Усорац: Влада помаже, нећемо протестовати

Влада Републике Српске одлучна је да ријеши проблем набавке минералног ђубрива и плавог дизела за предстојећу прољетну сјетву и нема потребе да Удружење пољопривредних произвођача доноси одлуку о протестима, рекао је данас предсједник Удружења Владимир Усорац. Усорац је рекао да је Влада јуче прихватила испоручиоца ђубрива, док ће питање плавог дизела бити разматрано сутра на […]

уторак, март 15, 2011 / 14:28

Влада Републике Српске одлучна је да ријеши проблем набавке минералног ђубрива и плавог дизела за предстојећу прољетну сјетву и нема потребе да Удружење пољопривредних произвођача доноси одлуку о протестима, рекао је данас предсједник Удружења Владимир Усорац.

Усорац је рекао да је Влада јуче прихватила испоручиоца ђубрива, док ће питање плавог дизела бити разматрано сутра на сједници Управе за индиректно опорезивање БиХ. Он је додао да је та одлука Владе знак да извршна и законодавна власт Српске потпуно разумије пољопривредне произвођаче.

"Срећни смо што данас не морамо да доносимо одлуку о протестима", рекао је Усорац новинарима у Бањалуци након редовне сједнице Скупштине Удружења.

Он је рекао да Удружење пољопривредних произвођача РС не може потпуно зауставити раст цијена, али може да произведе довољне количине хране које ће гарантовати редовно снабдијевање грађана.

Према његовим ријечима, домаћа стока је далеко јефтинија, а тиме и месо, што може довести до заустављања раста цијена.

Усорац је додао да су у том правцу и одлуке Владе и ресорног министарства како би се обезбиједиле довољне количине хране у Српској.

Он је напоменуо да су пољопривредни произвођачи у Српској задовољни правилником о подстицајима и радом Владе и ресорног министарства, јер су наплатили све што је предвиђено правилником у прошлој и претпрошлој години.

Поводом тренутне несташице уља и млијека у Републичким робним резервама, Усорац је рекао да та институција никада и није радила пуним капацитетом јер нема озбиљан буџет. Он је додао да је Удружење предложило Влади да мале количине у робним резервама буду подијељене социјално угроженим категоријама становништва, а не да се њима интервенише на тржишту.

Предсједник Удружења свињара РС Мишо Маљчић рекао је да би у наредних пет дана могао да буде реализован откуп тржишних вишкова товних свиња, ако месопрерађивачи испуне услове.

Он је додао да је Влада за тај откуп намијенила два милиона КМ.

Маљчић је подсјетио да је прије два дана расписан тендер за заинтересоване месопрерађиваче о интервентном откупу тржишних вишкова 6 350 товних свиња.

 

Влада Српске јуче је прихватила информацију о проведеном поступку набавке репроматеријала за сјетву у овој години, као и Нацрт уговора о набавци репроматеријала за прољетну сјетву који подразумијева набавку 18 000 тона ђубрива НПК 15:15:15, те хиљаду и по тона НПК 8:26:26.

Републичка дирекција за робне резерве задужена је да закључи уговор са произвођачем минералног ђубрива "Фертил" из Бачке Паланке.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *