Врањеш: ИРБ оправдао улогу кључног финансијера привреде

Инвестиционо-развојна банка /ИРБ/ Републике Српске /РС/ апсолутно је оправдала улогу кључног финансијера домаће привреде с обзиром на то да су њени кредити у прошлој години чинили чак 79 одсто укупних кредитних извора банака у РС, изјавио је вршилац дужности извршног директора Сектора за пласмане у ИРБ-у Никица Врањеш. Он је за "Независне новине" истакао да […]

понедељак, мај 23, 2011 / 09:57

Инвестиционо-развојна банка /ИРБ/ Републике Српске /РС/ апсолутно је оправдала улогу кључног финансијера домаће привреде с обзиром на то да су њени кредити у прошлој години чинили чак 79 одсто укупних кредитних извора банака у РС, изјавио је вршилац дужности извршног директора Сектора за пласмане у ИРБ-у Никица Врањеш.

Он је за "Независне новине" истакао да ће ИРБ континуираним прилагођавањем своје пословне политике објективним потребама тржишта настојати да путем финансијске подршке развојним пројектима допринесе укупном развоју привредног амбијента у РС.

Врањеш је прецизирао да је ИРБ путем својих кредитних линија у првих пет мјесеци ове године пласирала 47.072.235 КМ, док је у истом периоду прошле године пласирала 50.224.517 КМ.

Он је оцијенио да се незнатан пад пласмана у досадашњем дијелу ове године може објаснити мањим бројем поднесених захтјева за кредитне линије за микробизнис у пољопривреди, те за стамбене кредите.

Према његовим ријечима, у хартије од вриједности финансијског сектора до сада је пласирано укупно 15.998.000 КМ с циљем јачања њихове капиталне основе, а да се пласмани врше на основу Правила пласмана средстава за подршку финансијском сектору, у складу с мјерама Владе РС на ублажавању негативних ефеката свјетске економске и финансијске кризе.Оставите одговор