Филиповић: Не вјерујем у било какав договор Срба, Бошњака и Хрвата

Универзитетски професор и један од најпознатијих бошњачких интелектуалаца Мухамед Филиповић рекао је да је песимиста и да не вјерује у било какав договор између Срба, Бошњака и Хрвата о будућности БиХ. "Песимиста сам и не вјерујем да ће доћи до било каквог договора о будућности ове земље. Ови на власти могу да се договоре како […]

понедељак, мај 23, 2011 / 09:47

Универзитетски професор и један од најпознатијих бошњачких интелектуалаца Мухамед Филиповић рекао је да је песимиста и да не вјерује у било какав договор између Срба, Бошњака и Хрвата о будућности БиХ.

"Песимиста сам и не вјерујем да ће доћи до било каквог договора о будућности ове земље. Ови на власти могу да се договоре како да подјеле функције и наставе да лагодно живе од наши пара", рекао је Филиповић за "Прес".

Према његовим ријечима, рјешење за кризу јесте да се лидери три конститутивна народа договоре како би сви били задовољни, додајући да нема мјеста рјешењима која ће сметати било којем народу.

Одговарајући на питање да је оштар критичар СДП-а БиХ и њеног шефа Златка Лагумџије, Филиповић је навео да није присталица социјалдемократије која једном конститутивном народу одузима право да легитимно изрази своју вољу као што је то Лагумџија учинио Хрватима.

Филиповић је оцијенио да је СДП бошњачка странка, а да "приче о мултиетничности могу да продају онима који их не знају".0 КОМЕНТАРА

 1. Muhamed Filipovic je jedan intelektualac,koji u glavnom zna sta govori i bez obzira na godine bio je uvijek u toku aktuelnih zbivanja.
  Pokusavao je da se bori za pitanja Muslimana u BiH na razne nacine,medjutim njegovo misljenje je uglavnom odbacivano od strane fundamentalista,iako je,mozda najveci kapacitet,kojeg oni imaju u ovom trenutku.
  On je isao logikom;ili,ili…znaci isao je potrebom finalne odluke nacionalne strategije.
  Koliko je to dobro za Srbe,toliko je i lose i obrnuto.
  U svakom slucaju,drago mi je da je covjek za razliku od drugih mnogo,mnogo realisticniji kad se radi o analizi aktuelne situacije.

 2. ПАде ми на ум једна паралела са Србима.

  Туњу му дође као Вук, а први рекет свијета као Слобо. Имају и меморандум (платформа). Туњо био националиста, али је спрособан да ретерира. Злаји пуне жваље једнакости, правде, а велико зло вуче са собом.

  Ако побједи слобина логика, Бошње су најебале. Виктимизација која се спроводи над њима је много жешћа од оне над Србима.

  Па има ли ико од муслимана да ово прочита, да стави прст на чело и да одјебе фукару.

  Ово ја најдобронамјерније.

 3. @elep81

  A valjda cemo jednom doci pameti.

  Zivimo u istoj drzavi evo vec 15 godina i svakim danom sve smo duze zajedno i evidentno da nema alternative.
  Oni koji su potpisali Dayton su nas ostavili zajedno e sad je samo bitno sta emo odluciti i napraviti. Zivjeti zajedno u prosperitetu ili propadati zajedno.

  Hocemo li doci pameti i napredovati!? Nadam se da hocemo…..

 4. Јебена, болесна будало ! Јел’ ти то доктор прописао да у циљу лијечења ПТСП-а, ПМС-а и осталих болештина твоје спичене тикве, мантраш о тој „заједници“, кад и најстарији и најпаметнији, а колико се сјећам и најзагријанији за ту „босну“ листом одустају са резигнацијом…?!
  Остадоше изгледа само још обољеле сунећене усташе осујећени од побједе над мрским ћетницима и распршених снова о држави…B-)
  Јел’ се сјећаш оног што написа: „Он мени нема босне“? Ајде нађи њега па му пробај срати своје мантре о „заједничком пропадању или просперитету“! Само припази, ако нејмаш добру ескиважу, да те не ошине крошеом равно у лудару…
  Живјели смо ми у истој држави седамдесет година па смо пропали обашка, а не заједно. Неки су пропадали брже, неки отменије, али ће балије дефинитивно пропасти најспектакуларније. Нећемо вам дозволити да се хватате за нас док се утапате у свом Талибанстану.
  А ти се надај… И климај главом лијево десно, онако по дервишки. И виЋи: „Ауууумммммм…“ Кажу, заврти се у глави, слегне се бућкуриш у тикви па помогне… Ту твоју бољу…:D

 5. @bozo

  Haj malo zanemari ustase, turke, dahije, balije i sav ostali repertoar svoga rijecnika i sagledaj realno sliku; pogledaj gdje zivis, kako zivis i moze li bolje.

  Ne moras voljeti Bosnu ali svati covjece da ti je to drzava!

  Sto bogatija drzava to bogatiji svaki njen dio pa tako i RS.

  Probaj malo kulturnije pisati a ne samo tako odvratno psovati i vrijedajti!

 6. @bozo

  „Јел’ се сјећаш оног што написа: „Он мени нема босне“? Ајде нађи њега па му пробај срати своје мантре о „заједничком пропадању или просперитету“! Само припази, ако нејмаш добру ескиважу, да те не ошине крошеом равно у лудару…“

  Josip Pejakovic se zove i danas kaze za Bosnu ;

  „Bosna je odvratna predivna zemlja!“

  „Bosna i Hercegovina je tragična država. U njoj ne postoje liječnici, inženjeri, profesori, pekari, učitelji, zidari… Ne. BiH je čudo zato što u njoj egzistiraju samo tri zanimanja: Bošnjaci, Hrvati i Srbi! To je pošast od koje u cijelome svijetu boluje samo moja Bosna i Hercegovina…“

  Ti si Bozo definitivno pacijent iz ovog Pejakovicevog citata! na zalost nisi jedini, puno je takvih pacijenata po Bosni!

 7. Има неке истине у томе да су Бошњаци овим сталним лажима о српском геноциду, агресији, беспримјерним пресудама сваком Србину којег су се дочеђали и сталним млатарањем о о мултиетничности БиХ, а претходно рушењем мултиетничке Југославије… ододијали и Боху и народу. Немају они снаге да се одљепе од тога и има смисла да у ствари они руше БиХ. Само када би то могло из гузице у главу.

 8. @jahac @NOIR

  Pa sta sad ispade da su Bosnjaci krivi za rusenje Jugoslavije. Samo da te podsjetim da se Juglasvija pocela raspadati idvajanjem Slovenije a zavrsila odvajanjem svih njenih republika! BiH je samo jedan od njih!

  I meni je ovo sve dojadilo, referendum, secesija RS ukidanje RS bla bla, a cijne rastu, plate manje, autoputevi se prave vijekovima, za susjedima sve vise nazadujemo upravo jer se bavimo tim pitanjima koja su rijesena 95te… nema niti ukidanja niti secesije. 1995 je potpisan ugovor i sporazum koji je odredio u kakvoj cemo drzavi zivjeti. Sad je na nama da prosperiramo u njoj ili da nazadujemo! I meni je dojadila prica o RSi ko fol njene buducnosti, ona postoji ustavna je kategorija ove drzave i ko to ne prihvata on je budala. Isto budala je onaj ko ne prihvata BiH! To je ono sto svima treba iz guzice u glavu! Niko ne rusi BiH ili RS vec unazadjujemo i BiH i RS kao njen dio!

 9. rixadu, 24.05.2011. 10:53:14

  „Pa sta sad ispade da su Bosnjaci krivi za rusenje Jugoslavije. Samo da te podsjetim da se Juglasvija pocela raspadati idvajanjem Slovenije a zavrsila odvajanjem svih njenih republika! BiH je samo jedan od njih!“

  Господине, Муслимани су 1992. године организовали насилно референдум за издвајање БиХ из СФРЈ, против воље једног народа, Српског. То потврђује и господин Филиповић у овом интервјуу. На тај начин су Муслимани саучесници у рушењу Југославије. С обзиром на популацији Муслимана у Црној Гори и Рашкој, било би паметније да су остали у тој држави. Али они који су Алију Изетбеговића довели на чело муслиманског народа су имали пројекат уништења те државе. Не заборавимо да је Фикрет Абдић требао бити предсједник Предсједништва БиХ, јер је добио много више гласова од Изетбеговића, али Абдић је робијао за привредни криминал, а Изетбеговић за политички. Пожељан је био овај други. Дакле, БиХ нема везе са сецесијом Словеније.

  Прихватам Ваш став да су економске теме далеко важније од политичких, али овдје постоји перманентни страх народа једних од других, и не баш иреални, већ заснован на искуству. Живјети у страху је погубно за психу човјека и агонију треба прекинути, на овај или онај начин. Да Вас подсјетим да је причао о сецесији Републике Српске (они што то причају нису озбиљни у намјерама да је отцијепе, нити ће то икад учинити) дошла скоро деценију послије приче Хариса Силајџића о „БиХ без ентитета“, послије пројекта Бошњака „један човјек – један глас“. Не треба мијешати узрок и посљедицу. Да Муслимани нису хтјели против воље Срба истргнути БиХ из СФРЈ, никад не би ни постојала Република Српска, тако да се десио парадокс да су Муслимани кумовали Републици Српској. Кумство је потрвђено потписом Алије Изетбеговића на Дејтонски и Паришки документ.

