Раскинуто 130 репрограма, пореска управа принудно наплаћује

Пореска управа Републике Српске раскинула је 134 споразума о репрограму пореског дуга тешког 29,4 милиона марака због неплаћања доспјелих рата и покренула принудну наплату у више од стотину предузећа, међу којима су Орао Бијељина, Сконто пром Приједор, Метал Бања Лука и Механика Зворник. Од укупног броја раскинутих споразума прошле године, 62 се односи на репрограме […]

уторак, 16 фебруара, 2016 / 17:29

Пореска управа Републике Српске раскинула је 134 споразума о репрограму пореског дуга тешког 29,4 милиона марака због неплаћања доспјелих рата и покренула принудну наплату у више од стотину предузећа, међу којима су Орао Бијељина, Сконто пром Приједор, Метал Бања Лука и Механика Зворник.

Од укупног броја раскинутих споразума прошле године, 62 се односи на репрограме које је одобрило Министарство финанасија РС на износ дуга од 28,4 милиона КМ, док се 72 односе на оне које је одобрила Пореска управа, а њихова вриједност је далеко мања и износи 979.400 КМ.

– Репрограми оних пореских обвезника који нису били ажурни у плаћању доспјелих ануитета су раскинути. ПУРС је предузела мјере принудне наплате у складу са Законом о пореском поступку РС – потврдили су у Пореској управи РС.

Међу највећим споразумима које је Пореска управа раскинула налазе се по два репрограма са болницом „Свети апостол Лука“ из Добоја вриједна 10,2 милиона КМ и са предузећем „Орао“ чији репрограми су вриједни 2,8 милиона КМ, те три репрограма са фирмом „Јелшинград ливар“ Бањалука вриједна 2,5 милиона КМ.

Значајне износе репрограма који су раскинути имали су и „Механика“ из Зворника 2,2 милиона КМ, „Метал“ Бања Лука 1,9 милиона КМ, „Пут“ Бањалука 1,7 милиона марака, „Сконто пром“ из Приједора 1,2 милиона КМ, Технички ремонт из Братунца чији репрпограм је био 713.361 КМ.

Репрограми су раскинути и са чланицама Бобар групације – „Бобар аутосемберија“ у износу од 109.389 КМ те „Елвако“ из Бијељине који је имао репрограм од 309.429 КМ.

Пореска управа је у прошлој години раскинула репрограме и са двије општине и то општинама Србац и Ново Горажде које су имале репрограмиране обавезе од 92.033 КМ односно 120.165 КМ.

Здравствене установе

У Пореској управи су рекли да је дуг здравствених установа у РС на крају прошле године износио 49,4 милиона КМ, а да 46 здравствених установа има одобрен репрограм на износ од 167,4 милиона КМ.

„На захтјев Министарства здравља, Пореска управа је привремено деблокирала рачуне здравствених установа. Проблеми дуговања здравствених установа, уз активно учешће Фонда здравственог осигурања и Министарства здравља, покушаће се ријешити до краја марта ове године, до када ће Пореска управа примјењивати мјере деблокаде рачуна, а у сврху несметаног рада и функционисања здравствених установа у РС“, казали су у Пореској управи.

На крају прошле године у РС је на снази било 239 репрограма на износ дуга од 2,6 милиона КМ које је одобрила Пореска управа, те 197 репрограма на износ дуга 253,9 милиона, а чији је доносилац Министарство финансија. У ПУРС су су истакли да обвезници по тим репрограмима уредно измирују обавезе. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *