Векарић: Без посебног третмана за Младића

Замјеник српског тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић рекао је да Ратко Младић у притвору Специјалног суда у Београду нема посебан третман, али је пренио свој утисак да ухапшени генерал себе не доживљава као осумњиченог за злочин у Сребреници. "Није тачно да му се испуњавају све жеље. Наш однос према њему је људски, али то […]

уторак, мај 31, 2011 / 12:40

Замјеник српског тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић рекао је да Ратко Младић у притвору Специјалног суда у Београду нема посебан третман, али је пренио свој утисак да ухапшени генерал себе не доживљава као осумњиченог за злочин у Сребреници.

"Није тачно да му се испуњавају све жеље. Наш однос према њему је људски, али то га не амнестира од одговорности за оптужбе за најстражнији злочин у Сребреници. Ми, с друге стране, професионално спроводимо процес екстрадиције", рекао је Векарић за Б92.

Векарић је пренио да је Младић током првог саслушања код истражног судије рекао да не мрзи ниједног Муслимана, ни Хрвата, као и да он није убица, те да они који су убили треба да одговарају.

"Он, очигледно, не доживљава себе као осумњиченог за тако страшан злочин /у Сребреници/, али, правно, нечињење и неспречавање злочина од човека који је командант, представља тешко кривично дело", рекао је Векарић.

Не желећи да помиње имена, Векарић каже да је Младић помињао и многе политичаре из ратног времена, али на врло специфичан начин.

"Ја сам мислио да је то иста прича 90-их, где је Младић само један експонент, а ови политичари који су били код нас други експонент, међутим то је изгледало потпуно супротно. Он је прво рекао да није убио никога, онда да они који су чинили злочине треба да одговарају. Треће, оградио се и рекао: `Ви сте гласали за Милошевића, нисам ја, ко вам је крив`", пренио је Векарић.

Векарић каже да је у српском тужилаштву отворен предмет "Сребреница" и да ће одређени догађаји који нису обухваћени оптужницом из Хага бити предмет интересовања српског тужилаштва, а посебно, како је рекао, "једна формација коју веома педантно тужилаштво истражује".

"У консултацијама са Хагом, с обзиром на то да може доћи до неких преклапање, доћи ћемо до одређене тужилачке одлуке", рекао је Векарић.

Наводећи да је стратегија одбране да Младића прогласи здравствено неспособним, Векарић је рекао да је његов утисак из сусрета са Младићем да је генерал "присебан човек, који комуницира и резонује потпуно трезвено", али да не зна да ли је способан за исцрпљујуће суђење.

"Да је његово стање драматично, он би био у болници на апаратима, а не би ишао на кћеркин гроб", каже Векарић.

Он је навео да постоје три захтјева за саслушањем Младића, и то, да се саслуша као свједок за злочине над Србима у БиХ, у случају погибије двојице гардиста у касарни на Топчидеру и у случају процеса који се води против његове супруге за посједовање оружја, гдје директна његова изјава да је то оружје његово, може да ослоби његову супругу.

"Са аспекта стратегије одбране која жели да га прогласи неспособним, сумњам да ће му дозволити да он комуницира са било ким о овоме, јер ће испасти да је он потпуно трезвен и да нам даје релевантне изјаве о неким питањима. Али, све те изјаве могу да се узму и у Хашком трибуналу, ако он пристане", додао је Векарић.

Векарић је рекао да се током истраге о помагачима Ратка Младића и потраге за њим дошло до интересантних закључака и нових података, али да не може о томе да говори. Он је додао да треба утврдити шта се десило када се Младићу у Србији изгубио траги да ли је имао неку систематску подршку.Оставите одговор