  Што се мене лично тиче, апсолутно прихватам Ваш став да се треба држати споразума потписаног 1995. године. Дакле, да се врати Републици Српској територијални континуитет у Брчком и све надлежности, које је Српска добила потписом Алије Изетбеговића. У том случају нема никакве потребе за неком сецесијом. Све остало, углавном насилно узето српском народу уз помоћ страног фактора, тјера Србе из БиХ. И још подгријава апетите Бошњака за доминацијом над друга два народа, што бошњачки народ води у пропаст, јер хришћанска Европа неће баш дозволити да се исламски фактор „размаше у њеном трбуху“, што би могло скупо коштати Бошњаке. Не заборавите да Ватикан није признао Косово и да се Турској (која у годинама глобалне кризе има велики привредни раст) не дозвољава улазак у ЕУ.

 10. @drazen78bl

  „Господине, Муслимани су 1992. године организовали насилно референдум за издвајање БиХ из СФРЈ, против воље једног народа, Српског.“

  BiH je ogranizirala referendum kojeg su organizirali sve druge republike SFRJ. Sacuesnici rusenja jesu, svi smo sacesnici, vladajuce garniture svih tadasnjih republika ukljucujuci i Slobodana Milosevica koji je pokrenuo taj fijasko! To nije samo moje vidjenje vec i beogradskih intelektualaca koji su na licu mjesta pratili njegov pohod! Svi mi jesmo krivi za rusenje Juge a ne Bosnjaci kako se to od pojedinaca pokusava prikazati!

  „Што се мене лично тиче, апсолутно прихватам Ваш став да се треба држати споразума потписаног 1995. године. Дакле, да се врати Републици Српској територијални континуитет у Брчком и све надлежности, које је Српска добила потписом Алије Изетбеговића“

  Potpisani Dayton je mirovni proces koji je uredio drzavu na principima tri naroda i dva entiteta. Reforme koje su provedene donijele su zajednicku valutu, pasos, dokumente, zastavu, drzavljanstvo, registrske tablice, SIPU sportske saveze….

  To su promjene donesene reformama koje su potrebne u cilju osposobljavanja drzave BiH kako bi ispunila uvjete iz mape puta za proces pridruzivanja EU. To je nesto sto moramo uraditi ako zelimo da BiH bude dio evropske porodice. To je ono sto teze i sve druge bivse republike SFRJ pa tako i mi. Bice potrebno provoditi i mnoge druge roforme; pravbosudje, poljoprivreda, obrazovanje….. To ne znaci da se ide ka ukidanju RS, to su promjene koje je potrebno uraditi u cilju pridruzivanja EU.

 11. rixadu, 24.05.2011. 11:56:44

  Милошевић јесте имао своје гријехове, али колико се сјећам, он је молио Момира Булатовића да Црна Гора остане у саставу СФРЈ. Да Изетбеговић није одлучио да отцијепи насилно БиХ из СФРЈ, Срби никад не би ратовали против Муслимана, и Југославија би постојала и данас са БиХ у њеном саставу.
  Београдски интелектуалци попут Жарка Кораћа, Наташе Кандић, Верана Матића, Соње Бисерко, Петра Луковића,… јако добро живе од својих ставова. Некад је и Зоран Ђинђић носио њемачку, а Весна Пешић заставу САД кроз Београд. Некад сам гледао адвоката Срђу Поповића како на ХТВ призива бомбардовање Србије. Ево и текст на ту тему, након чега је паметноме јасно:

  Bombardovanje za naše dobro

  Svako društvo sa makar malo samopoštovanja bilo bi ponosno da ima glasove poput onih od gospođa Perović, Slapšak, Kandić i Biserko… Obratite pažnju, ključna riječ ovdje je samopoštovanje… Na primjer, vaš osnivač Srđa Popović odavno je smatrao da je bombardovanje neophodno za vaše vlastito dobro. On nije usamljen u tome. NATO bombardovanje je, naravno, stiglo u pogrešno vrijeme i iz potpuno pogrešnih razloga. Nikako nezasluženo. Razlika u ovim gledištima je obična refleksija ličnog morala. To je, po meni, poruka koju „gospođe“ pokušavaju, uzaludno, da objasne.

  Miroslav Višić, „Vreme“ 609, 5. septembar 2002.

  Живите у заблуди да су Срби жељели рушење СФРЈ, јер су Срби живјели у свим републикама. Парадокс је да су босански Муслимани одлучили да се одијеле од своје браће у Србији и Црној Гори. Алија Изетбеговић је могао спријечити рат у БиХ, али је морао слушати спонзоре његовог доласка на власт. Зна то и господин Туњо.

  Референдум није организован у свим републикама, а у БиХ је организован против воље једног народа, што господин Туњо потврђује у интервјуу, чији је само одломак овдје пренесен.

  Реформе Дејтонског споразума нису донесене вољом сва три народа, већ насиљем над правом, декретима страних службеника у БиХ и уцјенама српских политичара. Не знам зашто би БиХ улазила у ЕУ, која ће се распасти, прије него се испуне услови. Милион пута сам овдје написао да се од развијених и бољих треба преписати оно што је добро, ради нашег добра, а не ради уласка у ЕУ, која је облик класичног неоколонијализма, у којој ћеш да производиш оно што Ти колонијалисти кажу, и колико они одреде. Зашто бисмо морали бити у ЕУ? Норвешка није. Не ради се о страху од укидања РС, већ требе вратити изворне Дејтонске надлежности.

 12. у БиХ је прије референдума проглашена српска република БиХ од стране СДС-а. Након тога је услиједио референдум. Исто као што ни Алија није био изабран од стране народа (већ Абдић) није ни Караџић. Према томе, они су радили у договору. три ултра-националистичке странке ХДЗ, СДС и СДА су уништиле ове народе. Њихови тадашњи чланови су се сада само размилили по другим партијама и док је оних који су активно судјеловали у свему на разним позицијама ова земља ће бити подијељена. Усталом, за то постоји и подршка извана. Тако је и Дејтон пресудио. Што се тиче прича да народи не могу живјети заједно то су приче за малу дјецу јер већина народа (и муслиманског) је била за Југославију због чега су хрвати
  морали уложити додатни напор да референдум успије.
  Балкански народи никада нису имали довољно храбрости нити мудрости да се сваки суочи са својим грешкама већ су се увијек понашали као дијете које удари у зид па не криви себе што није гледало већ зид што му се нашао на путу.
  Што се тиче мржње и да је индукована страхом – још једна превара. На крају и Андрић је то фино описао: „Што је веће мржња већи је страх.“ Никако обрнуто… Мржња рађа страх а не рађа страх мржњу. Тешко је за прихватити али тако је.
  и ови који убјеђују тако упорно у заједништво и ови који се ограђују од тога под изговором страха су исти: мрзе.

  Срећа па је таквих на свијету много мање од оних других – који су свјесни да од њихових поступака зависи и резултат. а не од неких туђих..и
  желим вам да брже одрастате а за БХ се не брините -остаће подијељена. И то не зато што ви и такви као ви то желите. Али, ће они који су то направили остати записани у историји као будале.

 13. да. зашто мржња? па зато јер нико(част ријетким изузецима)није ништа направио у животу, није свој живот испунио потпуно, лијени, па је најлакше кривити „оне“ друге за то… зато је оволико политичара.. а мало радника. много кукавица а мало храбрих. они нису у стању Церића ућуткати а ови не смију ни зуцнути против владика који узимају националну пензју. Лоши владари, препреден народ.

  али, није то ни чудно: Диоклецијан, који је поријеклом био Илир, је први владар који увео теократску државу – до њега је међу римљанима важило правило: Први међу једнакима. А, прије тога је прочитао само малу брошурицу о политици.
  још Херодот пише: Трачани су велики народ али се никада нису и неће моћи договорити ни око чега. Таква јапија. Словене да не спомињем са својим ратничким жељама.
  то смо ми. и нека нам је бог на помоћи.

