Вијести из свемира: Опадање притиска у модулу Звијезда, нема везе са прикључењем модула Наука на МСС

Директор руске агенције за свемирска истраживања "Роскосмос" Дмитриј Рогозин рекао је данас да је притисак у модулу Међународне свемирске станице /МСС/ опао због истицања ваздуха.

субота, јул 31, 2021 / 17:02

Он каже да је притисак опадао у протекле двије седмице и прије него што су се мотори руског истраживачког модула "Наука" укључили непосредно након пристајања уз Међународну свемирку станицу и да два инцидента нису повезана.

У саопштењу "Роскосмоса" истиче се да је пад притиска резултат мањег истицања ваздуха у изолованој комори модула "Звијезда" и да ће бити повећан у наредна 24 часа.

"То је било очекивано и није било изненадног пада притиска у модулу Звијезда што није повезано са истраживачким модулом", рекао је Рогозин.

Притисак у услужном модулу опао је 29. јула на дан када је пристао истраживачки модул "Наука".

Истицање ваздуха у модулу "Звијезда", у којем бораве чланови посаде и смјештени су системи за одржавање живота, примјећен је прошле године. Истицање не представља опасност по посаду.

Русија је јуче саопштила да су проблем са компјутерским програмом и могућа грешка у људској пажњи одговорни за ванредну ситуацију изазвану изненадним укључењем мотора модула "Наука".

Рогозин је додао да су чланови посаде данас ушли у модул након што је ваздух тестиран и очишћен.Оставите одговор