Турска против Аустријског кандидата за генералног секретара ОЕБС-а

Министар иностраних послова Турске Ахмет Давутоглу изјавио је да вето његове земље против кандидатуре бивше шефице аустријске дипломатије Урсуле Пласник за генералног секретара Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) није усмjерен против Аустрије. „Ми нисмо информисали само Аустрију, већ и Литванију, председавајућег ОЕБС-а, да је за нас немогуће да подржимо једну особу на такво […]

понедељак, јун 6, 2011 / 09:01

Министар иностраних послова Турске Ахмет Давутоглу изјавио је да вето његове земље против кандидатуре бивше шефице аустријске дипломатије Урсуле Пласник за генералног секретара Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) није усмjерен против Аустрије.

„Ми нисмо информисали само Аустрију, већ и Литванију, председавајућег ОЕБС-а, да је за нас немогуће да подржимо једну особу на такво важно место која доводи у питање наш европски идентитет”, рекао је Давутоглу у интервјуу који преноси турски дневник „Хиријет” на свом сајту.

Он је подсетио да је Пласникова 2008. године дала изјаву према којој Турска треба да размисли о алтернативи пуноправном чланству у ЕУ..

Давутоглу је казао да је Турска имала свог кандидата за то место – амбасадора Ерсина Ерчина, који је имао значајну подршку, али је због најаве Кипра и Јерменије да ће га блокирати пао на друго место.

Шеф аустријске дипломатије и вицеканцелар Михаел Шпинделегер је критиковао Анкару због њених ставова, наводећи да је одлука о вету против Пласникове неразумљива и најавио да званични Беч више неће подржавати Турску и њене међународне потезе.

Он је, такође, рекао да је ова одлука Турске бацила сјенку на односе с Аустријом.

Литванија је ове недјеље свим чланицама ОЕБС-а неформално предложила Пласникову за новог генералног секретара ОЕБС-а и, да није било турског вета, било је планирано да она у понедјељак и званично буде предложена.

Међутим, након вета Турске, Литванија ће наставити с консултацијама о овом питању, пошто је за именовање генералног секретара потребан консензус свих 56 земаља чланице.

Садашњем генералном секретару ОЕБС-а Марку Перену де Бришамбоу мандат истиче крајем овог мјесеца.Оставите одговор