Вратили се живи: Американци поново лете у свемир

Након деценијске доминације Русије у сфери свемирских летова, четворо астронаута вратили су се на Земљу у капсули "Спејс икс" након шест мјесеци проведених у Међународној свемирској станици.

уторак, новембар 9, 2021 / 10:09

Међународна посада обавила је више хиљада експеримената у орбити и помогли су у побољшању рада соларних панела на МСС.

Пад капсуле успорила су четири велика падобрана и њихова летјелица спустила се у Мексички залив, одакле је преузео брод.

Астронаути НАСА-е Меган Мекартур и Шејн Кимбро, те Акихико Хошиде из Јапана и Француз Томас Песке из Европске свемирске агенције извучени су из капсуле и пребачени на носилима што је из предострожности јер се људска тијела морају поново прилагодити на гравитацију послије дужег боравка у свемиру.

ESA (European Space Agency) astronaut Thomas Pesquet is seen after being helped out of the SpaceX Crew Dragon Endeavour spacecraft onboard the SpaceX GO Navigator recovery ship after he and NASA astronauts Shane Kimbrough and Megan McArthur, and Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) astronaut Aki Hoshide landed in the Gulf of Mexico off the coast of Pensacola, Florida, Monday, Nov. 8, 2021. NASA’s SpaceX Crew-2 mission is the second operational mission of the SpaceX Crew Dragon spacecraft and Falcon 9 rocket to the International Space Station as part of the agency’s Commercial Crew Program. Photo Credit: (NASA/Aubrey Gemignani)

Посада се суочила и са великим изазовом пред полазак кући јер су морали да носе пелене за одрасле због тога што је примјећен проблем у систему за обраду отпада.

Астронаути око десетак часова нису могли да користе тоалет.

"Наравно да је то проблем, али смо спремни на сваку евентуалност. Одлазак у свемир пун је малих изазова и ово је само један од многих са којим смо се сусретали и које смо рјешили током мисије", рекла је Мекартурова.Оставите одговор