Израел ће почети дјелимичну демобилизацију резервиста

Руководство израелске војске спровешће дјелимичну демобилизацију резервиста који су раније позвани у службу, саопштила је прес-служба Одбрамбених снага Израела (ОСИ).

понедељак, јануар 1, 2024 / 12:33

"Поједини резервисти вратиће се својим породицама и на посао већ ове седмице. То ће значајно да умањи терет економији и омогућиће њима да врате овлашћења за предстојеће активности сљедеће године, пошто ће се борбе наставити", рекао је новинарима портпарол ОСИ Данијел Хагари.

Лист "Тајмс ов Израел" објавио је да ће припадници двије јединице бити пуштени кући.

Тензије на Блиском истоку ескалирале су 7. октобра након што су милитанти Хамаса извршили изненадни упад на израелску територију из Појаса Газе, убијали мјештане пограничних насеља и заробили око 200 талаца. Израел је узвратио нападима на палестинску енклаву, као и на поједине дијелове Либана и Сирије.

Власти Израела објавиле су у октобру масовну регрутацију резервиста за операцију у Гази. Регрутовано је више од 300.000 резервиста.

Израелска војска оптужила је 1. децембра Хамас да је прекршио примирје које је ступило на снагу 24. новембра и наставила војне операције у Гази.Оставите одговор