Судбина семберске пшенице: Циљ да цијена сваке године буде виша

Откупна цијена пшенице биће у складу са цијеном у окружењу и, у том смислу, заједничким снагама учинићемо све да семберски пљопривредници не буду оштећени – порука је са данашњег састанка градоначелника Љубише Петреовића са помоћником министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и представницима Аграрног фонда, Удружењима пољопривредних произвођача и млинопрерађивача.

среда, 9 јуна, 2021 / 13:48

"Министарство ће испунити своју обавезу и исплатиће 300 конвертибилних марака по хектару свим произвођачима до почетка жетве", најавио је Зоран Малетић, помоћник министра, пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Млин "Стојановић и син" ће откупити између 1000 и 1500 тона пшенице.

"Најважнија је реална цијена што се тиче откупа и да се ускладишти пшеница која је произведена. Показатељи цијене откупа ће бити цијена у окружењу", додаје Зоран Стојановић, власник млина "Стојановић и син".

"Ово је још један у низу разговора о откупу пшенице. Свима нама је циљ да наши пољопривредници не буду оштећени", каже Саво Бакајлић, предсједник Удружења пољопривредника села Семберије и Мајевице.

"Наше капије су отворене, ми имамо око 40000 тона складиштног капацитета и технички и финансијски смо спремни да овај посао изнесемо како ваља. Настојаћемо да будемо конструктиван фактор у овоме свему", рекао је Славиша Мијатовић из предузећа"Нови Житопромет".

"Из Аграрног фонда ће се испаћивати подстицаји у висини од 2 пфенинга по килограму, потребно је само доставити документацију, као и претходних година", додао је Златан Лазаревић, директор Аграрног фонда Града Бијељина.

"Обавеза Градске управе је да унапређујемо услове производње, откуп и координацију око саме цијене пшенице. Циљ свих нас треба да буде да ова цијена из године у годину буде виша, као и издвајања за ову сврху из градског и републичког буџета", истакао је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.Оставите одговор