Социјалисти освојили апсолутну већину у Француској

Социјалистичка партија предсједника Француске Франсоа Оланда освојила је апсолутну већину у другом кругу парламентарних избора, показују први резултати. Према првим процјенама агенција Софрес и ЦСА, Социјалистичка партија и њени савезници ће од укупно 577 мјеста у парламенту имати између 312 и 326 места. То указује да Социјалистичка партија неће морати да потражи подршку зелених, који […]

недеља, јун 17, 2012 / 21:49

Социјалистичка партија предсједника Француске Франсоа Оланда освојила је апсолутну већину у другом кругу парламентарних избора, показују први резултати.

Према првим процјенама агенција Софрес и ЦСА, Социјалистичка партија и њени савезници ће од укупно 577 мјеста у парламенту имати између 312 и 326 места.

То указује да Социјалистичка партија неће морати да потражи подршку зелених, који ће имати између 18 и 24 посланика.

Социјалисти подршку неће тражити ни од радикалне љевичарске партије Леви фронт која ће имати између девет и 11 мјеста у парламенту, а чији се ставови о Европи и економији значајно разликују од ставова социјалиста.

Странка бившег предсједника Николе Саркозија, Унија за народни покрет (УМП) и партије окупљене око ње имаће у парламенту између 212 и 234 мандата.

Екстремно десна партија Национални фронт ће вјероватно имати између једног и четири посланика, али посланица неће постати предсједница те странке Марин Ле Пен, која у Енан Бомону на сјеверу Француске није освојила највећи број гласова у својој изборној јединици.

Кандидаткиња социјалиста у Ла Рошелу на западу Француске и кандидаткиња на предсједничким изборима 2007. године, Сеголен Роајал саопштила је вечерас да је изгубила изборе.

Ни кандидат центра у Поу на југо-истоку Француске Франсоа Бајру није освојио довољно гласова да би ушао у парламент. У његовој изборној јединици подршку му је дало само 30 одсто гласача.

Он је у првом кругу овогодишњих предсједничких избора освојио само девет одсто гласова, после чега је своје гласаче позвао да у другом кругу подршку дају Оланду.

Предсједница Социјалистичке партије Мартин Обри се захвалила Французима на „повјерењу”.

„То (повјерење) нас обавезује и чини нам част. Наш задатак је да успијемо”, рекла је она.

Министар спољних послова Француске Лоран Фабијус је казао да ће већина у парламенту Социјалистичкој партији омогућити да се изгласају нови закони.

Премијер Француске Жан Марк Еро је раније изјавио да је циљ да социјалисти у парламенту добију већину како би могли да спроведу програм Франсоа Оланда.

„Некад ћемо пред собом имати тежак избор… тако да је неопходно да будемо јаки”. рекао је он.

На гласање изашло је око 56 одсто Француза са правом гласа.Оставите одговор