Власт у РС: Шта је обећано а шта испуњено

УГ "Зашто не", у склопу иницијативе "Истиномјер", објавила је данас Извјештај о напретку у испуњавању предизборних обећања партија на власти у Републици Српској за 6 мјесеци рада Владе РС Мониторинг је обухватио 447 обећања из изборних програма три партије које партиципирају у власти у РС – СНСД (232 обећања), СПРС (128), ДНС (87). Од укупног […]

понедељак, октобар 3, 2011 / 14:27

УГ "Зашто не", у склопу иницијативе "Истиномјер", објавила је данас Извјештај о напретку у испуњавању предизборних обећања партија на власти у Републици Српској за 6 мјесеци рада Владе РС

Мониторинг је обухватио 447 обећања из изборних програма три партије које партиципирају у власти у РС – СНСД (232 обећања), СПРС (128), ДНС (87).

Од укупног броја обећања, у протеклом периоду праћена су она обећања за која је било могуће поставити параметре за праћење. Исувише неконкретна обећања, као и обећања која се односе на државни ниво власти, нису обухваћена овим мониторингом.

Од обећања која су праћена (њих 93%), испуњено је 10 обећања, а за њих 28 се може рећи да тај рад значајније напредује. Започет је рад на 68 обећања, а дјелимично су испуњена 2 обећања. До сада је неиспуњено 20, а прекршено 8 обећања. На 54 обећања није уопште започет рад, а рад на једном обећању је заустављен.

На основу рада власти у протеклом периоду, може се закључити да велику вјероватноћу да буде испуњено има 11% обећања; слабије шансе за испуњеност има 33% обећања, док је за њих 56% слаба или никаква вјероватноћа да ће бити испуњена, уколико се рад власти настави оваквом динамиком.

Када говоримо о партијама појединачно, обећања СНСД-а имају најбољу перспективу, с обзиром да више од половине (54%) обећања има шансу за испуњење. Код СПРС, овај проценат знатно је нижи и износи 31%, док се за 35% ДНС-ових обећања може рећи да имају шансу да буду испуњена.

У односу на области које су праћене, најперспективније области су здравство и спољна политика, ситуација у образовању такође није лоша, док би се у области унутрашње политике и јавне управе, као и социјалне политике, морало уложити знатно више труда да би се постигли задовољавајући резултати.

Генерални закључак мониторинга је да се обећања испуњавају ритмом који, уколико не буде убрзан, неће довести до извршења већине обећања, те да посебну пажњу треба обратити на чињеницу да значајан дио рада Владе РС у појединим секторима зависи од различитих нових задужења или планова за задужења, што би могло имати дугорочно негативне посљедице.

Комплетна анализа обећања се може видјети на www.истиномјер.ба.Оставите одговор