Санадер неће да буде препрека Хрватској

Иво Санадер затражио хитно изручење Хрватској, како не би био препрека уласку Хрватске у ЕУ. Санадер не жели да се његово име помиње у негативном контексту везаном за улазак у ЕУ и жели да пред хрватским судом докаже своју невиност, поручује његов адвокат. Бивши хрватски премијер Иво Санадер затражио је од аустријских судских органа да […]

петак, јун 10, 2011 / 08:35

Иво Санадер затражио хитно изручење Хрватској, како не би био препрека уласку Хрватске у ЕУ. Санадер не жели да се његово име помиње у негативном контексту везаном за улазак у ЕУ и жели да пред хрватским судом докаже своју невиност, поручује његов адвокат.

Бивши хрватски премијер Иво Санадер затражио је од аустријских судских органа да га хитно изруче Хрватској како не би био препрека уласку Хрватске у ЕУ.

Његов адвокат Горан Суић рекао је новинарима да ће Санадер захтјев за изручење Хрватској формализовати на судској расправи заказаној за 21. јун на Вишем земаљском суду у Линцу.

"Санадер не жели да се његово име и даље помиње у негативном контексту везаном за улазак у ЕУ и истиче да жели изаћи пред хрватски суд, доказати своју невиност и разобличити лажи које му се стављају на терет", рекао је Суић.

"Хрватска је заслужила што хитнији завршетак преговора, јер је зрела за ЕУ, а завршетак преговора видим као крај процеса који сам прије пуно година и сам почео и водио", наводи се у Санадеровој изјави коју је пренио адвокат.

Суд у Салцбургу одбио је 9. маја да пусти Санадера на слободу, сматрајући да и даље постоји опасност од бјекства.

Санадер је 10. децембра 2010. године ухапшен у Аустрији на основу потјернице коју је за њим расписала Хрватска и отад се налази у екстрадиционом притвору у Салцбургу.
Бивши хрватски премијер терети се за злоупотребу положаја и овлашћења у више случајева. Истражује се његова улога у случају "Фими медија", у случају незаконитог пословања Хрватске електропривреде, као и у случају узимања провизије од 3,5 милиона куна (око пола милиона евра) током преговора са Хипо банком о давању кредита Хрватској.

У међувремену, против њега се води истрага и у Аустрији, због сумње у прање новца.
Санадер је раније изјављивао да би желио да му се суди пред аустријским судом, јер тврди да у Хрватској не би имао праведно суђење у смислу конвенције о људским правима.Оставите одговор