Вучић признао шиптарске: Србија има два типа таблица на својој територији

За сва возила са простора Косова и Метохије од данас је омогућена слобода кретања на путевима централне Србије.

понедељак, јануар 1, 2024 / 12:45

На свим административним прелазима са централном Србијом постављени су дисклејмери о укидању стикера за возила која су регистровале Привремене институције самоуправе у Приштини, што значи да се возила са РКС таблицама од данас могу кретати у Србији без прелијепљених симбола самопроглашеног Косова.

На дисклејмерима пише да се омогућавање учешћа у саобраћају на путевима за сва возила са простора Косова и Метохије "врши искључиво из практичних разлога ради олакшавања положаја појединаца и омогућавања њихове слободе кретања".

у обавјештењу је наведено да се то не може тумачити као признавање једнострано проглашене независности Косова, не прејудицира одређивање коначног статуса јужне српске покрајине, ни као пристанак Београда на одступање од права гарантованих Резолуцијом Савјета безбедности УН 1244.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић је раније објаснио да је та одлука донијета како би се "омогућила слобода кретања за сва возила" и да ће она "олакшати животе Србима на Космету, јер они највише користе административне прелазе, те да то никако не значи и признавање једностраног проглашене независности Косова.Оставите одговор