Васић: СИПА нека истражује упад ОБА у кампус

Директор Полиције Републике Српске Гојко Васић изјавио је данас да би евентуалну истрагу о информативном разговору припадника Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ /ОБА/ са студентима бањалучког универзитета могли да воде припадници Агенције за истраге и заштиту /СИПА/ и Тужилаштво БиХ. "Уколико се испостави да су припадници ОБА-е прекорачили овлаштења, Полиција РС ће то испитати. Међутим, евентуалну истрагу […]

уторак, март 15, 2011 / 13:55

Директор Полиције Републике Српске Гојко Васић изјавио је данас да би евентуалну истрагу о информативном разговору припадника Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ /ОБА/ са студентима бањалучког универзитета могли да воде припадници Агенције за истраге и заштиту /СИПА/ и Тужилаштво БиХ.

"Уколико се испостави да су припадници ОБА-е прекорачили овлаштења, Полиција РС ће то испитати. Међутим, евентуалну истрагу могли би да воде Сипа и Тужилаштво БиХ, јер је ОБА у надлежности институција БиХ", рекао је новинарима Васић.

Према његовим ријечима, ОБА има надлежности да прикупља обавјештења од свих грађана, па и од студената.

"Све полицијске агенције у БиХ морају да раде на спречавању дјела која су усмјерена против мира и безбједности", додао је Васић.

Он је напоменуо да Полицији РС није стигао званичан захтјев студената за окупљање у суботу, 19. марта.

Без знања ректора Универзитета у Бањалуци, полиције РС и министра безбједности БиХ Садика Ахметовића, обавјештајци су упали у просторије Студентског парламента у Бањалуци, које се налазе у оквиру бањалучког кампуса, и након тога у ресторану "Слободни ум" испитали предсједницу Студентског парламента бањалучког Универзитета Даницу Којић о најављеним протестима за 19. март.

Према легитимацији коју су показали студентима, ријеч је о агентима ОБА, а разговор са Којићевом потврђује и фотографија снимљена мобилним.

На бањалучким улицама ових дана се могу прочитати позиви на протест 19. марта, а као организатор је назначено удружење "Глас народа".Оставите одговор