 14. milanko, 24.05.2011. 13:16:56
  Sta je sporno u tome,sto je u tadasnjoj SRBiH porglasena Srpska Republika Bosna i Hercegovina.
  Bisam znao odkad je to zabranjeno udruzivanje i sloboda misljenja.Pa ni dan danas ne mozes zabraniti niti udruzenju gradjana niti udruzenju naroda pravo na te stvari.
  Srbi su imali debeo razlog zato,jer o referendumu se pricalo mnogo prije tog Marta ’92.Pricama o referendumu se narod lagano pripremao za secesiju.
  A najvazniji momenat je bilo jednostrano uplitanje medjunarodne zajednice(u prvom redu Njemacke),koja je jednostranom odlukom priznala BiH,prije bilo kakvog dogovora i razgovora i stoga smatram da medjunarodna zajednica mora da plati za svoje neodgovorno ponasanje.
  Neko je uzeo sebi za pravo da uzrokuje stotina hiljada protjeranih i ubijenih.
  Za Fikreta Abdica ces da izvines.On je “dobrovoljno-moras“ predao palicu Aliji iz istog razloga,koji je pomenut.Nekom izvana Abdic ocito “nije bio dovoljno fundamentalan“

  U vezi ove konstatacije u vezi mrznje i straha,totalno si promasio.Upravo strah radja mrznju.Nikako drugacije.
  Navedi bar jedan primjer gdje to nije tako.
  Zmija u vecini ljudi budi iskonski strah.Volis li ti zmije?
  Ima li iko da ih voli.Strah pritajeni ili otvoreni ili u bilo kom obliku,strah od sikaniranja od sedukcije ili obicni strah od majorizacije,radja prvo averziju,koja se poslije pretvara u animozitet i na kraju zavrsava sa otvorenom mrznjom.
  Strah je prirodna reakcija,koja nagonski ljude tjera na brobu za opstanak.Lose iskustvo,takodje radja strah.
  Ukoliko si pojeo pokvarena jaja,svaki put ubuduce,zeludac ce ti reagovati na samu pomisao na to jelo.
  Upravo Andric ti to i govori.Kad kaze sto je veca mrznja,veci je i strah,upravo ti govori da je taj,koji je zadojen mrznjom u stvari uzasno prepadnut.

  Sa poslednjim se slazem.Alija Izetbegovic ce definitivno ostati u sjecanju Srba,kao najveca budala,koja je upropastila sansu da obezbijedi i Muslimanima i Srbima i Crnogorcima jednu multinacionalnu,relativno jaku i stabilnu drzavu.
  Germanizovana Slovenija i posebno Hrvatska sa svojom emigracijom su ionako se pokazali kao strano tijelo na Balkanskom poluostrvu i bilo je pitanje momenta prije ili kasnije,kad ce se odijeliti “od Balkanskog sljama“
  Medjutim,jedino sto tog covjeka rehabilituje kod Srba su dvije cinjenice;
  1.Nije donosio odluke sam,nego je slusao samo naredjenja,koja su mu stizala “preko bare“
  2.Sa jedne strane je napravio uslugu samim Srbima,koji su doduse skupo platili svoju skolu ali je “veoma naivnim“ Srbima konacno jasno da nema bratstva i jedinstva.

 15. Од свих балија (под тим појмом не подразумијевам босанске муслимане у цјелини, већ само ових пар србомрзаца и шовиниста који се овдје надлајавају) најгори је овај што се потписује са: „риксаду“.
  Сви би они, то је очигледно и свакој будали јасно, лако потегли ханџар и мало приклали, али овај балијетина „усранду“, тај би градио јасеновце! Из стотина његових памфлетића против сваког ко се не изјасни као припадник приказе илити страшила званог: „босански народ“, јасно је да би тај упорни гад по темељитости злочинства превазишао оног гестаповца из најновијег филма К. Тарантина – „Инглоријус бастардс“…x-(

 16. @bozo
  Ti bas nisi normalan

  tvoja indoktrinacija je toliko jaka da bez obzira sta ja pisao ti i dalje mislis da ja mrzim Srbe ovdje i na taj nacim hranis svoju mrznju prema nesrbima ali evo sad cu velikim slovima napisati

  COVJECE NE MRZI NIKO SRBE, ONI SU KONSTITUTIVNI NAROD BIH I IMAJU JEDNAKA PRAVA KAO I DRUGI NARODI U BIH I SAMO UZ POSTIVANJE DRUGIH I DRUGACIJIH KOJI ZIVE U BIH CE NAMA SVIMA BITI BOLJE!!!!!!! Ja postujem druge i nevrijdjam tebe a ti uporno mene vrijedas nekakvim pogrdnim imenima!

  To ti je ukratko cijeli rezime mog silnog pisanja ovdje na frontalu i ako zelis da dokazes suprotno nadji i jedan moj post gdje sam ja tebe vrijedjao na nacin na koji ti vrijedjas nesrbe ovdje sto pisu!

  @drazen78bl

  Bitno je da se slazemo da su svi imali svoje grijehove u raspadu SFRJ a ovdje od pojedinaca se pokusava prikazati da su Bosnjaci iskljucivo krivi za taj ishod… u Daljne polemike ne zelim da ulazim oko raspada SFRJ

  Nije nijedan narod imao pravo na refrendum nego republike i to je poenta! Nisu ni Srbi u SLoveniji ili hrvatskoj nego svi gradjani tih republika!

  To je bo referendum na nivou republike a ne refrendum naroda pojedinacno u BiH. Referendum svih gradjana BiH!

 17. @bozo

  ja tebe postujem kao sugradjanina puno vise nego nekog iz Zambije, zaboli me k za njim Ja znam da zivimo u istoj drzavi ako hoces da nam svima bude bolje moramo razgoavrati i suradjivati. Zato ti pruzam kosntatno ruku pisanjem i pricom o telerantnoscu pokusavajuci te vratiti na kolosejek sadasnjice iz te proslosti i tvoje opcinjenosti dahijama, janjicarima, turcima, usatasama i sta ti ja znam….

  Nikad te nisam pogrdno nazavao niti planiram to ciniti. Sto bi ja to radio, zato sto se ti drugacije molis Bogu!? Pa to je cisti fasizam Bozo dragi!

 18. Усранду,твојој глупости нема краја!!!Чуј босна нема алтернативу,нема али у твојој напаћеној глави јер живиш у етнички очишћеном граду и слушаш ту причу како та босна нема алтернативу и живиш у илузији!Па идиоте један,распале су се толике државе попут СССР,ЧЕХОСЛОВАЧКЕ,ЈУГОСЛАВИЈЕ,СУДАНА…И ти причаш да ова прћија под протекторатом има будућност,гдје је све вјештачко почевши од химне и заставе коју су поставили странци и граница коју је наметнуо један тоталитарни комунистички режим,овдје једино није вјештачко неповјерење и мржња међу народима!

 19. @elep81

  Raspala su se i mnoga carstva da ne moze bosna ali gledajuci racionalno takav rasplet nije moguc narednih 50 -100 godina odnosno nije moguc bez nekakve velike krize, svjetskog rata i novog poretka. Zar ti zelis potraciti zivot cekajuci taj novi poredak koji mozda nikad nece doci? I skini tu sliku sa profila jer sramotis njhivoe vlasnike i tvorce a to su Kotromanici BOSANSKI vladari!!!

 20. Јахач, мржња и отпор према нечему рађају страх. ниједно дијете се неће препасти змије док му неко не каже да треба да се боји.. е, сад – ако га не послуша можда заврши као они што са змијама другују, свирају им и са њима причају..
  ти хоћеш да кажеш да Срби нису имали емиграцију??

  неће само Алија остати у лшем памћењу већ и ХДЗ и СДС јер су они у БиХ напавили пакт.. договорили се око подјеле територија. па, то ти и Караџић каже – чини ми се да спомиње као датум 18. март када су се то договорили.. ово остало је било само малтретирање народа који не би сам напустио своје куће и имања – већ су морали извести злочине. а злочинце за то није тешко наћи.. само распустиш затворе..

  још једна Андрићева мисао ми свиђа: Још нисам срео човјека који се буса у прса од борбе за народ и нацију а да није човјек суженог ума.. (ово је прарфразирање)..
  не може се овдје ни једна страна опрати мада су склони томе. Димитрије Туцовић је писао још за балканске ратове како су увијек тражили кривца за своје грешке у иностранству те се никада нису могли суочити са својим грешкама и злочинима..а овај се већ у литератури назива једноставно: 3. Балкански рат.

 21. Усранду и баш ти имаш информације колико ће та босна трајати,слободна процјена 50-100 година,могао си да напишеш и пар хиљада година да будеш прецизнији.;)
  Шта је,смета ти грб Котроманића па нормално да ти смета када су се твоји преци продали окупатору и издали хришћанску босну!
  Под овом заставом изашла је војска под командом Влатка Вуковића на Косово поље да се бори против муслиманских окупатора са истокаhttp://search.yahoo.com/r/_ylt=A0oG7hGO49tNOBwAwPBXNyoA;_ylu=X3oDMTFhaWdxZW9lBHNlYwNzcgRwb3MDMQRjb2xvA2FjMgR2dGlkA1JDRjAwN18yMDExMDYwMQ–/SIG=11vevodmr/EXP=1306277870/**http%3a//en.wikipedia.org/wiki/Vlatko_Vukovic

 22. @elep81

  To je grb Kotromanica koji su vladali Bosnom sve do dolaska okupatora. Upravu si BOSANSKA vojska i jeste ratovala na Kosovo polju kao i druge vojske sa ciljem zaustavljanja okupatora tj Turaka, nazalst oni ce kasnije zauzeti Bosnu I balkan tako da taj odlazak bosnjana tj bosanaca nije donio pomaka. To nije sporno. Oni jesu nasi preci medjutim tvoj izvor koji je netacan jer su sve tadasnji bosnjani borili za SVOJU Bosnu protiv turaka ali bezuzspjesno jer je kralj sa vojskom porazen i ubijen 1463 godine. Znaci niko nije izdao naseg kraljai Bosansku vojsku, jednostavno smo porazeni!!!

