Лети, лети Ангела!

Њемачки министар иностраних послова Гвидо Вестервеле саопштио је данас да је позвао иранског амбасадора у Берлину Али Резу шеика Атара да би му изразио протест због тога што је Иран није дозволио да авион канцеларке Ангеле Меркел прелети преко територије ове земље. Вестервеле је оцијенио да је апсолутно неприхватљиво да авион Меркелове који је био […]

уторак, мај 31, 2011 / 12:20

Њемачки министар иностраних послова Гвидо Вестервеле саопштио је данас да је позвао иранског амбасадора у Берлину Али Резу шеика Атара да би му изразио протест због тога што је Иран није дозволио да авион канцеларке Ангеле Меркел прелети преко територије ове земље.

Вестервеле је оцијенио да је апсолутно неприхватљиво да авион Меркелове који је био на путу за Индију не може да прелети преко територије Ирана.

"То је знак недостатка поштовања Њемачке. Зато сам позвао иранског амбасадора у Берлину. Отворено ћемо му рећи да Њемачка неће толерисати такво кршење међународних конвенција ", наводи министар у саопштењу.

Авион Ангеле Меркел која је путовала у посјету Индији, привремено је спријечен да прелети преко Ирана, саопштио је портпарол Меркелове Штефен Шајберт.

Међутим, нису наведени разлози због којих авион није могао да прелети преко Ирана. Авион је са закашњеме слетио у Њу Делхи, пријестоницу Индије.

Новинар њемачке телевизије АРД, који је био у другом авион у коме су била и четири министра, без проблема је прелетио преко Ирана и слетио у Њу Делхи по реду вожње.

Њемачка канцеларка учествује на њемачко-индијским разговорима који ће трајати до четвртка, 2. јуна.Оставите одговор