Више од 100.000 људи протестовало у Лисабону

Више од 100.000 људи јуче је протестовало у Лисабону против мјера штедње уведених због економске кризе, неколико дана прије него што ће међународни повјериоци разматрати како напредује примјена пакета помоћи који су ММФ и ЕУ одобрили тој земљи у мају прошле године. Протесте је организовао највећи синдикат у земљи, ЦГТП, чији је лидер Арменио Карлос […]

недеља, фебруар 12, 2012 / 06:28

Више од 100.000 људи јуче је протестовало у Лисабону против мјера штедње уведених због економске кризе, неколико дана прије него што ће међународни повјериоци разматрати како напредује примјена пакета помоћи који су ММФ и ЕУ одобрили тој земљи у мају прошле године.

Протесте је организовао највећи синдикат у земљи, ЦГТП, чији је лидер Арменио Карлос рекао да је то прилика да се чују гласови оних који због кризе и мера штедње пате свакодневно, преноси Ројтерс.

Скуп је одржан у атмосфери забринутости због могућности да Португалу буде потребна нова међународна финансијска помоћ.

Карлос је обећао нови талас протеста широм Португала 29. фебруара.

„ММФ не одлучује овде”, извикивали су окупљени учесници скупа.

„Земљи је потребно да скине омчу око врата”, рекао је Карлос.

Синдикат ЦГТП, највећи у земљи, броји 750.000 чланова, а прошлог мјесеца је одбио да потпише уговор са владом о реформи тржишта рада, подсјећа Ројтерс.

Синдикат је саопстио да је данашњи митинг највећи у последњих 30 година, процјењујући да је у њему учествовало чак 300.000 људи.Оставите одговор