  Ovaj simbol kao simbol Bosne se uvodi ponovo 1992 godine ali njega prihvataju Srbi uprkos cinjenici da je rijec o pravom BOSANSKOM simbolu, njenih vladara koji je stvorise i odrzavase sve do Turaka. Kao bosancu bilo mi je drago sto imas tu lsiku jer sam misli oda su ti drazi ljiljani od 4s ali vidim da ti zapravo nemas pojma sta taj simbol predstavlja!!!

  Lilium bosniacum je moj omiljeni znak i svih onih koji vole Bosnu, mislio sam ti znas koliko ljiljan ima historijsko znacenje za Bosnu i da ga zbog toga sa ponosom istices. Ja sam ga isticao i 92 godine!!!

 23. Elep 81 je lucidno izrazio irazio suštinu „da овдје једино није вјештачко неповјерење и мржња међу народима.“ Istu tezu Tezu je zastupao Andrić, u čuvenom pismu prijatelju iz daleke 1920,godine, čije znakove pored puta ovde neki bezrazložno pokušavaju instrumetalizovati za potpuno apsurdne stavove o nekoj multietičnoj harmoniji ovih prostora.

 24. Усранду, балијесино и криптоусташо! Не може се мрзити неко ко се не познаје. Ја тебе не познајем а ни остале твоје ахбабе србождерске шовинисте, па вас и не мрзим. Боли ме чиба на дупету за вама. Што се мене тиче, ви и не постојите. Оно што ја мрзим, то су ова ваша говнања која пискарате по овим к’о фол „ћириличним“ порталима који су вам широм отворени као блок број пет неким луђацима у специјалним установама.

  Можда си ти некад негдје и зајеб’о понеког каурина, али си за моју интелигенцију и животно искуство талашика. Сваки твој пост вријеђа СРБЕ. Паметнима, а и теби као аутору тих фашизоидних пробосанско-интегралистичких свињарија, не треба објашњавати.
  То што си се ти оволико расписао овдје, није због „отварања очију“ мени и осталим „босанским србима“ и „фашистима“ како нас мало мало па назовеш, него управо у циљу ЗАТВАРАЊА СОПСТВЕНИХ ОЧИЈУ пред оним што теби изгледа као пропаст свијета, а то је – пропаст ове накарадне „босне“. Свако види, а понајвише ви који о њој највише и бринете да је ближа пропасти и дисолуцији него ИКАКВОМ договору. У ствари, она је историјски увијек и била ближе хаосу него хармонији и миру, осим ако није била окупирана неким царством као и данас.

  Али, ништа ти не бригај босански усташо са љиљанима на Ћелу. Мало ће да душа заболи, али ће да прође, неће свијета нестати. Знам то из искуства, прошао сам… Кад сте рушили и разарали моју земљу и моју војску, мислио сам да ће се сунце погасити и небо нам пасти на главу. Али није, свако јутро редовно свањава!
  B-)

  Није да ми није драго, божја је то воља и праведна казна вама измећарима и фукари која никад није била квасац историје нити државотворни народ, већ само слуга страног цара и језика, и због гузице потурак!

 25. @pleter

  Predugo traje mrznja da bi bila vjestacka ali mrznja prema nekom covjeku druge vjere ili nacije samo zvog toga sto je on drugacije je tipicna mrznja iz predrasuda koje su najveca posast ovog svijeta!

  Takva mrznja je ukorjenjena od malena pricama i pricicama nasih predaka o tome kako su pripadnici druge vjere losi, samo kolju, ubijaju a mi smo dobri, pozitivci, oni negativci itd….

  Od malena se ljudi filuju pricama o ustasama, cetnicima, balijama. Pa ja mislim da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja na svijetu u kojoj postoje ljudi koji za svoje danasnje tragedije krive nekakve turke i jos gore cak se osvecuju nekim turcima!!!!

  Mrznja se danas modificira i utemeljenja je na desavanjima od prije 400 godina! I dan danas su mi svjeze rijeci Ratka Mladica koji je prije genocida u Srebrenici rekao doslo je vrijeme osvete nad dahijama!!! kakve dahije bolan!? Pobi oko 8000 ljudi smatrajuci da ubija nekakve turke i dahije. Da je Ratko Mladic jedini i samoincijativno pobio neke ljude u nekoj birtiji rekao bi covjek je ludjak ali to je covjek koji je bio general jedne cijele armije!!

  Na dalje, ovo sto se desilo u Srebrenici ( i u cijeloj BiH) umjesto da nama svima bude opomena da pokusamo poduzeti sve da se nikome nesto slicno ne desi vec sad se stvorila struja onih koji il negiraju Srebrenicu ili i dalje siju istu mrznju konrektno nazivajuci mene nekakvim turcinom (mada ja jos nikad nisam bio u turskoj). a sa druge strane sad i Bosnjaci imaju svoj „jasenovac“ pa ako se nastavi sijati irasti mrznja sa bosnjacke strane onda je za ocekivati za jedno 400 godina osvetu nekih bosnjackih radiklaca nad Mladicevcima (dzaba sto za 400 godina tad nece biti ni Mladica niti Mladicevaca).

  Inace po meni mrznja ne moze biti prirodno stanje. Covjek koji cijeli zivot mrzi nesto ili nekoga po meni ili je nenormalan ili je stvarno indotriniran. Ja ne mogu mrziti nekoga zato sto je on druge vjere ili nacije. Ne mogu naci razlog da ga mrzim zbog toga jer kad nekog upoznajem ne upoznajem Srbina, Hrvata ili Bosnjaka nego covjeka imenom i prezimenom i zabili me nacin na koji se on moli ili obraca Bogu, ako mene ne dira ja njega necu dirati, ako mene postuje i imace moje postovanje!

 26. @pleter

  Ovaj Bozo je tipican dokaz o onom o cemu pisem a evo ti primjera;
  Bozo i ne cita ono sto pisem nego vidi eno ga rixadu pise, on je musliman on mene mrzi iz dna duse, on bi mene ubijao, klao sad cu ja njemu uzvariti istom mjerom. A sad pogledaj moj zadnji post koji sam napisao Bozi pa procitaj Bozin odgovor i sve ce ti biti jasno. Sad cu ti sve iskpirati ovdje;

  ………………..

  Божо Чукеранац, 24.05.2011. 16:18:30 [5613]
  Од свих балија (под тим појмом не подразумијевам босанске муслимане у цјелини, већ само ових пар србомрзаца и шовиниста који се овдје надлајавају) најгори је овај што се потписује са: „риксаду“.
  Сви би они, то је очигледно и свакој будали јасно, лако потегли ханџар и мало приклали, али овај балијетина „усранду“, тај би градио јасеновце! Из стотина његових памфлетића против сваког ко се не изјасни као припадник приказе илити страшила званог: „босански народ“, јасно је да би тај упорни гад по темељитости злочинства превазишао оног гестаповца из најновијег филма К. Тарантина – „Инглоријус бастардс“…

  …………………………………………………..
  rixadu, 24.05.2011. 17:35:01 [5617]
  @bozo
  Ti bas nisi normalan

  tvoja indoktrinacija je toliko jaka da bez obzira sta ja pisao ti i dalje mislis da ja mrzim Srbe ovdje i na taj nacim hranis svoju mrznju prema nesrbima ali evo sad cu velikim slovima napisati

  COVJECE NE MRZI NIKO SRBE, ONI SU KONSTITUTIVNI NAROD BIH I IMAJU JEDNAKA PRAVA KAO I DRUGI NARODI U BIH I SAMO UZ POSTIVANJE DRUGIH I DRUGACIJIH KOJI ZIVE U BIH CE NAMA SVIMA BITI BOLJE!!!!!!! Ja postujem druge i nevrijdjam tebe a ti uporno mene vrijedas nekakvim pogrdnim imenima!

  To ti je ukratko cijeli rezime mog silnog pisanja ovdje na frontalu i ako zelis da dokazes suprotno nadji i jedan moj post gdje sam ja tebe vrijedjao na nacin na koji ti vrijedjas nesrbe ovdje sto pisu!

  ……………………………………………………

  rixadu, 24.05.2011. 17:40:30
  @bozo

  ja tebe postujem kao sugradjanina puno vise nego nekog iz Zambije, zaboli me k za njim Ja znam da zivimo u istoj drzavi ako hoces da nam svima bude bolje moramo razgoavrati i suradjivati. Zato ti pruzam kosntatno ruku pisanjem i pricom o telerantnoscu pokusavajuci te vratiti na kolosejek sadasnjice iz te proslosti i tvoje opcinjenosti dahijama, janjicarima, turcima, usatasama i sta ti ja znam….

  Nikad te nisam pogrdno nazavao niti planiram to ciniti. Sto bi ja to radio, zato sto se ti drugacije molis Bogu!? Pa to je cisti fasizam Bozo dragi!

  ……………………………………………………

  i onda na ovaj zadnji moj komentar Bozo odgovara sa postom koji pocinje sa;

  „Усранду, балијесино и криптоусташо……..“

  Pa stvarno nek mu je Bog na pomoci!

