11:44 Нијемци извиждали Рода Стјуарта у Лајпцигу након што је пружио подршку Зеленском07:59 Жељка: Нестабилност у БиХ не производи Русија, већ муслимански фактор уз помоћ странаца07:56 Столтенберг пријети распоређивањем нуклеарног наоружања према Русији07:53 Гогановић критикује шефа јавно, умјесто да пређе у сусједну канцеларију07:51 Угари су сада добри, не као у Бранково вријеме: Иштван Турци добио награду именовану по Радичевићу07:47 Минић очекује жетву пшенице којој се не може утицати на цијену07:42 Јеленка из САД сматра да крађа није крађа, ако се краде од Русије07:38 Русија ће тражити да се Генерална скупштина УН изјасни о злочинима Њемачке07:36 Василиј Небензја: Украјина мора да призна стварност на бојишту и да јасне гаранције о неутралности07:34 Живадин Јовановић: Запад покушава да своју експанзионистичку политику и агресију свали на друге

Вишковићева влада 115. пут: Парк природе Прача и 60 милиона КМ од дуга СССР

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о реализацији пројеката из средстава клириншког дуга закључно са даном 01.03.2021. године. Споразумом о регулисању обавеза бившег СССР-а по обрачунима у вези са робним прометом са бившом СФРЈ, Републици Српској је припао износ од 36,3 милиона америчких долара клириншког дуга, односно 60 милиона КМ.

четвртак, април 1, 2021 / 19:54

Влада Републике Српске одржала је данас, у Бањалуци, 115. сједницу, којом је предсједавао предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Влада Републике Српске је највећи дио од укупно исплаћених 56,6 милиона КМ усмјерила у побољшања саобраћајне, привредне, образовне, здравствене, комуналне, спортске, културне и административне инфраструктуре у општинама и градовима Републике Српске, што ће неминовно довести до подизања квалитета пружања јавних услуга у тим заједницама. Такође, средства су алоцирана за јачање капацитета МУП-а Републике Српске и побољшања услова наводњавања у сектору пољопривреде посредством ресорног министарства, као и за обнову и изградњу православних објеката.

Закључно са 1. мартом 2021. године, одобрено је 107 пројеката, од којих су 94 пројекта реализована у потпуности, а у фази реализације је још 12 пројеката, док је један пројекат у припремној фази.

На данашњој сједници, Влада Републике Српске донијела је Уредбу о поступку додјеле средстава угоститељима који пружају услугу смјештаја, туристичким агенцијама и извођачима умјетности за санирање финансијског губитка због посљедица пандемије вируса корона за период октобар – децембар 2020. године.
Циљ доношења уредбе је пружање подршке за одржавање ликвидности привредним субјектима, који обављају угостититељску дјелатност у објектима за смјештај, дјелатност туристичке агенције и извођачку умјетност, а који с обзиром на постојећу епидемиолошку ситуацију трпе штетне посљедице због смањења обима пословања.
Привредним субјектима, који испуњавају услове прописане Уредбом, биће уплаћени порези и доприноси на плату по сваком запосленом раднику пријављеном на пуно радно вријеме или предузетнику који није обвезник доприноса на основу радног односа или корисник права на пензију, у складу са прописима којима је уређена област доприноса и пореза на доходак, за период октобар – децембар 2020. године.

Такође, Влада Републике Српске донијела је и Одлуку о проглашењу Парка природе "Прача", којом се проглашава заштићеним подручје клисурасто-кањонске долине ријеке Праче са пећинама Говјештица и Бања Стијена, као парк природе, категорија В – заштићени пејзажи, под називом Парк природе "Прача". Основну вриједности Парка природе "Прача" чини клисурасто-кањонска долина ријеке Праче са бројним подземним облицима карстног рељефа, а најзначајнији су пећински систем Говјештице, који са дужином од 9.870 метара представља најдужу пећину у Републици Српској, и пећина Бања Стијена која се одликује по изузетном богатству и разноврсности пећинског накита.

Присутан је значајан број ендемичних и реликтних врста у кањону Праче. Разлози за доношење ове одлуке имају за циљ очување природе, као и тежњу да се управљање заштићеним подручјем базира на успостављању складних односа између потреба заштите природе и активности људи. Парк природе "Прача" простире се на подручју општине Рогатица, у укупној површини од 4.067,89 ха. На цјелокупној површини Парка природе "Прача" установљава се режим заштите ИИ и ИИИ степена. Управљање Парком природе "Прача" повјерава се Јавном предузећу шумарства "Шуме Републике Српске", Шумском газдинству "Сјемећ" у Рогатици.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о реализацији оптимализације административних процедура и формалности.
Овом одлуком утврђују се надлежна тијела, дјелокруг примјене и активности потребне за спровођење Пројекта оптимизације административних процедура и формалности на републичком нивоу. Циљ доношења ове одлуке је поједностављење или укидање административних процедура и формалности ради побољшања пословног окружења и повећања нивоа инвестиција.

Пројекат приоритетно обухвата формалности пријављене на порталу Јединствена контакт тачка за пословање, а поједностављење административне процедуре и формалности подразумијева сљедеће: елиминисање потребе за достављањем докумената и података о којима се води службена евиденција, када су за то испуњени услови, укидање или смањење административних такси и накнада, обједињавање више административних процедура и формалности, спровођење административне процедуре електронским путем, скраћење рока за поступање надлежног органа, продужење рока важења формалности, друге врсте поједностављења које доприносе смањењу административног оптерећења за субјекте заинтересоване за прибављање формалности.Оставите одговор