Немирно море између Кине и Јапана

Јапанска обалска стража ухапсила је капетана кинеског рибарског брода након што је залутао у јапанске воде. Обалска стража саопштила је да је капетан одбио да заустави брод за инспекцију у близини острвља Гото на југозападу земље. Јапанске власти саопштиле су да је брод покушао да побјегне, а заустављен је након четири и по сата потјере […]

понедељак, новембар 7, 2011 / 12:00

Јапанска обалска стража ухапсила је капетана кинеског рибарског брода након што је залутао у јапанске воде.

Обалска стража саопштила је да је капетан одбио да заустави брод за инспекцију у близини острвља Гото на југозападу земље.

Јапанске власти саопштиле су да је брод покушао да побјегне, а заустављен је након четири и по сата потјере која је завршена сударом.

Најновији инцидент догодио се око 60 километара од острвља Гото. Острва се налазе код западне обале префектуре Нагасаки, на јужном острву Кјушу.

Капетан рибарског брода Жанг Тианксијонг (47) суочава се са шест мјесеци затвора у случају осуде.

Званичник јапанске владе Осмау Фуџимура одбацио је могуће посљедице хапшења рекавши да је ријеч од "редовном случају" који ће се третирати у складу са законом.

Кина је постала највећи јапански трговински партнер 2009. године, али званичници у Токију су свјесни како се брзо односи могу покварити, оцјењује Би-Би-Си.

Хапшење другог кинеског скипера прошле године изазвало је сукобе између двије земље.

У септембру 2010. године сличан инцидент изазвао је дипломатски спор. Пекинг је суспендовао контакте и чак је блокирао извоз ријетких минерала виталних за јапанску ауитомобилску и електронску индустрију.Оставите одговор