 27. :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

  Реко’: „посерем ти се на ту твоју босну коју си бранио од нас четника, и на твоје љиљане које си тада поносно носио, и на твоју квазихисторију босанства коју овдје просипаш, на твоју к’о фол толеранцију босански усташоуидни фашисто!“

  И ШТА МИ МОЖЕШ? Могу то викати на по Трга Крајине у Бањој Луци, и опет ми ништа не можеш! За какву си се ти то босну борио са цвећем у коси (у пичку се материну носи), кад немаш моћи да допреш до „ћетника“ које си вактиле „поразио“ како си самохвалисаво написао неки дан овдје???! Ја сам четник! И ђед ми је ономад био четник и сва фамилија! И били смо четници и за вријеме турске окупације и за вријеме аустроугарске окупације. Што мрсиш муда и скрећеш са најважније и ЈЕДИНЕ теме око које се овдје стално води расправа? ‘Оћел бит’ ил’ не бит’ оне босне?!
  Ја мислим да неће! А ти ми можеш надувати… Заједно са својим „петим корпусом“ босанске војске. Чуј, они ратовали против турског окупатора!!! О мамицу ти јебем потуричку…B-)

 28. Ма м’рш у пизду материну!!! Шта ти имаш коме да помажеш идијоте!
  Лијепо сам ти рекао неки дан да се самоубијеш да не гледаш зла очима. Само ћеш се један дан пробудити у Великој Србији. Али, шта има везе, у једној си се родио, могу да те сахране у другој зар не?! Не видиш ли да ће вам овај лакташки мангуп са’ранити ово пркно што је остало од босне и припојити је Београду?! Београдски је то ђак, намазан свим марифетлуцима…
  Ако ми не вјерујеш, иди питај Туњу Филиповића!:D:D:D

 29. rixadu, 25.05.2011. 00:43:13
  Primijetio sam vise puta si me prozvao,zasto te ne branim kad te neko vrijedja ovdje i tome slicno,kao npr.Bozo ili SPO.
  Nemoj misliti da nisam pazljivo citao tvoje pisanije ovdje na portalu i pokusavao da ih sagledam iz raznih uglova.
  Kako da te branim rixi?Kako da te branim kad ti misljenje Srba tretiras i nazivas fasistickom ideologijom?
  Doduse nisi nekog direktno vrijedjao,medjutim cinio si mnogo gore stvari.Vrijedjao si cijeli jedan narod.
  Kazes da ovdje neko nekog mrzi,samo zato sto je druge vjere?
  Pa koliko ti god to cudno izgledalo,ja nisam primijetio ni kod Boze mrznju,naprotiv,kad bih sad trazio po portalu,nasao bi iznenadjujuce mnogo pozitivnih stvari a isto tako i o SPO.
  Jos jedna stvar je interesantna.Vi smatrate uvredom ako vas neko prozove npr.Srbinom islamske vjeroispovjesti?
  SPO je cak nalazio pjesme pisane od strane Muslimanskih intelektualaca,koje su posvecene borbi protiv zajednickog i mrskog nam neprijatelja Austrougara i ti to smatras uvredom?
  I na kraju krajeva,odkud prica vjeroispovjest?
  To je mozda meni uvreda,jer sam mozda bivsi komunista i ostao ateista.O cemu ti to?
  Novokomponovani nacionalni identitet Bosnjak je takodje uvredljiv za mnoge Srbe ovdje.Pitaces se zasto?
  Upravo to je ono sto bih ja nazvao klicom fasizma.
  Njemacka je na taj nacin izgradila svoj nacionalni identitet da bi opravdala vjekovnu Germanizaciju Slavenskog zivlja,pa su izmislili “Deutche Volk“.(po nekim istrazivanjima,60% danasnjih Nijemaca je Slavenskog porijekla)
  Sama Njemacka ima mnogo kracu tradiciju od Srba(primjera radi) u gradnji nacije i nacionalnog identiteta.
  Do prije par vjekova oni su jos zivjeli u plemenskim zajednicama,samo sto su se kao beskrupolozni i potkupljivi pokazali kao dostojan zastitnik svetog Rimskog carsta i ona nihova pticurina nije nista drugo do simbolom Rimskih legija,koje je Vatikan “reorganizovao“ u svojim nastojanjima sirenja moci drevne imperije.
  Vatikan je izgradio Njemacku naciju a zasluzan je i za Hrvatsku.Srpska nacija je takodje nastala prije nekih hiljadu i nesto godina na osnovu feudalno organizovanog poretka ali sustinska razlika je NEZAVISNOST.
  Upravo iz zelje i snova o SLOBODI i nezavisnosti od bilo koga je nastala Srpska nacija.
  Tu je sustinska razlika izmedju Srba i ostalih na balkanu,upravo zato smo izrodili Narodnu SPC,koja ne polaze racuna nikome,dok Hrvati robuju Rimu i dok vi robujete imaginarnom Instambulu,koji je izgubio svoje znacenje prije 150 godina,pa se uporno trazite i dan danas.
  Meni nije jasno da nekome svako moze biti brat i prijatelj samo ne prvi komsija?Zasto trazite saveznika u nekim velesilama konstantno?
  AKo neko i kaze da ste nastali od Srba,priznaces hladne glave da ima necega u tome i ogroman broj Muslimana cak zna po imenu covjeka koji je presao na Islam.
  Mnogi su se trudili da zataskaju istinu.
  Znas li zasto je pokrenut lanac rusenja i spaljivanja vjerskoh objekata?
  U proslosti,dok je “bog hodao po zemlji“ i dok su ljudi se bojali boga i bili vjernici.Bilo je jako tesko natjerati vjernika da unisti neki vjerski opbjekat.
  Recept je dosao opet iz Vatikana u desio se kad je Sotona vladao ’41.CILJ JE BIO UNISTITI DOKAZE!
  Crkva je nekad imala funkciju danasnje mjesne zajednice,opstine i u njoj se vodila kompletna administrativna djelatnost u to doba.
  Zato ne treba da te cudi ako je u arhivama SPC sacuvan neki dokument tvoga pretka.
  Vatikan je po svaku cijenu zelio da to unisti.
  Kako mozes onda pricati o bosanstvu ili bosnjastvu nekih Srba ovdje?
  Kako mozes virjedjati nas osjecaj i potpuno izgradjen identitet,koji je specifican i ima mnogo razlicitosti od Srbijanskog identiteta.
  To je otprilike nesto kao da dijete starcu prica o babarogi i pokusava da ga ubijedi u tako nesto.
  Opet sam se raspisao i mpogao bih ti i knjigu napisati ,ti svejedno neces razumjeti nista od toga a mozda neces ni citati ali,zakljucak je kako da te branim kad podrzavas krvnike?

 30. плетер,

  није то само на овим просторима. већи дио Балкана је такав. и то само из једног разлога: јер је већина необразваног и сиромашног становништва што политичари и лопови добро користе.. још у 19. вијеку је постојао огроман отпор европским интеграцијама које су заговарали неки политичари и просветитељи као што је Доситеј. тај проблем сеже много дубље од само односа унутар Босне. нигдје народи не живе у хармонији сами од себе већ зато јер државе уређују односе у друштву – и ви то добро знате.а то да ће Босна остати подијељена – и ја мислим да хоће. али, да ће тако завршити ва вијеке вијекова – не вјерујем. Андрић је писао у специфичним околностима и сам је вјероватно имао нека мишљења за која се залагао али неке мисли су му универзалне.. односе се на све људе а не само оне који живе у Босни..занимљиво је да ни у РС и у ФБиХ нема независних интелектуалаца.. и то много говори.

 31. jahac, 25.05.2011. 07:07:04

  Ја се теби дивим на стрпљењу прика! Али заиста, зар ти мислиш да то све ове босанске фашистичке гњиде не знају? Циљ је одржавати и подржавати једну огромну ЛАЖ и велики гријех учињен деведесетих најстаријем и најжртвенијем народу послије Руса, а само зато што је мали и што нема нафту и гас и нуклеарне ракете. И што се то моћним сатанистима тако хоће!
  Ово све што чујемо и од њих и од њихових ментора са стране је обично иживљавање и вријеђање милиона палих Срба од Цера па наовамо. Могли бисмо рећи и од Газиместана наовамо, али је грехота свете претке бацати као бисере пред данашње свиње. А ови балкански крпељи, па они су се одувијек тако понашали. Знаш ону: „Уз пса иду и буве“
  Е па ми смо послије прокоцкавања србске државе и краљевине, добили пса у виду тите и титића из Ватикана што су завршили његов посао. Сад су нам остале буве што спинују и дневну политику и историју попут криптоусташа сунећеног типа „кркандуа“ и криптокомуниста неосунећеног типа попут овог „нашег“ миланка.
  Ђаво га зна да ли је наш, ал’ ајде…:(

 32. @jahac

  Ispade po tebi ja ovda vrijedam, pa cak i pored silnog prostacvkog pisanja ovog Boze uperenog prema meni i muslimanima 🙂

  AKo kazem da je Bozino pisanje vulgarno ,ne primjereno i u krajnju ruku fasisoidno jer mrziti nekoga samo zbog toga jer je druge vjere, nacije ili boje koze je fasizam!

