За \’\’Сутјеску\’\’ и \’\’Козару\’\’ треба око 700.000 КМ

За несметано функционисање два национална парка у Републици Српској "Козара" и "Сутјеска" тренутно недостаје између 700.000 и 800.000 КМ – констатовано је данас на састанку ресорних министара у Влади РС и директора ових јавних установа. На састанку у Бањалуци закључено је да би ресорна министарства, заједно са представницима два национална парка, требало да пронађу најбоље […]

уторак, јул 12, 2011 / 20:01

За несметано функционисање два национална парка у Републици Српској "Козара" и "Сутјеска" тренутно недостаје између 700.000 и 800.000 КМ – констатовано је данас на састанку ресорних министара у Влади РС и директора ових јавних установа.

На састанку у Бањалуци закључено је да би ресорна министарства, заједно са представницима два национална парка, требало да пронађу најбоље рјешење како би се омогућило несметано функционисање и надомјестио тај износ у финансирању националних паркова, уважавајући њихов природни значај и историјску улогу.

Помоћник министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Свјетлана Радусин рекла је да су проблеми око финансирања "Сутјеске" и "Козаре" настали измјенама и допунама закона о националним парковима, којима је забрањена сјеча шуме у националним парковима, а тиме је смањен прилив финансијских средстава.

Она је додала да новац треба надомјестити или из Буџета РС или других извора финансирања.

"Национални паркови морају и сами да предузму одређене активности како би се њихово функционисање побољшало и са становишта запослених и са становишта развоја туризма и других извора које им закон омогућава", рекла је Радусин новинарима у Бањалуци након састанка.

Састанку са директорима националних паркова присуствовали су министру за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић, трговине и туризма Горана Златковић, те пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Мирослав Миловановић са сарадницима, као и директор Јавног предузећа "Шуме РС" Неђо Илић.

Директор Јавне установе Национални парк "Сутјеска" Зоран Чанчар рекао је да је дотрајала инфраструктура основни проблем овог парка који, како је рекао, годишње биљежи и више од 12 000 ноћења.

"Доношењем измјена и допуна Закона о националним парковима ми смо дошли у незгодну финансијску ситуацију. Данас смо имали конструктиван састанак и добили смо охрабрујућу подршку од недлежних министарстава, па се надам да ћемо у току ове године премостити финансијске проблеме", рекао је Чанчар.
Директор Јавне установе Национални парк "Козара" Драган Рончевић рекао је да се проблеми у националним парковима гомилају годинама, те да није рјешење проблема само у сјечи шуме, него и у повећању туристичких садржаја и повећању броја посјета.

Он је нагласио да једно од рјешења може бити и повећање цијена улазница у национални парк која сада износи једну КМ за дјецу и двије КМ за одрасле, а која се у региону креће од пет до 15 евра.0 КОМЕНТАРА

  1. Треба ово промовисати. Када Фрушка Гора има онолику посјету, а на нивоу је (надморском) Шехитлука, шта би требала радити Козара, Сутјеска? Зар је и Златибор толико добар или су га људи направили бољим? Имамо ли ми шта слично овдје? Што од Мањаче не направити причу? Нама се исплати улагати само у природу, село, пољопривреду, какав Прес, какви црни медији.. Док није било оволико „независних“ штампаних, електронских и тв медија, био је овај народ значајно јачи, паметнији, спремнији (психички, али и физички). Како дође прилика да нам свако пише, прича, намеће црне теме и дилеме, а не нуди никаква рјешења, слудише нам народ до краја. Ето толико о овоме:)

  2. Potpis pink panterovom postu,
    narod sludjen vodi viskou politiku, umjesto da se posveti razvoju lokalnog kraja, na kraju njemu i njegovima ostaje.
    Ima istine u bozinoj, svi bi da mrse visoku politiku ali niko nece komad otpada na ulici da podigne.
    Koliko samo ima turistickih potencijala, mogu nam samo drugi reci, kad sam imao goste odusevili su se uopste Krajinom i svime, rijekama, kojim brdom, jezerom, sumom, a za seoski turizam ne treba bar puno, par bungalova, sume ima svugdje, a i reklama je preko neta besplatna, gomila ljudi danas tako i putuje.

Оставите одговор