Влада о ЖРС: Испунили смо своје обавезе

Bлада је на јучерашњој сједници закључила да је испунила обавезе из уговора са Жељезницама РС. Влада РС саопштава да је испунила обавезе из Споразума, потписаног 15.02.2011. године, у Добоју са менаџментом АД «Жељезнице Републике Српске» Добој и Штрајкачким одбором , што је потврђено од стране Штрајкачког одбора на састанку у просторијама Владе Републике Српске, дана […]

петак, јун 10, 2011 / 08:14

Bлада је на јучерашњој сједници закључила да је испунила обавезе из уговора са Жељезницама РС.

Влада РС саопштава да је испунила обавезе из Споразума, потписаног 15.02.2011. године, у Добоју са менаџментом АД «Жељезнице Републике Српске» Добој и Штрајкачким одбором , што је потврђено од стране Штрајкачког одбора на састанку у просторијама Владе Републике Српске, дана 11.04.2011.године,

Констатовано је да друге двије стране (Штрајкачки одбор и менаџмент АД «Жељезнице Републике Српске» Добој ), нису испуниле своје обавезе према наведеном Споразуму, а посебно менаџмент АД «Жељезнице Републике Српске» Добој, саопштено је из Владе.

Како је наведено, од Жељеница РС се захтијева да организују рад у складу са Законом о штрајку и Рјешењем Владе Републике Српске , број 04/1-012-2-1066/11, од 26.05.2011.године, којим је Влада утврдила минимум процеса рада у жељезничком саобраћају за вријеме штрајка радника запослених у АД «Жељезнице Републике Српске» Добој, а у циљу спречавања настанка материјалне штете у АД «Жељезнице Републике Српске» Добој и другим првредним субјектима.

Влада је спремна да након успостављања минимлног процеса рада, утврђеног Рјешењем Владе, заједно са менаџментом предузећа и Штрајкачким одбором , још једном анализира степен извршења већ раније постигнутог Споразума и настави преговоре у циљу изналажења најбољег рјешења за функционисање АД «Жељезнице Републике Српске» Добој.

Штрајкачи: Споразум није испоштован

Око 1 200 радника Жељезница Републике Српске окупило се јутрос у добојској радионици за одржавање шинских возила дајући на тај начин одговор Влади Српске да неће прекинути тоталну обуставу превоза.

Чланови Штајкачког одбора ЖРС који су данас у Добоју са радницима поручили су да очекују долазак републичке инспекције и полиције и дас ће, уколико буде потребно, пружити и физичкии отпор али неће дозволити да се возови покрену док не остваре своја права која су затражили од управе предузећа.

Предсједник Самосталног синдиката машиновођа Симо Цвјетковић каже да радницима није драго што штрајкују али да не постоји други начин за рјешење проблема на ЖРС.

Цвјетковић је најавио да ће против чланова управе ускоро бити поднесене кривичне пријаве и да ће се тражити одговорност за тешко стање у овом јавном предузећу.

"Почели су да подносе пријаве против радника. То им нећемо дозволити, ми ћемо поднијети пријаве против њих јер они су одговорни за ово што се дешава", рекао је Цвјетковић.

Према његовим ријечима, управа треба да одговара због намјештених тенедера, претоварених возова и неисплаћених плата.

Из Управе ЖРС јуче је саопштено да су радници ЖРС обавезни да од данас у 7.00 часова поштују минимум процеса рада који је Влада одредила, а да ће против свих који не изврше радну обавезу бити предузете одговарајуће мјере.

Око хиљаду радника "Жељезница Републике Српске" почело је 8. ујуна тоталну обуставу рада.

Одлука о ступању у генерални штрајк донесена дан раније након неуспјелих разговора синдиката и управе предзећа у Бањој Луци, јер управа није хтјела да, бар привремено, повуче дисциплинске пријаве против појединих радника.

Штајкачи су саопштили да је длука о ступању у штрајк посљедица непоштивања спразума постигнутог са управом предузећа 15. фебруара, па је свих шест синдиката у ЖРС било приморано да 24. маја донесе одлуку о ступању у штрајк 3. јуна.Оставите одговор