Вашингтон и Берлин се не слажу око поправљања еврозоне

Британски дневник "Дејли телеграф" наводи да су Њемачка и Америка у потпуном неслагању у вези са начином рјешавања проблема дужничке кризе у еврозони. Берлин је оштро против планова за појачање кризног фонда ЕУ, оцјењујући их као "глупу идеју", а Бијелој кући је поручено да рјешава сопствене проблеме и да другима не даје неоправдане савјете. Њемачки […]

среда, септембар 28, 2011 / 11:09

Британски дневник "Дејли телеграф" наводи да су Њемачка и Америка у потпуном неслагању у вези са начином рјешавања проблема дужничке кризе у еврозони.

Берлин је оштро против планова за појачање кризног фонда ЕУ, оцјењујући их као "глупу идеју", а Бијелој кући је поручено да рјешава сопствене проблеме и да другима не даје неоправдане савјете.

Њемачки министар финансија Волфганг Шојбле рекао је да је погрешно ојачавати Европски фонд за финансијску стабилност (ЕФСФ), који је вриједан 440 милијарди евра, на скоро два трилиона евра.

"Не знам како је неко у Европској комисији могао да дође на тако глупу идеју. Њен резултат угрозио би кредитни рејтинг осталих чланица еврозоне. То нема никаквог смисла", рекао је Шојбле.

Он је поручио Вашингтону да гледа своја посла након што је амерички предсједник Барак Обама критиковао лидере ЕУ јер нису извршили рекапитулацију банака и дозвољавају ескалацију кризе до граница "којих се свијет ужасава".

Према ријечима њемачког министра финансија, увијек је лакше давати савјет него доносити сопствене одлуке. Он је изразио спремност да даје савјете влади САДОставите одговор