Вашингтон пост: Иран зна како направити нуклеарно оружје

Иран је развио кључне фазе и компоненте за градњу нуклеарног оружја, пише данас "Вашингтон пост", позивајући се на обавјештајне податке Међународне агенције за атомску енергију /ИАЕА/. Према овим подацима Иран је од страних експерата добио кључну техничку помоћ, пише лист, позивајући се на западне дипломате и нуклеарне експерте. Очекује се да ће извјештај ИАЕА, који […]

понедељак, новембар 7, 2011 / 12:11

Иран је развио кључне фазе и компоненте за градњу нуклеарног оружја, пише данас "Вашингтон пост", позивајући се на обавјештајне податке Међународне агенције за атомску енергију /ИАЕА/.

Према овим подацима Иран је од страних експерата добио кључну техничку помоћ, пише лист, позивајући се на западне дипломате и нуклеарне експерте.

Очекује се да ће извјештај ИАЕА, који ће бити објављен наредне седмице, бити до сада најдетаљнији у вези са нуклеарним програмом Техерана за који се вјерује да развија атомске бомбе.

"Вашингтон пост" наводи да су ови подаци пружили нове детаље о улози коју је играо бивши совјетски научник за наоружање који је, наводно, обучавао Иранце о детонаторима високе прецизности чији је задатак да изазову нуклеарну ланчану реакцију.

У извјештају се, такође, подржавају забринутости да је Иран наставио да проводи истраживања везана за нуклеарно оружје и након 2003. године када су америчке обавјештајне службе вјеровале да је Иран зауставио истраживање усљед међународног притиска.

Западне силе вјерују да Иран покушава да развије нуклеарно оружје под плаштом цивилног енергетског програма.

Техеран одбацује тврдње да жели атомске бомбе рекавши да процес обогаћивања уранијума служи само за погон реактора за прикупљање електро енергије.

Нова открића у извјештају ИАЕА пружају детаље о наводном тајном истраживачком програму који је амбициознији, орагнизованији и успјешнији него што се вјеровало, пише лист.

Позивајући се на Дејвида Олбрајта, бившег званичника ИАЕА који је анализирао налазе агенције, лист наводи да Иран има довољно информација да дизајнира и произведе дјелотворну нуклеарну направу за згушњавање у језгри користећи високо обогаћени уранијум као своје језгро цијепања.

Олбрајт је неке детаље извјештаја изнио на приватној конференцији обавјештајних службеника прошле седмице, наводи "Вашингтон пост".Оставите одговор