Влада штету Банке Српске крпи из девизних резерви!

Влада Републике Српске обавезала се да ће из буџетске резерве обезбиједити новац судовима којима је у "Банци Српске" блокирано 15 милиона КМ у случају да не буду имали довољно средстава за исплате са депозитних рачуна. Влада РС је прије двије године практично натјерала судове да новац са депозитних рачуна пребаце у „Банку Српске“, да би […]

уторак, фебруар 16, 2016 / 17:37

Влада Републике Српске обавезала се да ће из буџетске резерве обезбиједити новац судовима којима је у "Банци Српске" блокирано 15 милиона КМ у случају да не буду имали довољно средстава за исплате са депозитних рачуна.

Влада РС је прије двије године практично натјерала судове да новац са депозитних рачуна пребаце у „Банку Српске“, да би сада, након што је банка дошла на ивицу пропасти, била приморана да финансијске проблеме у којима су се због тога нашли судови, рјешава тако што ће им, по потреби, пребацити новац из буџетске резерве.

Након увођења привремене управе крајем прошле године у „Банци Српске“ је остало блокирано око 15 милиона КМ које су судови у РС имали на депозитним рачунима у тој банци.

Тај новац судови су пребацили у „Банку Српске“ на основу наредбе министра финансија РС Зорана Тегелтије од 30. децембра 2013. године којом су укинути депозитни рачуни свих судова у Републици Српској и пренесени на рачуне у „Банци Српске“.

У Информацији о депозитним рачунима, коју је за Владу РС припремило Министарство правде РС, наведено је да су се проблеми у раду судова појавили већ 17. новембра 2015. године јер Министарство финансија није прописало процедуре за плаћање по предметима за које је новац блокиран као ни начин измиривања обавеза по таквим предметима што је довело до великих проблема у раду судова.

У циљу превазилажења ових проблема Министарство правде је предложило Влади РС да новац уплаћен на рачуне код „Банке Српске“, послије њене блокаде, Министарство финансија пренесе на нове рачуне код НЛБ Развојне банке и да о томе обавијести судове да изврше евидентирање средстава.

„Министарство финансија ће извршавати налоге депозита судова до нивоа средстава која су уплаћена послије блокаде. У случајевима исплата са депозитних рачуна изнад износа новоуплаћених средстава послије блокаде, а до нивоа средстава која су блокирана, Влада РС ће дати налог Министарству финансија да новац обезбиједи из средстава буџетске резерве“, наведено је у информацији.

Министарство правде је предложило, а Влада на сједници у децембру 2015. године прихватила, и да се новац који је блокиран посебно књиговодствено евидентира код свих судова до окончања свих законских поступака у „Банци Српске“.0 КОМЕНТАРА

 1. Дај Екс, коме објашњаваш, пусти то крају.

  Свака држава прави резерве управо ради оваквих ствари.

  Америка и ЕУ су уложиле милијарде долара и евра да спашавају своје банке, а телалуку смета што се српским парама спашава српска банка у српској држави.

 2. Симо П. Ороз,17.02.2016. 10:56:16[160660]
  Америка и ЕУ су уложиле милијарде долара и евра да спашавају своје банке, а телалуку смета што се српским парама спашава српска банка у српској држави.
  Cuj gluposti srpske pare,a odavno se kamci po svijetu „sadaka“
  De objasni koje su to srpske pare?Dze i kako zaradzene?

 3. ŠTA JE URAD’LA BANKA!?

  Laik sam za bankarstvo. No dovoljno sam informisan da mi je poznato kako se trenutno u RS najveći profit ostvaruje upravo u bankarskom (finasijskom) sektoru. Tu se, takođe, isplaćuju i najveće plate u cijeloj RS.

  Da li je to Vlada RS nesposobna čak i da vodi jednu-jedinu banku a da je ne pošalje u likvidaciju? Da li je se to SNSD i Milorada Dodik bave tako strašnim finasijskim manipulacijama da svaku banku u koju se involviraju pošalju u p.m.?

  Obratite pažnju na klip, sa posebnim akcentom nakom 45 sekundi:

  http://www.youtube.com/watch?v=Ocf6JvKK63g

 4. Биги,мислим да са материјалног становишта није коректно да Банку Српске стављаш у контекст „сатанизованих домаћих банака“, та банка је опљачкана још док је била у васништву Литванаца. Њу је да би се тај криминал заташкао преузела актуелна власт, међутим спаса јој није било.

 5. Лепо што признајеш да сам у праву.

  Са друге стране, ако је опљачкана онда је опљачкана БИБ, а не Банка Српске, тако да нема ниједног разлога да се овој банци свакодневно предвиђа крах (као и Павловић, а и недавно Бобар банци).

 6. Како ли само тролови утврдише да је Балкан банка опљачкана. Па зар Славица није рекла да инспекторат појма нема? И та пљачка је измишљена, као и кредит милог прецједника. Тролови, немојте да нам откривате криминал без доказа, није фер према институцијама. нека то утврде правосудни органи, спец.муц.туц.тужилаштво и специјалци МУПа.:D:D:D:D

Оставите одговор