски језик би био дозвољен само приватно", рекао је он.

Према његовим ријечима, они који на то не пристану мораће да оду.

Мјештани ће се, такође, суочити са масовним истрагама и "законским казнама", а то се посебно односи на оне који су прешли са украјинског на руско држављанство, као и за оне које украјинске власти сматрају "сарадницима и издајницима".

Подољак је признао да ће тај процес, који је описао као "веома моћне мјере стабилизације", бити тежак.

"Прво ћемо морати све да срушимо", рекао је он, мислећи на руски идентитет Крима.

Он је рекао да ће украјинске снаге поново заузети полуострво у року од седам мјесеци, тврдећи да је његова перспектива "математички потврђена" и да Русији недостају неопходни ресурси да задржи регион.

Међутим, Подољак није искључио преговоре између Кијева и Москве о Криму, под условом да Кремљ прво повуче своје трупе са територије коју Украјина сматра својом.

Крим је дио Русије од 2014. године, када су становници великом већином гласали за поновно уједињење са Москвом убрзо након пуча на Мајдану у Кијеву. Међу етнички руском већином на полуострву постојао је страх да ће украјински националисти који су дошли на власт у Кијеву покушати насилно да им наметну свој језик и културу.

Полуострво је историјски дио Русије од 1783. године, а совјетске власти су га пренијеле под административну контролу Кијева тек 1954. године, подсјећа "Раша тудеј".



Оставите одговор