За СДС Хашки трибунал неосјетљив на српска страдања – уздају се у Нијамбу

Својим пресудама Хашки трибунал није допринио откривању истине о трагичним догађајима који су се десили на подручју бивше Југославије као ни промицању повјерења и помирења међу народима.

среда, јун 9, 2021 / 15:47

Српска демократска странка истиче да Хашки трибунал током свог читавог постојања није тражио правду за српска страдања током рата у Босни и Херцеговини и да ће након његовог затварања остати горак укус породицама погинулих цивила и војникa српске националности.

Трибунал у Хагу нису интересовале страдања српских цивила у Сарајеву, у Подрињу, у долини Неретве, на подручју западно-крајишких општина, у Посавини, на Озрену… Без истине и правде Хашки суд је оставио 30 хиљада српских жртава од којих је 7 хиљада цивила.

Својим дјеловањем Хашки трибунал је сам од себе створио политички суд који суди само војно-политичком руководству једне странке у сукобу и чије пресуде треба да створе простор за једнолично тумачење историје у којем су Срби били једини негативци а сви остали жртве. Српска демократска странка свим оним који имају такве намјере поручује да такво прекрајење историје неће проћи. Пресуде донесене од политичког Хашког трибунала нису пресуде Републици Српској, Војсци Републике Српске и српском народу.

Тумачење догађаја из периода 1992-1995 треба препустити историчарима. Биће занимљиво ишчитати издвојено мишљење судије Нијамбе која је јуче и јавно захтјевала понављање суђења. Издвојено мишљење судије Нијамбе на 400 страница помоћи ће расвјетљавању бројних нејасноћа и питања које Хашки трибунал није желио да уважи.

Сваки изгубљен живот и свака жртва без обзира на националност заслужује пијетет и поштовање. Хашки суд српским жртвама није донио правду а наша је дужност да подсјећамо међународну јавност да нико није одговарао за 30 хиљада Срба који су своје животе дали за слободу и за Републику Српску.Оставите одговор