Води десница, љевица заостаје шест одсто у Грчкој

Конзервативна Нова демократија (НД) води после пребројаних 21 одсто гласова са посланичких избора у Грчкој, произлази из резултата које саопштава Централна изборна комисија како пребројавање одмиче. НД има 30,91 одсто гласова, друга је коалиција љевице Сириза са 25,53 одсто, а трећи социјалистички ПАСОК, са 13,29 одсто. Само те три странке су на данашњим изборима поправиле […]

недеља, јун 17, 2012 / 21:41

Конзервативна Нова демократија (НД) води после пребројаних 21 одсто гласова са посланичких избора у Грчкој, произлази из резултата које саопштава Централна изборна комисија како пребројавање одмиче.

НД има 30,91 одсто гласова, друга је коалиција љевице Сириза са 25,53 одсто, а трећи социјалистички ПАСОК, са 13,29 одсто.

Само те три странке су на данашњим изборима поправиле резултат у односу на претходне, такође превремене, посланичке изборе, одржане 6. маја.

После њих није могла бити успостављена посланичка већина, те ни бити изабрана влада, због чега су избори поновљени данас.

Остале странке које по досадашњим резултатима улазе у Скупштину Грчке (цензус је три одсто) су изгубиле нешто гласова у односу на претходне изборе 6. маја. То су: Независни Грци (десница) са 7,36 одсто, неонацистичка Хриси Авги (Златна зора) са 6,87 одсто, Демократска љевица са 5,92 одсто и Комунистичка партија Грчке (ККЕ) са 4,37 одсто.

Данашњи избори се, прије свега у зони евра, тумаче као својеврстан референдум о останку Грчке у тој зони.

Вођство Нове демократије указује да су гласачи за останак у зони евра јер та странка не захтјева отказивање споразума са страним повериоцима, док се за дубоку ревизију тог споразума залаже за сада другопласирана Сириза.Оставите одговор