Више од игре: Српска застава у свлачионици сплитског Хајдука

Није монтажа – на званиним друштвеним мрежама сплитског тима објављена је ова слика.

четвртак, март 16, 2017 / 08:32

Иако познати као "били", боје са заставе сплитског клуба су црвена и плава. Постављене тим редом у бијелој свлачионици, "неодољиво подсјећају" на српску заставу. 

Иако Срби одушевљено коментаришу слику на Фејсбуку, медији склони да величају сваку иоле југоносталгичну глупост, у потпуности игниширу ову занимљивост, која би сигурно донијела кликове. 

 

Оснивачи Хајдука хапшени због србофилије

Занимљиво је и да у хрватској јавности нико није имао негативне асоцијације, што је недвосмислен напредак, будући да су у тој земљи гледаоци државне телевизије масовно приговарали водитељу чија кравата у наранџасто – плаво – бијелим дезенима је на екрану изгледала превише српски.  

Било како било, клуб који је познат да су играчи током другог свјетског рата колективно побјегли у партизане, а дана се се његови навијачи идентификују са екстремном србофобијом која се толерише/подстиче у данашњој Хрватској, има српске корјене.

Подршку приликом оснивања клуба пружило је удружење Српска зора. Без уплитања у компликоване вјерско-националне односе, и тада још живо постојање Срба католика, довољно је рећи да је  више оснивача од стране аустоугарске власти хапшено због србофилије и ширења великосрпске пропаганде током Првог свјетског рата.

 Занимљиво је да клубу било забрањено да им опрема буде у бојама српске заставе, па су играли у бијелој боји. На дресовима није било ознака које би се могле назвати грбом, тако да је илустрација која се користи на интернету само верзија направљена да се навијачима тог клуба "вади маст".  

 

 Оставите одговор