Вишеградском стазом до 12. јуна

Данас у Вишеграду почиње културна манифестација "Вишеградска стаза”, којом се ове године обиљежава пола вијека од Андрићевог добијања Нобелове награде. Манифестацију ће отворити академик Светозар Кољевић, а очекује се долазак и најзначајнијих функционера Републике Српске. У подне, на Тргу палих бораца, на споменик Иве Андрића, каже Томислав Поповић, начелник општине Вишеград, биће положено цвијеће, уз […]

петак, јун 3, 2011 / 08:31

Данас у Вишеграду почиње културна манифестација "Вишеградска стаза”, којом се ове године обиљежава пола вијека од Андрићевог добијања Нобелове награде.

Манифестацију ће отворити академик Светозар Кољевић, а очекује се долазак и најзначајнијих функционера Републике Српске.

У подне, на Тргу палих бораца, на споменик Иве Андрића, каже Томислав Поповић, начелник општине Вишеград, биће положено цвијеће, уз пригодан програм ученика средње школе „Иво Андрић”. Потом ће, у Дому културе, бити одржан петнаести сусрет библиотекара Републике Српске, а затим отворена изложба фотографија Иве Андрића, под насловом: „Иво Андрић писац и (или) дипломата”, чији је аутор Тања Корићанац.

Слиједи отварање изложбе преведених књига Иве Андрића и округли сто на тему: „Визија Андрића у савременом свијету уз стално ишчитавање у библиотекама”. Организатор овог програма је Задужбина Иво Андрић из Београда. У Дому културе биће организован и мали сајам књига, на којем ће своја нова издања представити „Чигоја штампа” из Београда, „Српска књига” из Руме, Завод за уџбенике Републике Српске и „Дабар” из Добруна. У Градској галерији Вишеград биће отворена изложба слика са 17. међународног ликовног саборовања „Вишеград 2010”.

Централна манифестација биће одржана у Великој сали Дома културе, под слоганом „Похвала Иви Андрићу”. Аутор сценарија је Милован Витезовић, а редитељ Бранко Поповић. У програму, који ће бити својеврсни интервју са нашим нобеловцем, објашњава Милован Витезовић, чуће се његови ставови о свим важним животним питањима. У умјетничком програму учествују: Рада Ђуричин, Вјера Мујовић, Тихомир Станић, Горан Султановић, хор „Србадија” из Бијељине… Музику за Андрићеву химну (текст Милован Витезовић) компоновао је Зоран Христић, а музику на Андрићеве стихове Раде Радивојевић.

Сутра, концерт озбиљне музике организују професори Музичке школе из Ужица, биће представљен „Просвјетин” календар за 2011. годину, организовано пјесничко поподне чланова Удружења љубитеља писане ријечи „Мост” из Вишеграда, а у вечерњим сатима књижевно вече познатих пјесника.

У недељу, у Дому културе, биће представљена књига Гордане Ћирјанић „Оно што одувек желиш”, која је добила НИН-ову награду (издавач „Народна књига”) и књига Миленка Пајовића „Имам причу за тебе”, која је добила Андрићеву награду за 2009. годину. За најмлађе је организована представа „Једнобрки витез” (текст Дејан Алексић, режија Саво Шкрбић), у извођењу Драмског студија Дома културе Вишеград.

Манифестација „Вишеградска стаза” завршава се 12. јуна представом „Проклета авлија”, у извођењу Крушевачког позоришта.Оставите одговор