Словенија продавала Хрватима оружје уз благослов САД

Словенија је током протеклог рата продавала Хрватској оружје за нафту, показује извјештај из 1993. године, који је на захтјев тадашњег словеначког предсједника Јанеза Дрновшека написао министар одбране Јанез Јанша. Извјештај о оружју, који носи ознаку државне тајне и који је Јанша написао за владу на захтјев опозиције због напада да је шверцовао оружјем и продавао […]

субота, 27 августа, 2011 / 15:56

Словенија је током протеклог рата продавала Хрватској оружје за нафту, показује извјештај из 1993. године, који је на захтјев тадашњег словеначког предсједника Јанеза Дрновшека написао министар одбране Јанез Јанша.

Извјештај о оружју, који носи ознаку државне тајне и који је Јанша написао за владу на захтјев опозиције због напада да је шверцовао оружјем и продавао га за готовину Хрватској и БиХ по високим цијенама, објавио је на својој интернет-страници публицист Матјаж Франгеж, који је о томе већ написао више књига у којима сумњичи Јаншу, лидера данашње опозиције да у пословима са оружјем није све било чисто.

Франгеж се на то одлучио дан након што је словеначки суд одлучио да неће удовољити захтјеву Телевизије Словенија и Поп ТВ-а да добију увид у тај документ. Влада Словеније је четвртак одбила његов захтјев да се подаци из овог извјештаја прогласе јавнима, па је он одлучио да га објави на својој интернет-страници и тако га учинио јавним, преносе хрватски медији.

У извјештају се наводи да је Словенија прије почетка рата са ЈНА, у децембру 1990. и марту 1991. године, за своју Територијалну обрану купила више стотина хиљада аутоматских пушака, муниције, минобацача и ракета, уз сагласност тадашњег предсједника Милан Кучана и "активну тиху подршку САД-а".

На почетку рата предсједник Хрватске Фрањо Туђман и премијер Фрањо Грегурић тражили су бесплатну помоћ од словеначких колега у оружју, наводи се у извјештају, јер су тврдили да "они бране и Словенију пред новим нападом ЈНА".

"Тражили су и продају свих врста оружја, муниције и војне опреме, слободни транзит оружја кроз словеначку територију и помоћ у контактима са иностраним добављачима војне опреме. Словенија је одобрила транзит оружја и помоћ у контактима уз компензацију за нафтне деривате, а мањи дио аутомобилима хрватско Министарство одбране предало је Министарству унутрашњих послова Словеније", истиче се у извјештају.

Дозволу за транзит оружја из Словеније према Хрватској и БиХ у вријеме њихове борбе за самосталност након проглашења словеначке независности дао је тадашњи предсједник Словеније Милан Кучан уз прећутну подршку САД, наводи се у Јаншином извјештају писаном 1993. године, које је јуче објављен у Словенији.

У октобру 1991. хрватски премијер Фрањо Грегурић и директор Ине Никица Валентић постигли су договор са Словенцима да се оружје и муниција за Хрватску, вриједни 15 милиона марака, пребију за нафту. "Ина је Нафти Лендава продала нафту, али је она није платила Ини, већ на рачун словеначког министарства одбране, које је хрватској Влади испоручило оружје у противриједности за нафту", прецизирано је у документу.

Тачну вриједност нафте и оружја у новембру 1991. у Оточцу, Грегурић је договорио са премијером Словеније Лојзе Петерлеом, а успут су договорили и додатне компензације вриједне 8,8 милиона марака. Све су трансакције у службеним документима евидентиране као санитетски материјал и као такве су проведене кроз рачуноводство словеначког Министарства одбране, које је новац потрошило на редовно оспособљавање словеначке војске 1992. године.

Јанша тврди да су послови у вези са оружјем испорученим Хрватској били покривени компензацијама у нафти, али у извјештају се не спомињу послови у готовини због чега противници садашњег опозиционог лидера и данас тврде да је новац завршио у приватним џеповима.