  AKo cemo se sluziti izrazima fasizam, zlocin i slicno onda moramo postovati prvo njihove definicije kao i medjunardne presude o istom…..

  Cijelo vrijeme dok pisem nastojim ne uvrijediti nikoga i ovom prilikom ako sam to ucinio ja se izvinjavam. Pitaj Boze hoce li se meni izviniti?!

  Ti meni pises u zadnjem postu kilometarski post o postojanju Srba!?

  Pa ko spori da Srbi ne postoje?
  Da pace Bosanski Srbi ustavom u BiH imaju zagaratnovana prava jednaka kao i druga dva naroda u BiH. Tu prica zavrsava, svaki pokusaj degradiranja Srba ili bilo kojeg naroda u BiH je cisti fasizam. Svi mi imamo pravo na BiH i to je jedino sto konstantno pisem, ne znam kako to moze biti uvreda za nekog?

  kad smo vec kod naroda, svi mi moramo priznati da su Hrvati u Bih najvise ugrozeni. Nemaju nikakva prava u RS a i u Bosni cu cesto predmet preglasavanja.. a ko fol konstitutivan narod u BiH.

  Ne trazim ja da ti mene branis od fasisoidnog pisanja Boze, ali pogresno se istovjecivati sa njim osim ako ne djelis Jahacu iste stavove???

  Fasizam je fasizam, bilo da on dolazi od bosnjaka, hrvata ili srba ovdje, nije stran nijednima. Nije bitno da li ga ispoljava ovaj Bozo, ili Mustafa ili Hrvoje…..

 33. @jahac

  Ovo sto govorim Bozi nije usmjereno i ne moze se odnositi na tebe i prestani se istovjecivati sa njim jer ste iste nacije.

  Pod broj jedan mislim da je kod Boze vec izrazen patoloski slucaj mrznje svih nesrba, Nesto slicno kao Hitlerov fasizam prema Jevrejima, ali Jahacu takvu mrznju je ispoljavao i Ratko Mladic i kao sto rekoh nije on usao u birtiju i ubijao nesrbe vec je rijec o generalu jedne cijele vojske koji je napravio genocid nad ljudima samo zato sto su drugacije vjere! Ko ga postavi na tu poziciju? Oni sto ga postavise nisu gledali ko je veci vojni ekspert nego izlgeda koje veci fasista pa pogledaj sta uradi taj covjek!

  Sve pocne nastupom kao Bozo koje i jeste u pocetku benigno ali ko postavlja takve ljude na polozaj sa kojeg imaju moc i mogu djelovati destruktivno na nacin o koje Bozo prica? ko postavi Ratka Mladica?
  ko pusti na grbavicu monstruma Batka?

  I Batko ti je vodio svoju bitku protiv nesrba po grbavici, silujuci i ubijajuci kako je htio. neko je iskoristio njegovu mrznju. Sutra da se zarati i da nastane opet anarhija isto bi se desilo i sa Bozom. On sad jeste samo jedan primjer patoloskog slucaja ali tako su govorili i za Batka…

 34. „…kad smo vec kod naroda, svi mi moramo priznati da su Hrvati u Bih najvise ugrozeni. Nemaju nikakva prava u RS a i u Bosni cu cesto predmet preglasavanja.. a ko fol konstitutivan narod u BiH.“

  „… у босни су само често предмет прегласавања, али у РС!? Е ту немају НИКАКВА права…!!!?“

  Јебем ли ти мамицу подмуклу. Ти просто ЖИВИШ своју подмуклост и претварање! ПРЕТВАРАЊЕ је начин битисања босанских БАЛИЈА. И поново подвлачим: БАЛИЈА, а не босанских муслимана. Они стим немају никакве везе. Као што то никад није имао ни Кустин дедо Хакија, ни отац му Мурат, ни Ахмет Хромаџић, ни Ћамил Сијарић, ни Зуко Џумхур… Хиљаде оних најчеститијих и најблагороднијих који нису могли бирати у каквој ће се кући родити, али су ОДБИЈАЛИ да живе пацовским животом ПРЕТВАРАЊА!!!

  То што ти ја псујем мамицу балијску, не бери бриге, од мене ти никад не пријети ханџар у леђа. Директ по носу, можда, ако би био довољно луд и безобразан да ми све ово што сереш овдје, некад кажеш и у лице. Тестирао сам се деведесет треће, кад сте ми убили брата у Добоју, а послије тога сам имао прилику да вас спроводим заробљене. Могао сам да се светим до миле воље. А није ми пало на памет. Стало ми је да се гледам ујутро у огледалу без стида и опасности од самоубиства! Ником од робља није фалила ни длака са главе, ни чаша воде, ни храна што смо је заједно јели! То ти је смрдо питање чојства, одувијек сам се гадио силеџија, а то су они знаш, што гњаве разоружане и невољне и свезане или конопцем или потребом да прехране род и пород! А силеџија је у овој проклетој босни била она „серебих“ или само БиХ напретек! Пуна је усташа и комуниста данас као и прије педесет година.

  Оно што ја псујући и са гађењем морам одреаговати из свог животног искуства, пјесник свједочи неупоредиво боље и за твоје балијске уши „љепше“ али сто пута убојитије:http://www.pecat.co.rs/2011/05/pusticemo-ti-malo-krvi-sokole-moj/

  Сигуран сам да ће ти ово бити сто пута горе читати него моје постове, али је корисно свима да знају како и због чега се све овде рђа и распада.

 35. rixadu, 25.05.2011. 11:01:40
  Tvoja izlaganja nisu(vec sam ti rekao),obojena mozda nekim Muslimanskim radikalizmom ali su i te kako obojena onim,jos opasnijim proustaskom kroatofilijom.
  Vidis,da si citao(ono jest da sam preopsiran),shvatio bi da nisam pisao samo o postojanju Srba,nego i o vasem postojanju,koje je usko vezano za Srpsko tkivo,medjutim Vatikan je to strpljivo iz godine u godinu,iz decenije u deceniju,vijeka u vijek cistio ,brisao,suflirao na uho notorne lazi i tako u beskraj.
  Nije problem ni u toj vjeri.Vjera,ko’ vjera,sad je imas sad je nemas.To sto je tvoj neki praotac presao na islam,takodje nije sporno u toj mjeri,koliko je sporno potonje pobijanje cinjenice o vasem istinskom porijeklu.
  Iz tog pobijanja i nastaje sve ovo zlo o kojem Bozo prica.
  Ko kaze da se ja identifikujem sa Bozom?
  Moj i njegov motiv su sasvim drugacije stvari.
  Bozo je ogorcen,vidis i sam,medjutim iako je prozet sa tom ogorcenosti i to iz debelog razloga.opet nalazi snage da prica o ljudima,koji se nisu savijali svjetskim poretcima i stajali,poput lutaka,blejeci istu pjesmu,samo zato sto je,eto malo zajebano biti u istom kosu sa bracom Srbima.
  Kusturica,Ahnet Hromadzic i mnogi drugi,nisu usamljeni,medjutim njihovi glasovi se gube u blejanju svjetskih poredaka,koji su tutnjali ovuda pustoseci i odnoseci sve sa sobom.
  Ja bih zelio jos da istaknem pok.Ziju Dizdarevica,koji je stradao u Jasenovcu od ustaskog noza.
  Ovaj Tunjo Filipovic bi ti mogao sigurno ispricati mnogo interesantnih stvari.Iako je i on prevrtljiv,zna on dosta toga ali ga niko ne slusa.
  Ja bih jos jednom istakao.Bolje je za Srbe ovako,jer vi bi opet iskoristili prvu priliku da nam zabijete noz u ledja.

 36. @jahac

  „Ja bih jos jednom istakao.Bolje je za Srbe ovako,jer vi bi opet iskoristili prvu priliku da nam zabijete noz u ledja.“

  Ma ja, kao sto rece onaj srspki policajac onoj srebrenickoj zeni; da nismo vi vas poklali oni bi nas!?

  Stradase ljudi zbog teorije o zabijanju noza u ledja.

  ISto kao sto su Nijemci bili indoktrinirani o jevrjejima kako su niza rasa, kako ne zavriejdju zivjeti.

  Dvije indoktrinacije, dva genocida… sta je slijedece!?

