Влада у Власеници: Отворено свашта

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић отворио је данас у Власеници Факултет биотехничких наука Универзитета Источно Сарајево, Фабрику за производњу полиетиленских цијеви за воду и гас и реконструисани Дом здравља. Више хеликоптера довезло је премијера и минситре у Власеницу, за коју је ово историјски дан по питању броја гостујућих функционера и отворених објеката. Власеница добија […]

уторак, мај 24, 2011 / 18:52

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић отворио је данас у Власеници Факултет биотехничких наука Универзитета Источно Сарајево, Фабрику за производњу полиетиленских цијеви за воду и гас и реконструисани Дом здравља.

Више хеликоптера довезло је премијера и минситре у Власеницу, за коју је ово историјски дан по питању броја гостујућих функционера и отворених објеката.

Власеница добија факлутет

Факултет биотехничких наука Универзитета Источно Сарајево који за сада има студијски програм Шумарство, док је у плану отварање студијскок програма прерада дрвета. У обнову зграде факултета уложено је више од два милиона КМ.

Премијер је изјавио да је улагање у образовање један од стратешких праваца Српске, истичући да је у протеклих пет година Влада РС у ову област уложила 90 милиона КМ из Развојног програма.

"Морамо имати младе образоване људе да би били конкурентни на свјетском тржишту и да би могли водити предузећа, општине, а сутра и Владу РС", рекао је Џомбић на свечаној академији и обиљежавању крсне славе Универзитета Источно Сарајево – Светих Ћирила и Методија.

Наводећи да је у Власеници отворена зграда Факултета биотехничких наука, Џомбић је рекао да то није толико значајно по висини улагања колико је значајно по карактеру и визији општинског руководства јер жели да у Власеници има младост, образоване људе, који ће сутра водити предузећа и отварати нова радна мјеста.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Митар Новаковић рекао је да је за студијски програм Шумарство за наредну школску годину планирано да у првом року буде уписано 60 студената, а буде ли заинтересованих, могуће је да буде уписано и до 100 студената.

Поводом Дана Универзитета Источно Сарајево и крсне славе Свети Ћирило и Методије, у власеничком Дому културе организована је свечана академија.

И фабрику…

У фабрику "Изоекомонт" инвестирано је три милиона марака, ау њему ће се производити полиетиленске цијеви за воду и гас и предизоловане цијеви за гријање.

Фабрику је заједно са Џомбићем отворио њен представник Миодраг Ђоковић, а отварању су присуствовали министар здравља и социјалне социјалне заштите Ранко Шкрбић, министар просвјете и културе Антон Касиповић и министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић.

Ковачевић је изразио задовољство пуштањем у функцију овог новог привредног субјекта, те додао да је у фабрици у почетној фази запослено 30 радника.

"Влада РС је у 2010. години донијела одлуку о продаји дијела имовине, односно земљишта дрвне индустрије Власеница коју је претходно Влада купила у стечају. Тако је покренута производња на опште задовољство грађана општине Власеница и Владе, и захваљујући инвеститору `Изоекомонту` из Обреновца", навео је Ковачевић.

Он је нагласио да је ово доказ да су одлуке Владе РС да спријечи девастацију државне имовине у поступку стечаја и малверзација које су се знале појавити у оваквим ситуацијама донесене у право вријеме и да сада дају ефекат.

"Влада РС континуирано ради на побољшању привредног амбијента и проналажењу нових инвеститора, као и подстицају привреде субвенцијама за извозно оријентисана предузећа, предузећа погођена природним и другим непогодама, као и предузећа која планирају нова запошљавања", истакао је Ковачевић, наводећи да је Влада РС за ове намјене обезбиједила 30 милиона КМ.

…а сређен је и Дом здравља

Влада РС из Развојног програма РС у реконструкцију објекта Дома здравља у Власеници уложила је око 620.000 КМ, а још око 100.000 КМ биће уложено у набавку опреме, изјавио је у Власеници ресорни министар Ранко Шкрбић.

"У централном објекту Дома здравља створили смо услове за рад четири амбуланте, што ће бити довољно за рад седам тимова породичне медицине у двије смјене. Реконструисали смо и четири теренске амбуланте за села у околини Власенице. Набавком комплетне опреме мислим да ћемо заокружити све оно што је потреба ове здравствене установе", рекао је министар Шкрбић.

Поред централног објекта Дома здравља, обновљене су и подручне амбуланте у Мишарима, Церској, Цикотама и Тишчи.

Свечаности у Власеници присустовали су и министар индустрије, рударства и енергетике Жељко Ковачевић и Његово преосвештенство владика зворничко- тузлански Василије, који је био задужен за вјерски дио церемоније свих отоврења у Власеници.0 КОМЕНТАРА

  1. Лијепо је када почне нешто да ради. Влада би требала да направи програм отварања барем једне производње у сваком граду. Ваљда ће озбиљније да се закотрља дрвна индустрија, тај крај има шуме, ако нису све дали тој фабрици цијеви

  2. Боже мили, ја љепоте :).
    Како вас није срамота износити оволике лажи, па у Власеници људи немају хљеба да једу, захваљујући овим фукарама и јајарама (начелник општине је крао јаја из комшилука прије мандата и радио са јадковићем као конобар).

    Јој, Срби! Одрекао бих се свега и декларисао као марсовац.

Оставите одговор