Вучић се не одриче: Па ћеш видјети Београд, то ти је варош голема…

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је, поводом напада из Загреба који су услиједили након што је Тужилаштво Србије за ратне злочине подигло оптужнице против четворице пензионисаних официра Хрватске војске за злочине у "Олуји", да се Србија неће одрећи убијене дјеце на Петровачкој цести, нити Јасеновца.

субота, мај 21, 2022 / 18:28

Вучић је рекао да се то дешава зато што неки мисле да су довољно моћни и да имају инструмент за уцјену оних за које мисле да зависе од њих.

"Они се терете за убиство, пре свега деце на Петровачкој цести, брата и сестре Рајић од девет и 11 година, као и чланова породице Дрча. Убили су их из чиста мира и шта хоћете? Да нам кажете да опростимо убиство деце да бисте нас пустили да уђемо у ЕУ. Нисам знао да је то европска вредност, ја сам мислио да је борба против злочинаца европска вредност. Ми јесмо за европске вредности, а не против њих", поручио је Вучић.

Коментаришући захтјев Хрватске академије наука и умјетност да се Србија због европског пута одрекне "мита о Јасеновцу", Вучић је за Телевизију "Пинк" рекао да га је као цивилизованог човјека срамота да то и коментарише.

"Требало би да је срамота све те који су те глупости написали. Сви ти који данас подилазе фашизму, нацизму најгорег облика какав је био нацизам НДХ много више говоре о себи него о нама", нагласио је Вучић.

Он је поручио да се Срби никада неће одрећи својих предака и борбе против фашизма.

"Да се одрекнемо своје борбе за слободу, да се одрекнемо невиних људи да бисмо добили некакав плус – то се неће у Србији догодити", рекао је Вучић, додајући да ће Београд настојати да гради што боље односе са Загребом.

Коментаришући изјаву бившег амбасадора САД при НАТО-у Курта Волкера да се нада да је Србија из инвазије на Украјину схватила и извела закључак да је "Русија опасан пријатељ", Вучић је навео да не вјерује у причу о великим пријатељствима и непријатељствима већ само у вјечност интереса.

"Али, да не улазим сад у то ко је опаснији као пријатељ. Говорио је Хенри Кисинџер некада да постоји само једна ствар опаснија од тога – а то је бити непријатељ Америке. Сагласан сам са њим да треба бити пријатељ Америке, али не бих зато улазио у расправе око Русије. И они су наши пријатељи и не желим на такав начин да се изјашњавам", рекао је Вучић.

Он је нагласио да је Србија исувише мала да би велике силе називала непријатељима.

"Ови велики нека се међусобно разрачунавају, а ми мали ако можемо да се извучемо и да сачувамо ово земље што имамо и наш Дунав и нашу Мораву и нашу Саву и нашу Дрину, а они нека раде свој посао", поручио је Вучић.Оставите одговор