 37. @jahac

  „Mir i blagostanje ocito mogu nastupiti,samo ako istinski predstavnici naroda jednom sjednu za sto i prekroje karte.“

  A takvo nesto je nemoguce. Evo vidis li kako se odvoji Kosovo pa Srbi kako stvari stoje nikad nece to prihvatiti iako je ono prkaticno neovisno!

  a kamo li da jos prihvate odvajanje ili jacanje autonomija Vojvodine ili isti zal i cilj Bosnjaka u sanzdaku?!….. Ili Srba u RS?
  CIsto sumnjam

 38. rixadu, 25.05.2011. 13:03:50
  Opet nisi shvatio sustinu.
  Ko tebe tjera da se izvinjavas.Ti i treba da imas svoj stav ali pravi i neuvijen stav.AKo ja kazem da ne podnosim dzamiju,sa ili bez razloga,ja cu ti to i reci.
  Pogotovo ovdje,na forumima.Nikog ni ne poznajes ionako.
  Veliki si demagog ali moras shvatiti da biti ili osjecati se Srbinom u BiH,nije prolazno ludilo.
  Srpstvo takodje nema veze sa Srbijanstvom ili valom nacionalizma 90-tih.
  Tek kad shvatis te stvari i uvazis te cinjenice,onda ce ti biti jasnije o cemu se u stvari radi.
  Nije toliko vezano ni sa pravoslavljem,koliko se misli,jer,pogotovo danas,masa ljudi ide u crkvu tek iz puke zelje za druzenjem ili nekim drugim povodom ili tradicionalnim svetkovinama.
  Naprotiv,Srpstvo,nije ni povezano sa VelikoSrpstvom,kako su takodje mnogi smatrali.
  Ovdje je rijec o ponosu svih iznesenih muka,koje je opvaj narod zapadno od Drine pretrpio zbog raznih bjelosvetskih utjecaja a nazalost i domacih izdajstava.
  U II svj.ratu,veci dio je,smisljenom politikom zaveden od strane komunistickih komesara,sto milom,sto silom.
  Medjutim,na mojoj Kozari,gdje sam odrastao,bila je spaljena sve do jedne crkve a svaka kuca je imala nekog u pratizanima.Poslije rata nije podignuta nijedna crkva,jer su to oni naj-zaslijepljeniji progonili takve teznje,poput lovaca na vjestice,medjutim rixi,jedna interesantna stvar me je fascinirala.
  Pitaces se koja?
  Krsna slava,koja je starija i od samog Hriscanstva se redovno praktikovala i to bez popa.

 39. rixadu, 25.05.2011. 13:27:36
  Kosovo Srbijanski politicari trenutno koriste za prepucavanja medju sobom.
  Neko ode da prostis da kenja,ostali posalnici pitajul“A Kosovo?“
  Kosovo je sastavni dio parlamentarnog preseravanja u Srbiji i kako ja vidim stvari,Prije ili kasnije ce se ici na podjelu.
  Slicno vazi i za cijeli Balkan.Mozda bi nekakvi dogovori uskratili necije zalove,ovo ili ono,medjutim ukoliko se radi o minornim hirurskim zahvatima,to ce ljudi morati da progutaju.
  Svi bi morali da podijele tu gorku pilulu ozdravljenja ukoliko zele trajno rjesenje.
  I da jos jednom naglasim Evropa nece nista rijesiti.

 40. @jahac
  ja i imam svoj stav ali ako sam nekog uvriejdio moje sa se izvinim jer mi stvarno nije to bila namjera. A u ostalom pokusvam dokuciti otkud tolika mrznja od Boze prema meni, mozda grijesim nesto ili je ipak ona umsjerena nasumice prema svim nesrbima.

  „Veliki si demagog ali moras shvatiti da biti ili osjecati se Srbinom u BiH,nije prolazno ludilo.
  Srpstvo takodje nema veze sa Srbijanstvom ili valom nacionalizma 90-tih.“

  Ti izlgeda ne citas moje postove pa cu ti iskpopirati nesto sto sam prije napisao bozi a ti isi ocigledno preskocio:

  COVJECE NE MRZI NIKO SRBE, ONI SU KONSTITUTIVNI NAROD BIH I IMAJU JEDNAKA PRAVA KAO I DRUGI NARODI U BIH I SAMO UZ POSTIVANJE DRUGIH I DRUGACIJIH KOJI ZIVE U BIH CE NAMA SVIMA BITI BOLJE!!!!!!! Ja postujem druge i nevrijdjam tebe a ti uporno mene vrijedas nekakvim pogrdnim imenima!

  Kad ovo svi uvaze prema osoba pripadnicima druge vjere ili nacije onda ce nam svima biti bolje u BiH!

 41. rixadu, 25.05.2011. 13:21:02
  I nije to puka “teorija zabijanja noza u ledja“,
  to ti je teorija nepovjerenja.Procitaj Andrica jos malo pa ce ti biti jasno.
  Obican narod,je ko narod.
  Kad je proglasena NDH,moj pokojni djed je sa svojim ocem,obukao najnoviju(koju je tada imao lanenu)kosulju.
  Najnovije opanke i on i otac su otisli po pozivu da se jave na “popis stanovnistva“.
  Pokojni djed je uvijek pricao,kaze otac se rano ujutro brije,koristeci neku polovicu ogledala i vice;“sine,drzava je drzava“,kakva god da je oni rade svoj posao.
  To sto neki pricaju da katolici i muslimani spremaju zlo Srbima,lazu.Pa ja nikad nisam imao problema sa komsijom Antom.(Ante je bio nekad radio u drzavnoj upravi bivse kral;jevine a poslije je automatski bio slizbenik NDH).
  Pokojni djed je ipak pobjegao iz stroja,koju su pratila trojica ustasa.Oni su bili poslani u pratnju“da se nebi nikome nista dogodilo“.
  Ostali su sapkovani u vagone u Prijedorskoj zeljeznickoj stanici i djed vise nikad nije vidio oca.

 42. @jahac

  „nije to puka “teorija zabijanja noza u ledja“,
  to ti je teorija nepovjerenja.“
  Taj stav je pogresan….

  Bojim se nekad u buducnosti da nece neko krenuti da na osnovu istog stava o Srbima krene osvecivati Srebrenicu praveci pokolj nad Srbima i ubijajuci toboze u ime nekakvog Bosnjastva, osvete ili neceg slicnog aludirajuci da su to isto „oni“ uradilia „nama“ bas kao sto je govorio Mladic prije genocida u Srebrenici. Ode covjek da se osvecuje dahijama!?

  Bilo je ustasa, turaka, cetnika, Mladica i drugih zlocina, Bilo ih je na sve strane ali generalizirati narode i mrziti ih zbog toga, moze samo dovesti do istih stradanja! Ja ne zelim da neko u cilju da dokaze da je veliki Bosnjak ubija tamo neke neduzne civile samo zato sto su druge vjere, ne zelim da ga neko tamo indkotrinira da su svi Srbi onakvi kao oni sto pbise narod u Srebrenici…. i uvijek cu se boriti protiv toga!

  Bojim se da se nama ovo sve desava bas zato sto se djeca od malena filuju kojekavim glupostima koje ih pretvaraju u radikalce a u ratu i u monstrume!!!

 43. @jahac

  Opet neces da vidis dobro

  „Medjutim iz Sarajeva neprestano stizu prijetnje o ukidanju RS.Nazivaju je genocidnom tvorevinom itd.Vrijedjaju najgnusnije“

  To je bila Silajdziceva politika a vidio si kako je na proslim izborima prosla takva politika i retorika. Narod se opametio. Ono sto jep potpisano potpisano je. treba postovati uredjenje. Ja ako ne postujem RS nepostujem ni BiH jer je RS njen dio!

 44. rixadu, 25.05.2011. 13:54:28
  Niko ne generalizuje ali ti si vec ekskluzivirao pominjuci Mladica.Zato ja tebu uvijek spominjem Dudakovica i zato sam ti i rekao da Evropa nece ovdje nista rijesiti.
  Covjek ko covjek,moze imati prijatelja,jednog,dva ili vise.
  Mijesanih brakova ce uvijek biti.Ali to ne znaci da u ivakvim okolnostima mozemo graditi Jugoslovenstvo,Bosanstvo,Evropstvo i slicne utopije.
  Zasto?Pa zato sto su utopije.
  A u Srebrenici,kao zasticenoj zoni,nebi se najvjerovatnije nista ni desilo da nije bilo Orica,da nije bilo pokolja po rubjnim podrucjima oko zasticene zone.I to iznutra.
  Srebrenica je Alijino djelo u onoj mjeri,koliko je djelo samih pocinilaca,ako ne i gore.

 45. rixadu, 25.05.2011. 13:56:13
  Silajdzic je aktuelna licnost.
  Nije neka licnost iz doba dahija i nahija.
  Silajdzicev duh je jos ziv,samo sto je uzeo SDP-ovsko ruho.
  Lagumdzija je njegova reinkarnacija a maloprije kad si spomenuo Hrvate,vidio si i Komsica i njegovu retoriku.
  E tako bi i Srbima nasli nekog komsica,kao sto je strana agentura nasla Borisa u Srbiji,koji namece narodu da pojede i vlastita i tudja govna.Nek svi,koji citaju oproste na izrazu.

 46. @jahac

  Silajdzic aktuelna licnost?!

  Ne znam da li bi se iko sa tobom slozio. Sto se tice Lagumdzije vidjecemo kako ce se snaci na vlasti. gldajuci redukcije i rezanje placa poslanicima u Federalnom parlamentu dobro je krenuo. Na dalje cijemi SDP iz razloga sto je okupio ljude vise nacija koji su u prvom redu gradjani pa tek onda crnci bjelci, srbi, bosnjaci, hrvati…. ALi vidjecemo sta de biti i ocijenicemo ga za 4 godine. Silajdzic je vec ocjenjen:)

  Sto se tice govana svi mi moramo jeste govna koja posrase politicari, evo bas ovo sto je aktuelno najvece je pojeo Dodik koji najavi refrendum i rece da nema te sile koja ce ponistiti refrendum … pa onda POBJEDONSNO proglasi ponistenje refrenduma:)

  A gori je naorod koji sva ta govna i guta!

 47. rixadu, 25.05.2011. 14:20:50
  Pa nebh se slozio bas,sudeci po protivnicima Srba,izjavama zvanicnika da Dodik i Srpska nisu izvukle dobit iz svega ovoga.Dodik je najavljivao odlaganje referenduma od prvog dana u slucaju da medjunarodna zajednica odreaguje u pozitivnom smislu,sto je i ucinila.
  Druga stvar je umanjenje znacaja OHR-a,sto je i bilokrajnje vrijeme,sto bi trebalo dovesti do ukidanja istog.
  Referendum se uvijek moze raspisati i to je osnovno ljudsko i demokratsko pravo,medjutim opasno je za one koji misle da mogu obmanuti Srpski narod sa eventualnim zavaravanjima u vezi rada ustavnog suda i zakona nametnutih od strane visokog predstavnika.
  U slucaju pokusaja manipulacije,drugo referendum bi mogao biti referendum o odcjepljenju.
  Jednostavno iz istog razloga,kao i ’92,nepostivanje volje jednog od konstitutivnih naroda.
  Vidis rixi,kako ti od drveta ne razaznajes sumu.
  Ili mozda razaznajes,pa reagujes poput djeteta,brinuci kao bajagi za sudbinu Srba.Samo se vi posvetite vasim problemima i sve ce biti OK.
  Sto se Lagumdzije tice,smatram da je upravo on jedan od najvecih prevaranata,koji u stvari kopira Al;ijinu destruktivnu politiku.Dali slucajno ili namjerno,ostaje da se vidi.

 48. @jahac
  ma ne brinem se ja za sudbinu Srba niti Hrvata niti Bosnjaka pojedinacno. Jednom narodu nece biti bolje ako je drugom gore. Jednom narodu moze biti bolje samo ako je drugom bolje! Ili svima ili nikome. Dokaz toga je danasnja situacija. Svi se isto koprcaju, i jedni i drugi i treci….

  Sto se tice refrenduma, jasno i glasno je Dodik najavio da ce se odrzati referendum, izgalsao ga, najavio da ce se 100 % odrzati pa onda sad kao nece jer ce biti reforma pravosudja (koja je i svakako planirana)…. Sa druge strane nije bilo rijeci samo o pravosudju vec i o prijasnjim odlukama, nametnutim od strane visokog predstavnika.

  Referendum jeste osnovno i ljudsko legitimno pravo izjasnjavanja ali nema pravo RS odlucivati o visokom predstavniku jer nije visoki predstavnik u nadleznosti RS. ISto tako taj refrendum se vrlo cesto zolupotreijebljava, pa to je isto da mi u zapadnoj bosni odlucimo sprovesti referendum o odvajanju Unsko.sanskog kantona od BiH. To je prakticno nemoguce.

  Referendum iz 1992 godine je bio ustavom zagarantovan republikama. Isto pravo je imala i Crna Gora pa ga je isopristila nesto kasnije…..

 49. @jahac

  AKo Lagumdzija kopira ALijinu destruktivnu politiku ili opcenito ako njegova politika bude destruktivna na slijedecim izborima ce proci kao i Silajdzic na ovim zadnjim. AKo pak Lagumdzija ovu zemlju priblizi EU (zajedno sa ostalim vladajucim strankama) sigurno ce biti nagradjeni na iducim izborima!
  Ta racunica je jasna.

  Ja do sad nisam cuo da je Lgumdzija dovodio u pitanje status RS kao sto je to radio Silajdzic i takvo nesto bi bilo pogubno za njega samog. AKo grijesim ispravi me! Na tja nacin bi sam sebi presudio jer narod je umoran vise od tih prica o secesijama, ukidanjima bla bla…. Nema od toga nista i ko do sad to nije svatio ne prati dovoljno desavanja u i izvan BiH

 50. „аko istinski predstavnici naroda“ а, како дефинишеш истинске представнике народа??
  неће бити тако једноставно.. ово је изгледа више имовинско-правно питање…
  кажу да архива у Бечу има податке о власништву над земљом прије и послије аграрне реформе Краљевине СХС током које су између осталог и бивши солунски борци добили земљу.. потом да су послије 1928. године донесени закони у србијанској (тада СХС краљевина) скупштини о компензацијама од које је до 2. свјетског рата плаћено нешто мање од пола.око тога била и расправа – резултат је између осталог и смрт Стјепана Радића . а дуг не застаријева..
  нешто ми се чини да су Карађорђевићи зај…. а однијели и злато..а нас лагали. све вријеме је борба само око имовине…

 51. milanko, 25.05.2011. 19:18:07
  Vidis milanko,imamo slicne stavove,mozda jedino zauzimamo za nijansu drugacije uglove gledanja na stvari.
  Kao sto svaki realan covjek iz bilo kog naroda da dolazi ima kurs “zakrenut“,malo u pravcu interesa svog naroda,takav treba da bude i predstavnik.
  Smatram da je prevazidjena Sarajevska “palitika“ uveliko prevazidjena.Znam da ce ti to cudno zvucati ali je tako.
  Vijekovima imamo slicne ili iste probleme.
  Koliko god se trudili da bidemo seljaci,gradjani ovo ono,prije ili kasnije to uskogrudo cudo nacionalizma iskace iz kutije,poput klovna.
  Sad imamo sansu i to veliku sansu da se konacno razgranicimo neke stvari i napravimo iskorak u pravcu rjesenja.Srpska je otisla korak dalje i za mene nema dilema ko je predstavnik Srpskog naroda.
  Predstavnik je Skupstina Republike Srpske.
  Fbih ima veliki problem u ovom trenutku i to oni znaju.
  Upravo zato se traze rjesenja u bezizlazu i koliko se vrte,ko’ u zivom pijesku,sve vise tonu.
  Na kraju svi rezignirano odmahnu rukama rtazeci“gradjansko rejsenja“ i ,naravno,optuze onu “prokletu Republiku Srpsku“,koja je “kriva za sve“,“genocidna tvorevina“,“fasisticki plod“ i st avec sve ne koriste u svojoj nemoci da naprave konkretan potez,koji bi eventualno bio rjesenje.
  Zasto ti ovo sve pricam?Pa u pravu si,na kraju se sve svodi oko nerjesene imovine,novaca,vlasnistyva,nacionalizacije itd.Rjesenje mnogih problema jeste pregovori o dogovori doma naroda,predstavnika naroda.U BiH a i sire,jer neki problemi se ne mogu rijesiti samo u BiH.
  Dok god neko drugi sa strane rjesava probleme Srba Hrvata,Muslimana itd.,mi imamo problem.
  To je klica buducih sukoba i razmirica.Balkan inace je jedno veliko selo i to zavadjeno.Plemansko seljacko,medjaska uskogrudost i sujeta,ne dozvoljavaju normalan razgovor te iz tih razloga se svi pozivamo na “svjestke geometre“,koji ce “nacrtati“,“dje ja napasam svoju kravu a dje komsija“,medjutim to je donosil iznova iste ili slicne probleme.Kad prerastemo te “geometre“,koji se u vecini slucajeva orjentisu prema nekim svojim interesima,tek onda mozemo reci da idemo u dobrom pravcu.Prvo moramo rijesiti popis stanovnistva i katastar i grunt.Grunt je veliko zlo koje nam je ostalo u naslijedje od praistorije i slicnih nesporazuma.
  Terba uzeto refer katastra.Znaci fakticko stanje stvari a ne nekakva imaginarna prava.Zemlju,posjed,imovinu,ovo ono ili posjedujes i koristis ili ne.Kratko,jasno.
  Fondovi,rudni,sumski su malo posebna kategorija ali nista nije nerjesivo ukoliko postoji volja.

 52. неће то ићи тако Јахач. Знаш да је у правној држави приватна имовина светиња..пред рат је требао бити завршен тај катастарски премјер или како се већ зове али није завршен тако ће то бити баш велики подухват.Сигуран сам да људи чувају још те своје државне обвезнице (које су добили за краљевине СХС) као доказ одобрене компензације.. и што се онда чудимо уступцима које Београд даје – па они су доведени у такву ситуацију… преко 100 година погрешне политике…и сада им само сервирају разне споразуме, уговоре, итд.

  слажем се да је скупштина та која треба да одлучује али када видим ко тамо сједи губим наду..увијек али баш увијек је узрок рата економске природе.. жалим оне невине обичне људе што пострадаше због будала које су се додано обогатиле а они додатно осиромашили.. ја немам тај проблем са земљом.. мог ћаћу је властити брат тј. његова ћерка лишио очевине..
  а они нека машу крстовима,полумјесецима и чиме ли још машу..ваљда ће се људи опаметити.. поѕдрав – угодно је с тобом размјенити информације..

Оставите одговор