ЕПРС најављује смањење плата, а радници штрајк

Радници Електропривреде Републике Српске запријетили су генералним штрајком уколико се у усвоји предложени Правилник о раду ЕРС-а који предвиђа смањење плата свих запослених за минимално 20 одсто, открива пословни портал Капитал.

четвртак, март 16, 2017 / 09:30

Радници Електропривреде Републике Српске запријетили су генералним штрајком уколико се у усвоји предложени Правилник о раду ЕРС-а који предвиђа смањење плата свих запослених за минимално 20 одсто, открива пословни портал Капитал.

У синдикатима зависних предузећа Електропривреде, који ће сутра у Вишеграду одржати заједничку сједницу, тврде да су спремни на све облике борбе против најављеног умањена плата.

Синдикална организација Рудника и термоелектране Гацко већ је отворено запријетила општим штрајком на који су позвали и све остале раднике Електропривреде Републике Српске, уколико буде усвојен предложени Правилник о раду ЕРС-а који, како наводе, предвиђа драстично смањење плата свих запослених.

На синоћ завршеној, вишечасовној ванредној сједници Синдикат РИТЕ Гацко усвојио је закључке којима ултимативно тражи од управе РИТЕ Гацко да „не даје сагласност Управи ЕРС на нови Правилник о раду, у супротном управа РИТЕ Гацка преузима пуну одговорност за реакцију Синдиката и радника, који ће свим средствима бранити своја права“.

Синдикат који се од данас, према закључцима налази у сталном засједању, затражио је хитан састанак са Управом РИТЕ Гацка, док је понашање Управе ЕРС-а назвао циничним.

Радници у закључцима подсјећају да је стари приједлог Правилника о раду МХ ЕРС повучен 10. марта, а нови је предложен 14. марта на Колегијуму директора МХ ЕРС, а којим се „драстично смањују плате и примања и који је погубан за све раднике“.

Срамно и цинично

„Упозоравамо Управу МХ ЕРС да Ваше понашање око преговора за Колективни уговор и однос према радницима граничи са цинизмом и са огорчењем оцјењујемо да је погубно, срамно и провидно да се, послије 13-мјесечног мукотрпног рада, преговарања и усаглашавања око новог Колективног уговора предлаже још један Правилник о раду. О погубности Правилника по раднике и хаосу који ће изазвати не треба трошити ријечи. Не требате, ни у сну, мислити да ће проћи тихо и без бурне, јаке и незаустављиве рекације од стране раднике, у случају да се неком одлуком усвоји предложени Правилник“, наводи се у закључку Синдикалне организације РИТЕ Гацка.

У оштро интонираним закључцима у којима се Управа ЕРС-а карактерише као неодговорна, недосљедна и неозбиљна, синдикат каже да никоме „не треба такав менаџмент који је ЕР и зависна предузећа довео на просјачки штап, што ће и доказати на суду“.

Синдикат умјесто предложеног Правилник, тражи да се коначно усагласи преосталих два одсто спорних чланова новог Колективног уговора и потпише.

Радници РИТЕ Гацка траже од Синдиката ЕРС да донесе одлуку о формирању штрајкачког одбора и потреби организовања општег штрајка, те позивају све радници да не потписују нове уговоре о раду док се не потпише нови Колективни уговор.

За сутра је заказана ванредна сједница Синдикалне организације РИТЕ Гацко на којој ће бити формиран штрајкачки одбор.

Тепавчевић: Нећемо пристати

Предсједник Синдикалне организације РИТЕ Гацко Жељко Тепавчевић, када смо га назвали за коментар, зачудио се како су закључци „процурили у јавност“, али је потврдио њихову аутентичност.

„Према данашњим информацијама којима располажемо предложени Правилник неће бити потписан, јер управе већине зависних предузећа нису дали своју сагласност управи ЕРС-а“, рекао је Тепавчевић.

Он је истакао да ће се сутра ујутро одржати захтјевани састанак са Управом РИТЕ Гацка, која им је већ потврдила да нису дали своју сагласност Управи ЕРС-а и да су затражили да се, до потписивања новог, продужи важење постојећег Колективног уговора.

Директор Електропривреде РС Жељко Ковачевић данас није одговорао на телефонске позиве.

Трошкови зарада, накнада и остали лични расходи у ЕРС на крају 2015. године износили су 249,2 милиона КМ. Ови трошкови су само у посљедњих пет година повећани за 20 милиона КМ.

У „Елекропривреди РС“ лани је примљено око 200 нових радника, па је укупан број запослених у холдингу на крају прошле године повећан на готово 9.100 радника.

У четири највећа јавна предузећа у Републици Српској –„Електропривреди“, „Шумама“, „Жељезницама“ и „Поштама“ – тренутно ради више од 19.000 радника за чије плате и накнаде ова предузећа годишње потроше око 400 милиона марака, истраживање је портала Капитал који је објављен 27. фебруара ове године.0 КОМЕНТАРА

  1. Konačno jedna dobra vest koju smo čekali ko ozebli sunce. Nije probem toliko 3 puta više radnika nego što terba nego partijsko zapošljavane i diskirminacija pri zapošljavanju gde se deca političara zapošljavaju, a najveći problem je kao što reče EX, tri puta veća plata u EPRS gde je proseku 1400KM. Pa to je neverovatno, radnici kod privatnika po građevinama rade po 12 sati za 500KM. Dok u EPRS rade deset puta lakši posao za tri puta veću platu. Realno bi bilo da je i u EPRS plata 500KM prosek.
    Samo reži plati elektropivredi i njihovim m visokim potrošačim standaridma je došao kraj. Da im plate nisu povećavano konstatno svake godine, mi bi tim novcem izgradili sve hidrolektrane na Drini i drim rekama a u Stanarima, Gacku i Ugljeviku nam strani okupator ne bi o timao radunika i na njima sebi gradio termoelektrane.
    Dakle plate moraju biti 66%manje a ne 20%.

Оставите одговор