Представник Српске напустио преговоре БиХ и ЕК

Преговарачки тимови БиХ и Европске комисије отпочели су у Сарајеву прву рунду преговора о адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) БиХ са ЕУ. Преговори се првенствено односе на захтјев ЕУ за успостављање такозване традиционалне трговине са Хрватском. Преговори о адаптацији ССП почели су на преговарачким позицијама које је на приједлог Савјета министара БиХ утврдило […]

уторак, 16 фебруара, 2016 / 17:54

Преговарачки тимови БиХ и Европске комисије отпочели су у Сарајеву прву рунду преговора о адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) БиХ са ЕУ.

Преговори се првенствено односе на захтјев ЕУ за успостављање такозване традиционалне трговине са Хрватском.

Преговори о адаптацији ССП почели су на преговарачким позицијама које је на приједлог Савјета министара БиХ утврдило Предсједништво БиХ, а члан преговарачког тима из Републике Српске Миљан Ербез напустио је преговоре, јавили су медији.

Хамдо Тињак, шег преговарачког тима БиХ, потврдио је да је Ербез напустио преговоре.

Упитан да ли ће то утицати на ток преговора, Тињак је рекао да се преговори настављају и да то неће утицати на њихов ток, јер не могу преговарати са онима који то не желе.

– Једино што вам могу рећи је да се стајалишта БиХ доста разликују од стајалишта Европске комисије, нећемо одустати од наших квота, покушавамо договорити оно што је најбоље за БиХ – рекао је Тињак.

Преговори о адаптацији ССП почели су само дан након што је БиХ у Бриселу предала апликацију за чланство у ЕУ.

Осим механизма координације, који је утврђен на сједници Савјета министара БиХ 26. јануара, адаптација ССП после уласка Хрватске у ЕУ један је од кључних услова за кредибилну апликацију БиХ за чланство у ЕУ.

Говорећи о преговорима о адаптацији ССП, министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић је рекао да је "у неколико наврата говорио да је потпуно неизвесно колико ће ти преговори да трају".

– Ако би питали само мене ти преговори треба да трају до оног тренутка док се не уважи минимум захтјева БиХ. У оваквој ситуацији, ми једноставно гледамо да обезбиједимо најбољу позицију за БиХ – рекао је Шаровић.

Према његовим ријечима, од БиХ се траже посебне квоте за шећер, рибу, вино, воће и поврће.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић и замјеник министра спољне трговине и економских односа БиХ Мате Фрањичевић рекли су да се у преговорима са ЕУ о преуређењу ССП разговара првенствено о модалитетима извоза млијека и меса из БиХ у ЕУ.