Ворлик: Вашингтон не подржава подјелу Косова

Амбасадор САД у Србији Мери Ворлик изјавила је да Вашингтон подржава дијалог Београда и Приштине, али не о подјели Косова и Метохије. Ворликова је за "Политику" рекла да САД подржавају "проактивне и конструктивне односе народа Србије и свих народа Косова али не у контексту преиспитивања питања статуса и територијалног интегритета". На питање зашто је подјела […]

понедељак, јун 6, 2011 / 09:00

Амбасадор САД у Србији Мери Ворлик изјавила је да Вашингтон подржава дијалог Београда и Приштине, али не о подјели Косова и Метохије.

Ворликова је за "Политику" рекла да САД подржавају "проактивне и конструктивне односе народа Србије и свих народа Косова али не у контексту преиспитивања питања статуса и територијалног интегритета".

На питање зашто је подјела Косова била прихватљива за Вашингтон раних деведесетих година, а сада није, Ворликова је рекла да не мисли да постоји било какав разлог, нити да је предност гледати уназад.

"Што се нас тиче, питање статуса и граница Косова је ријешено. Наравно, признајемо специјалне интересе и специјалне односе између Србије и Срба који живе на Косову, као и интерес за манастире и културно насљеђе", изјавила је Ворликова.

Она је додала да Вашингтон подржава Србију у њеним европским интеграцијама и нагласила да је дијалог Београда и Приштине веома важан, те да у њему наредних мјесеци треба очекивати велики напредак.

Говорећи о унутрашњим реформама које су важне за ЕУ, Ворликова је напоменула да је неопходно урадити још много посла, истичући да је важан континуирани напредак у сарадњи са сусједима на отвореним питањима.Оставите одговор