Вучићевим стазама: Брнабићка ће скокнути до Подгорице да се састане са Пенсом

Премијерка Србије Ана Брнабић учествоваће у сриједу, 2. августа у Подгорици на састанку Америчко-јадранске повеље гдје ће имати билатерални сусрет са потпредсједником САД Мајклом Пенсом, преноси Бета.

понедељак, јул 31, 2017 / 19:24

Учешће Брнабић на скупу ће бити прилика да се размотре питања од заједничког интереса и да се размијени мишљење о томе како даље унаприједити регионалну, европску и глобалну стабилност, саопштено је из кабинета премијерке Србије.

Предсједница Владе Србије ће истаћи и "досљедну приврженост Србије очувању регионалног мира и стабилности, као и да се сва отворена питања са сусједима рјешавају кроз дијалог и тражење компромисних рјешења".

Одржива стабилност, помирење, спровођење реформских процеса и јачање међусобне повезаности кључни су предуслови за економски опоравак и развој и достизање европских стандарда, наводи се у саопштењу.

Америчко-јадранска повеља, односно Повеља о партнерству између САД и Албаније, Хрватске, Македоније, Босне и Херцеговине и Црне Горе (А5), је програм сарадње установљен 2. маја 2003.

Њен основни циљ је јачање регионалне безбједности и сигурности, уз подршку САД државама региона које настоје да испуне стандарде за пријем у НАТО.

Србија у оквиру Америчко-јадранске повеље има статус посматрача од децемба 2008. године, и није њена чланица због своје политике војне неутралности.

Повеља садржи 36 тачака у којима се прецизирају начела партнерства, као и општи оквири демократских реформи, заштите људских права, регионалне безбједности и нових америчко-јадранских односа, а ове године њом предсједава Македонија.Оставите одговор