Штрбац: Ако ЕУ прихвати овакву Хрватску, права Срба се неће испунити

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац изјавио је да српски народ може очекивати да ће његова права у Хрватској бити још више занемарена ако Европа прихвати ту државу упркос томе што није ријешила бројна имовинска, стечена и статусна права Срба. Ако ЕУ сматра да је Хрватска зрела за чланство, Штрбац је упитао како се онда […]

понедељак, мај 23, 2011 / 10:43

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац изјавио је да српски народ може очекивати да ће његова права у Хрватској бити још више занемарена ако Европа прихвати ту државу упркос томе што није ријешила бројна имовинска, стечена и статусна права Срба.

Ако ЕУ сматра да је Хрватска зрела за чланство, Штрбац је упитао како се онда од такве организације може очекивати да ће Хрватску натјерати да, кад постане чланица, рјешава проблеме обнове кућа, станова, исплате пензије и процесуирања злочина, када то не може ни у овом периоду испуњавања услова за чланство.

Штрбац је истакао да већина Срба у избјеглиштву мисли да ће Хрватска, када једном буде примљена у ЕУ, још више занемарити права Срба. Он је навео податке УНХЦРа по којима је путем судских одлука Србима одузето 23 000 станова ван Крајине, јер дуже од пола године нису били у тим становима и додао да у Крајини има још 6 500 станова који су приватизовани и продати.

"Наши подаци говоре да од 42 000 до 50 000 српских породица тражи своје станове. Око 50 000 Срба траже заостале пензије, а у просјеку им дугују по 70 пензија", додао је Штрбац.

Говорећи о процесу ексхумација, он је навео да на подручју Хрватске постоје такозвана регистрована гробна мјеста. То значи да су хрватске комисије за санацију терена, посебно послије акција "Бљесак" и "Олуја", сакупљали посмртне остатке убијених Срба и сахрањивали их на одређене локације, које су облиљежавали крстовима или неким другим обиљежјима.

Штрбац је подсјетио да је прије четири дана завршена ексхумација 48 тијела, а у Хрватској се ћути и нико ништа не говори о томе. Он је појаснио да је ријеч о припадницима српског народа који су страдали током акције "Бљесак", а да овакав "мук" показује какав је однос хрватских власти према српским жртвама.

Према подацима "Веритаса" постоји још око 500 регистровнаих гробних мјеста за које се зна све ове године.Оставите одговор