Захтијев за оснивање РТВ канала на хрватском језику

Учесници округлог стола о теми "Јавни медији на хрватском језику у БиХ – стање и перспективе", који је у Мостару одржан у организацији Хрватског народног сабора /ХНС/, затражили су да се у оквиру БХРТ-а оснује РТВ канал на хрватском језику са сједиштем у Мостару, који би се финансирао из РТВ претплате, у којој партиципира и […]

субота, август 27, 2011 / 15:33

Учесници округлог стола о теми "Јавни медији на хрватском језику у БиХ – стање и перспективе", који је у Мостару одржан у организацији Хрватског народног сабора /ХНС/, затражили су да се у оквиру БХРТ-а оснује РТВ канал на хрватском језику са сједиштем у Мостару, који би се финансирао из РТВ претплате, у којој партиципира и хрватски народ.

Учесници скупа још једном су поновили да је Закон о јавном РТВ систему, који се већ годинама проводи, дискриминаторски, јер Хрвати, попут друга два конститутивна народа, немају РТВ канал на свом језику.

"Како је Устав БиХ дефинисао БиХ као државу Бошњака, Срба и Хрвата, као конститутивних народа /заједно са осталима/ и грађана БиХ, јасно произлази и право на језик и информисање на матерњем језику сваког од конститутивних народа, а што актуелни Закон о Јавном РТВ систему не поштује", саопштено је из ХНС након округлог стола.

Учесници округлог стола, који је одржан јуче у оквиру обиљежавања 18. годишњице Хрватске Републике Херцег Босне, подсјећају да постојећи Закона о Јавном РТВ систему БиХ подразумијева постојање три јавна сервиса – на нивоу БиХ, те два ентитетска, што за Хрвате у БиХ није прихватљиво, те траже формирање РТВ канала на хрватском језику са сједиштем у Мостару, једном од сједишта Владе Федерације БиХ.

"Наведено треба реализовати у складу са Одлуком Дома народа од 17. септембра 2006. године, Закључку Дома народа Парламентарне скупштине од 17. септембра 2008. године којим се обавезује Савјет министара да одмах покрене поступак оснивања новог РТВ канала на хрватском језику, унутар Јавног РТВ система БиХ, на основу одредаба Закона, те Закључку Савјета министара од 7. октобра 2008. године и елаборату који је према овим закључцима израдило Министарство комуникација и саобраћаја БиХ", један је од закључака округлог стола.

Учесници скупа су, такође, затражили да се, уколико за то не буде политичке воље у Парламентарној скупштини БиХ, законско рјешење наметне на основу овлашћења ОХР-а, а посебно узевши у обзир да су и досадашња законска рјешења када је ријеч о Јавном РТВ сервису наметана од ОХР-а.

Такође, на округлом столу је закључено да је постојећим јавним медијима који програм емитују на хрватском језику потребно обезбједити услове за рад и претпоставке за њихов развој.

"С тим у вези задужују се сви званичници и носиоци извршне власти у БиХ из реда странака које чине ХНС да учине максималан напор у очувању и развоју Радија Херцег Босне, телевизијских станица и локалних радио станица, као сегмента друштвеног живота од националне важности за хрватски народ у БиХ", закључено је на округлом столу.Оставите одговор